Mi aventuras valencianos - citytrip naar Valencia

11 augustus 2016
(En nee, dit is geen correct Spaans, maar het klinkt wel lekker). Mijn belevenissen in sinaasappelstad 'Ba'lenθja' (met je tong tussen je tanden) én bakermat van de paella. Stad aan de rivier de Turia, maar nu niet meer. Na ettelijke en vaak desastreuze overstromingen achtte men in 1957 de maat vol en de tijd rijp. Dus in de drooggelegde bedding van de omgeleide rivier bevindt zich sindsdien een ruim negen kilometer lang park. De Jardin del Túria.
Zo doe je dat en een sterk staaltje watermanagement.


Op Instagram een zeer veel gebruikte hashtag en alle liefhebbers van foto's met 'voeten-op-een-hippe-mooie-interessante-kleurrijke-zomerse-of-whatever-vloer' kunnen hun hart ophalen in Valencia (maar dat geldt voor het gehele Iberische schiereiland, Italië en Griekenland incluis). Zeer gevarieerde tegelvloeren en allerlei marmer in creatieve mozaïeken. Veel #lookingdown dus.

#ihavethisthingwithfloors

Maar evenzovele #lookingup. Al die prachtige iglesias, catedrales en campanarios. Neem de gotische zijdebeurs. De La Lonja de la Seda (rond 1490 én Werelderfgoed) tegenover de ook al veelbezochte Mercado Central is van een enorme schoonheid. En liep ik nietsvermoedend* een van de vele kerken binnen, werd ik overdonderd door de pracht en praal van het interieur. Bleek het de Sinterklaaskerk te zijn, getuige de (lichtgevende) buste van de ook in ons land overbekende heilige. 
Het summum van 18de eeuwse pronkzucht zag ik bij het palacio (van markies González Martí), waarin het Museo Nacional de Cerámica Y Artes Suntuarias is gevestigd. My goodness, hoe weelderig en wulps wil je hebben? 1. Missionarisstandje in de 15de eeuw (La Lonja de la Seda). 2. Parroquia San Nicolás. 3. Het Palacio van markies Martí.
Ik wil nog even terugkomen op dat 'nietsvermoedend' van daarnet. Natuurlijk bereid ik mij voor op een stedentrip en/of vakantiereisje, maar ik weiger met een reisgidsje in de hand op pad te gaan. Dat is ook fysiek onmogelijk. Hoe kan ik (of wie dan ook) - naast een (aan een koordje bungelende) leesbril, mijn zonnebril, een stadsplan, mijn telefoon (voor de snelle kiek), een rugtas met foerage én mijn fotocamera ook nog eens een boekje zakformaat managen?

Nietsvermoedend*

En dan nog? Wil ik het wel allemaal weten? Al die bouwstijlen, stijlperioden, oorlogen en conflicten, koningen, keizers en admiraals, pauzen en anti-pauzen, kunstenaars en kunstenmakers. Nee, dus. Als ik iets mooi vind, dan verdiep ik mij in de onderhavige materie. Na afloop en alsnog. Heel Japans, maar ja. Dan beklijft het ook beter, toch zeker?
Na zo'n reisje volgt nooit een overhoring...
1. Julio González, 'Head with hat, 1928. Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM). 2. Straatkunst. 3. 'Vertelling', Museo National de Cerámica Y Artes Suntuarias González Martí. 4. Moorse tegelkunst.
Wanneer je je ogen open houd, zie je meer. Dingen die niet in de boekjes staan. In de wijk El Carmen in de historische binnenstad stikt het bijvoorbeeld van de StreetArt. Arte de la Calle?

Arte Modeno, Arte de la Calle et musulmán

En die foto hieronder. Het (ietwat scheefgezakte) raam is dichtgemetseld en wel met brokstukken die nog voorhanden waren. Grappig toch? Wiens stenen hoofd zou dat zijn?
Daaronder een (vast vaak gefotografeerde) muur met een katten-passage (gangetje) compleet met 'fonteintje' en tegelplaquette.Hoe het ook zij, mijn reisje naar Valencia leverde ruim vijfhonderd foto's op. En hoe maak je dan een selectie? In dit bericht kon ik er vijftien kwijt, dus nóg een blogbericht over het verrassende Valencia lijkt voor de hand te liggen. En dat is precies wat ik ga doen.


-X-


PS: hieronder twee foto's van uitersten: één van de futuristische gebouwen van Ciudad de Las Artes Y Ciencias van architect Santiago Calatrava én een foto van de - nog steeds - in bedrijf zijnde stierenvechters-arena.
(Over tradities gesproken. Tradities veranderen wel degelijk. Want stierenvechten, dát zou pas verboden moeten worden. Dieren pijnigen voor de 'lol'? Dat is hetzelfde als katknuppelen en palingtrekken en dat doen we ook niet....meer).Alle foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature