Nu volgt een beursbericht: de VTWonen & Designbeurs

7 oktober 2017
Heel woon-minnend Nederland is deze dagen present op de VTwonen & Designbeurs in de Amsterdamse Rai. Voor interieurliefhebbers hét moment om de laatste trends op het gebied van wonen en lifestyle te bekijken om vervolgens te constateren dat er aan inspiratie voor een nieuw interieur geen gebrek is. 

Afgelopen dinsdag maakte ik een rondgang over de beursvloer en daarmee was ik één van die plusminus 90.000 mensen die jaarlijks langs zo'n 250 onderling sterk verschillende, maar wel allemaal (min of meer) interieurgerelateerde standhouders schuifelen. Ik meen zelfs dat dit de 25ste editie is, als je de jaren dat de fair nog gewoon Woonbeurs genoemd werd (alles voor 2015) mee rekent. 

Begin oktober* vind je traditiegetrouw, in vier immense hallen van de Rai in Amsterdam een interieur-Walhalla en wordt een deel van dat enorme evenementencomplex the place to be als je plannen hebt om te verhuizen, te verbouwen of sowieso de inrichting van je huis wilt veranderen. Het zesdaagse event is de grootste 'show' van Nederland op het gebied van interieur en wonen en waar je inspiratie op kunt doen, je kunt laten adviseren door verschillende experts of gewoonweg spullen voor je huis kunt scoren.
* oktober is ooit door iemand (?) uitgeroepen tot woonmaand.

must-, and/or wanna haves 

Dat laatste gebeurde volop. Kopen, kopen, kopen. Bij de stands van firma's als Karwei, Het Kabinet, Loods 5, Basiclabel, VTWonenCollectie en een twintigtal kleinere woonshops is het bij een dergelijke gelegenheid altijd dringen geblazen. Het loopt daar storm. Menig beursbezoeker (veelal vrouwen) verlaten het Rai-complex zeulend met tassen vol met woon-hebbedingen. Het is oktober, het wordt eerder donker, dus de kaarsjes gaan aan. Kortom: hoogste tijd om weer te gaan cocoonen. Windlichten, plaids, kussens, waxinelichthouders, kandelaars, 'rustieke' snijplanken, veel planten en andersoortige interieur-frutsels vinden grote aftrek.
En geef ze eens ongelijk.
Ja? Nee? Ikweenie?


Copycats en het Rode Kruis

Je ziet vandaag een reportage met vooral, of eigenlijk alleen maar foto's van het VTWonen-huis. Want jammer genoeg zijn er niet veel verschillende woonstijlen vertegenwoordigd op de woonshow, want ook interieurbladen als Stijlvol Wonen, WONEN Landelijke stijl en Ariadne at Home specialiseren zich in die rustieke, landelijke stijl die VTWonen al enkele jaren eigen is. Je kunt wel stellen dat Nederlands' grootste woonblad de meest gangbare stijl 'dicteert' en bijna elke andere standhouder (de designmerken daargelaten) probeert die - zoals ik het noem - 'modern brocante stijl met een industriële twist' (ook wel 'hipster-interieur') van VTWonen te kopiëren en/of te evenaren. De een lukt dat uiteraard beter dan de ander, maar VTWonen zelf is nog steeds het beste in staat om dat typische 'VTWonen-stijltje' neer te zetten. Dus vandaar.

Een uitzondering (en toch ook weer niet) maak ik voor de presentatie van het Nederlandse Rode Kruis. Het sympathieke goede doel heeft op de beurs ook een plekje gekregen en de inrichting van de stand werd verzorgd door de stylisten van VT-wonen en dat is goed te zien. Door hun inspanningen heeft de 'woning' een hele basic en provisorische uitstraling - precies zoals een vluchtelingen-behuizing eruit zou kúnnen zien - maar met een overduidelijke VTWonen-touch. Een optrekje als woonde daar mensen die niet zo bevoorrecht zijn als wij. Even een moment van bezinning in deze overvloed van luxe interieur-gadgets en meer-van-hetzelfde-hebbedingen.


"Het nieuwe woonseizoen kenmerkt zich door lef en eigenheid. Na jaren van soberheid en minimalisme (...), durven we weer: persoonlijkheid voert de boventoon in het interieur. Laat je adviseren door domotica-specialisten (= huis-automatisering, red.), architecten en stylisten. Hun praktische kennis en specialistische knowhow leiden tot verrassende oplossingen en nieuwe inzichten toegespitst op jouw woonvraag". Tot zover de uitnodigende tekst op de aan de pers verstrekte hand out van de beurs-organisatie.

Het is precies dát wat ik mis bij (de meerderheid) van de woonspecialisten op de beurs: dat lef en die eigenheid. Want overal zie ik 'zogenaamd oude spullen', als ware zij gemaakt van "oude" Indiase markttafels, van "echte" Chinese bedkasten, "in verlaten Roemeense of Bulgaarse ziekenhuizen achtergelaten metalen instrumenten-kasten", uit "DDR-fabrieken gesloopte industrie-lampen" etc. etc.  Het zijn woonclichés voor de westerse consument die allemaal én hartstikke nieuw, geproduceerd worden in Aziatische fabrieken en in scheepsladingen deze kant op komen. In India, Vietnam en China (om er maar een paar te noemen) staan arbeiders zich het schompes te werken (vaak ook nog voor een hongerloontje) om onze zogenaamde must haves een 'oud uiterlijk' te geven.

Tja. En vandaar mijn voorbehoud bij al die kooplustige woonbeurs-bezoekers. Wat mij betreft wordt het tijd dat wij (dus ook ík) duurzamer gaan wonen. En dan bedoel ik niet zozeer de randvoorwaarden - zoals verantwoord (ver)bouwen, want daar is gelukkig de laatste decennia veel aandacht voor. Nee, ik bedoel qua inrichten. De styling en accessoires in huis kunnen groener. Veel groener en voor de goede orde: met groen bedoel ik niet de met planten omgetoverde urban jungle woonkamers, want dat is prima. Het wordt tijd om onze voetafdruk ín huis te verkleinen.

Amen!  :-)

Zo, dat is d'eruit... Tot zover 'de druktemaker'. Maar bedenk: mijn relaas is niets anders dan een pleidooi voor 'echte' gebruikte spullen. Ik doe een oproep om vooral eens wat vaker naar een kringloopwinkel of rommelmarkt te gaan. Dat is recycling ten top. En uit eigen ervaring: je scoort er de leukste dingen.


-X-


Degene die geïnteresseerd zijn in een modern, eclectisch interieur komen de volgende keer aan de beurt. Die stijl werd op de beurs gerepresenteerd door het woon-magazine Eigen Huis & Interieur en het verslag over hun optreden tijdens de woonshow volgt zo spoedig mogelijk.
So stay tuned.

Fijn!
Het is vandaag.


1. oktober = woonmaand, ook bij het Rode Kruis. Voor een bijdrage of informatie klik hier.

Alle (iPhone 6)foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature