Een hoge aaibaarheidsfactor bij Salon Residence in Singer Museum in Laren

1 oktober 2017
Laat ik niet alle interieurs over één kam scheren, maar de algemene indruk in de diverse ruimten was de hoge aaibaarheidsfactor en de 'rijkdom' aan materiaal en kleur. Ik zag veel theatraal barok en kleurrijk velours, 'koel' zilver en flonkerend goud, geometrische en florale motieven in het (vaak toegepaste) behang en de stoffering en last but not least veel kunst. Schilderijen, maar vooral ook decoratieve objecten. Glazen en keramische vazen en sculpturen, bronzen en natuurstenen beeldhouwwerken. En al deze componenten werden door de deelnemende interieur-ontwerpers samengesmeed tot uitgebalanceerde ruimten als was het Singer Museum in Laren een luxueus, eigenzinnig en intiem logement.


1. 'Funky Suite' van Stock Interiors en 2. een zitje in de 'Cocktail Bar' van Eveline Interieur.
Vandaag kun je op deze plek binnengluren in een chique en uitnodigend boutique hotel. Een hotel dat waar dan ook ter wereld zou kunnen staan. Dus droom maar door: waan je op Bali, de Malediven, in Singapore of Monaco. Maar het kan ook 'gewoon' bij jezelf thuis.

Luxueus, eigenzinnig en intiem

Boutique hotel? Elk, niet al te grote hotel lijkt zich tegenwoordig boutique hotel te noemen, maar wat is het eigenlijk? Als je het begrip ontdoet van de hype en alle buzz, dan hebben deze logementen gemeen dat ze klein, dus intiem zijn ('petite'), maar wel met veel persoonlijkheid. Dus hotels met een flinke dosis 'air' of 'attitude' (net als ik... :-). En het barst van de eigenzinnigheid tijdens de 2017-editie van Salon Residence.

"Hotels zijn actueler dan ooit. Het geheim? Het interieur! Daarom opent interieurmagazine Residence (voor 4 dagen, red.) een boutique hotel, met maar liefst 18 verschillende kamers, in 18 uiteenlopende stijlen, ontworpen door 18 van Nederlands' meest getalenteerde interior designers, samen met de mooiste merken en kunstgaleries".




Een paar voorbeelden van ontwerpen met een ingetogen kleurpalet: 1. Remy Meijers ontwierp een 'Room Of Elegance'. 2. 'La Bibliothéque Salon' werd ingericht door Framework Studio. 3. Mariska Jagt ontfermde zich - heel smaakvol -  over 'the Breakfast Club' en 4. in de 'Presidential Suite' van Decoration Empire veel (midcentury modern) kunst.
"Hoe vervolg je deze ontdekkingsreis? Take a seat in het splinternieuwe Singertheater voor talks, masterclasses en interviews met nationale en internationale experts op het gebied van interieur, kunst, reizen en wonen. Struin de Decoration Lane af en ontdek de aantrekkingskracht van kleur, behang, patronen en stoffen voor je interieur en ontvang de beste tips & tricks".

Tot zover de tekst op de site van/over Salon Residence. Ikzelf mocht afgelopen donderdag (tijdens de 'professionalsdag & exclusive preview') een kijkje nemen en in het vervolg daarvan leid ik je vandaag rond in Hotel Residence.

Geen massaliteit in een evenementen-, congres- en beurscomplex als de Rai (van waaruit je de volgende keer een verslag krijgt van de VTwonen & Designbeurs): deze chique variant van de 'traditionele woonbeurs' is prima op haar(zijn) plek in 't Gooi. En er is ook niets te koop, behalve dan in de museumwinkel, die voor deze gelegenheid is omgedoopt tot Boutique Hotel Shop.






Een 'blokje' kleurrijk en theatraal: 1. Stock Interieur met de 'Funky Suite'. 2. en 4. Roelfien Vos ontwierp de 'Genever Lounge'. 3. Stofontwerp van Pierre Frey. 5. Een rijkelijk opgemaakt bed in de 'Iconic Sunburst Suite' van RA. Studio en tenslotte 6. velours bij Style Libary.

WOW-effect

Met de zorgvuldig samengestelde, op maat ontworpen en daardoor unieke inrichtingen voor de 18 verschillende ruimten zorgt Salon Residence voor een WOW-effect. Ik zag smaakvolle, rijke en zwaar gedecoreerde kamer-opstellingen en wat meer ingetogen, minimalistische benaderingen, zoals die van Framework Studio met hun 'La Bibliothèque Salon' (en daarmee één van mijn favorieten...).

Door interieur-ontwerper Roelfien Vos (denk: kleur, textuur, materiaal en vorm) werd gekozen voor theatraal rood en paars velours met een Hollandse inslag, zoals met Delfts blauw en tulpen. (Ook bij de vorige editie van Salon Residence - in 2015 - verraste Roelfien. Kijk maar naar mijn verslag van die gelegenheid).

Enigszins 'uit de toon' - maar niet per sé in negatieve zin - was de 'Powder Room' van Judith van Mourik. In het 'damestoilet' creëerde de ontwerper "een elegante en lichte ruimte die tot de verbeelding spreekt. Charmant met een knipoog. Een conceptuele ervaring met een verrassingseffect, vooral in de materialisatie en de maatwerk-producten", aldus de bij de beurs behorende verklarende teksten. Ik zou het willen omschrijven als 'apart' en onderscheidend.





1. de 'Powder Room' van Judith van Mourik. 2., 3. en 4.: details uit de verschillende opstellingen. 5. Het mooie lijnenspel in het ontwerp van Framework Studio (kunst via Kahmann Gallery). 
Eigenlijk is er nog zoveel meer te vertellen over deze editie van Salon Residence. Bijvoorbeeld over het 30-jarig jubileum van deze interior glossy. Maar ook over de verschillende ontwerpers die acte de prèsence gaven tijdens de beurs (bijv. over de lancering van het interieur-koffietafelboek van Remy Meijers, getiteld 'Simply Elegant'); over de 'artist in residence' en interieur-grootheid Kate Hume, die in een broeikas in de tuin haar interpretatie gaf van een Glass Suite (en altijd zo mooi gebruikt maakt van vintage design, antiek en andere originele stukken) én tenslotte over de locatie van het woon-evenement.

Het Singer Museum in Laren (zoals ik het ken) is recentelijk gerenoveerd en gaat nu 'door het leven' als SingerLaren. Het complex, met de oorspronkelijke villa die begin vorige eeuw in opdracht van het Amerikaanse verzamelaars-echtpaar Anna en William Singer werd gebouwd, huisvest een museum, theater, horeca, museumwinkel en beeldentuin.  Met een - waarschijnlijke hele mooie - tentoonstelling getiteld "De Stijl, Grafische Vormgeving" op de planning (opening dinsdag 10 oktober 2017), is het museum op zich - dus ook zonder zo'n evenement als Salon Residence - het bezoeken waard. 

   


1. Foto's uit de Magazine Photography Collectie én te koop. 2. en 3. Kate Hume als 'artist in residence'. 4. In de serie 'Elephant Parade Laren', hier een kunstwerk genaamd 'Basta' van Jean Marc des Bouvrie en Patrice des Bouvrie-Aaftink.

Tot zover onze verpozing in Hotel Residence.

Zoals gezegd, is het hier volgende verslag er een vanaf de woonbeurs-vloer van VTwonen & design. Van een andere orde, maar (waarschijnlijk) ook zeker het bezoeken waard.

We zullen zien en je 'hoort' van mij.....


-X-


Fijn weekend!



Beeldentuin Singerlaren: 1. Margot Zanstra 'Sign', 1988. 2. Kunstenaar mij onbekend. 3. Maria Roosen, 'Braamboot', 2009.
Alle (iPhone6) foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature