Chic modern met Memphis-invloeden bij de VTWonen&Designbeurs

10 oktober 2017
Oké. Op mijn eerdere blog over de VTwonen & Designbeurs - die afgelopen week werd gehouden in de Amsterdamse Rai - kreeg ik nogal wat bijval. Blijkbaar zijn er meer mensen die A. vinden dat onze voetstap qua interieur wel wat kleiner kan (maar wel lastig, zeker met mijn maat 41) en/of B. dat de woonbeurs niet geheel en al aan hun verwachtingen voldeed. 

Vandaag volgt een (beeld-)verslag van dát deel van de standhouders dat zich onderscheidde met een geheel eigen stijl. Die ondernemers die zich niet conformeren aan het momenteel heel gangbare en voornamelijk door Nederlands' grootste interieurtijdschrift VTwonen - overigens zeer knap neergezette 'hipster-stijltje'.Het nieuwe Memphis

Woon-glossy Eigen Huis & Interieur (van dezelfde uitgever als VTwonen, nl. Sanoma) liet de inrichting van hun 'beurs-huis' over aan fotograaf en ontwerper Floor Knaapen (van 'viewtography') die met voortvarendheid in de woonkamer van het EH&I-huis een moderne versie, maar wel degelijk op de Memphis-beweging geïnspireerde presentatie ontwierp. Kernwoorden: warm, luxe en eigengereid en in elke ruimte een eigen signatuur.  

Even terug in de tijd. Hoogtepunt van de Memphis-stroming lag halverwege de tachtiger jaren en toen vielen die meubels en accessoires van de Italiaanse ontwerpers (zoals) Ettore Sottsass, Andrea Branzi, Alessandro Mendini lang niet bij iedereen in de smaak en zeker niet in het nuchtere, behoudende Nederland. Toentertijd moest men wennen aan de ietwat kitscherige stijl, de  felle kleuren en de overwegend geometrische patronen en de a-symmetrie. Er was nogal wat lef voor nodig om Memphis-design in huis te halen*

Nu niet meer. Zolang alle elementen goed gecombineerd worden, wat Knaapen uitstekend deed, dan is niets 'te gek'. Voor de keuken, maar vooral voor de slaapkamer en badkamer koos de designer voor een ietwat 'rustiger' benadering en kleurpalet. 

* Hier vind je mijn verslag over de tentoonstelling 'De Laatste Avant Garde' dat over de Memphis-group handelt.
Vloerkleed van Moooi, behang onder van Ferm Living en boven van Loia (voor NLXL).De Eigen Huis & Interieur Pin

"In navolging van Marcel Wanders, Hella Jongerius, Studio Job en Edward van Vliet is textielontwerper Mae Engelgeer de winnaar van de EH&I Pin 2017. De designprijs (voorheen de Woonbeurs Pin) wordt sinds 1994 uitgereikt aan Nederlandse ontwerpers, fabrikanten of organisaties die een exceptionele bijdrage hebben geleverd aan het Dutch design. De uitreiking van de felbegeerde EH&I-Pin vond plaats op vrijdag 6 oktober tijdens het 25-jarig jubileumfeest van de VTwonen&design beurs in de RAI Amsterdam", aldus het persbericht over de uitreiking van deze zeer gewilde design-trofee.

De in 2004 aan de Amsterdam Fashion Institute afgestudeerde Mae Engelgeer verdient deze onderscheiding als geen ander. Zij heeft inmiddels een lange staat van dienst op het gebied van textiel-ontwerp, zoals plaids, karpetten, kussens en keuken-, bed- en badlinnen. Uit het jury-rapport: "Mae stopt bewonderenswaardig veel energie in haar ontwerpen en in de presentatie ervan. Zij combineert op een unieke manier oude ambachtelijke technieken met een hedendaags productieproces." Daarnaast roemt de jury haar eigentijdse kleurgebruik.
Hear, hear.
1. de Pin-winnares in eigen persoon. 2. en 3. impressies van de stand. 4. Oeps! Maar het euvel werd gelukkig snel verholpen....
Hieronder krijg je random nog wat impressies te zien vanaf de beursvloer en dan van díe deelnemers die lef en een eigenzinnige, creatieve instelling toonden. Neem het Eindhovense VIJ5. Met hun eigen ontwerpen en de woon-accessoires van andere (jonge) ontwerpers die zij vertegenwoordigen, bieden zij een verzameling verfrissende items met een eigen verhaal. Dutch Design ten voeten uit: producten met een minimalistische esthetiek en een verrassende functionaliteit.

Bruggetje naar de Dutch Design Week

En daarmee heb ik een mooi bruggetje naar de Dutch Design Week (DDW) want die staat er weer aan te komen. Yippee!  Het creme de la creme én moeder aller (Noord-Europese) design beurzen!
Het thema is van deze 2017-versie is S T R E  T  C  H  !  

Tijdens dit jaarlijkse, grootschalige en internationale negendaagse woon-event in design-hoofdstad Eindhoven wordt het feest van het 'Nederlands Ontwerp' gevierd. Feitje: waar Dutch Design Week in 2002 begon met slechts 20 deelnemers, was het spektakel in 2016 uitgegroeid tot een design-show met meer dan 400 evenementen verdeeld over 100 locaties, waaraan 2.500 ontwerpers deelnamen. Het evenement trok vorig jaar zo'n 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland (bron: Wikipedia).

Ook ik ben van de partij. Uiteraard zou ik willen zeggen (hoewel ik verleden jaar wegens omstandigheden heb moeten missen). Ik zal, samen met vriend en mede-blogger Marvin van Whiteboxliving, twee dagen aanwezig zijn op de DDW en hoop daarmee een representatief verslag (of twee) te kunnen maken van dit inspirerende design-event.
Nog twee weken.
Ik kan niet wachten.
1. De presentatie van Vij5. 2.Vers van de Pers, want gloedje nieuw: de klok 'Graphic Time' van Raw Color bij Vij5. 3. de mooie stand van Calex Holland (verlichtingsproducten). 4. styling-opleidingen bij Nimeto Utrecht.

Tot zover mijn verslag vanaf de (VTwonen & Design-) beursvloer.
Ik wens je een heel fijne dag en


-X-


stay safe...!1. en 2. impressies van de perskamer en meeting room voor de pers en genodigden.

Alle (iPhone 6) foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature