Golvende gevels tijdens Open Monumentendag

21 augustus 2016

De jaarlijkse Open Monumentendagin het weekend van 10 en 11 september is toch maar mooi een van de grootste culturele evenementen in Nederland. In het hele land zorgen tienduizenden vrijwilligers voor de openstelling van enkele duizenden monumenten. Ook in vijftig andere Europese landen viert men in september het culturele erfgoed: The European Heritage Days.Neem vandaag een kijkje achter de schermen van de organisatie van de Open Monumentendag (vanaf hier OMD) in Amsterdam.
(* Dag, dagen? Hoe zit het nou eigenlijk?
De lokale organisatie is in handen van comités en díe bepalen de inhoud van het plaatselijke programma én de duur van de openstelling. Dat is in sommige van de deelnemende gemeenten één, en bij anderen twee dagen. Vandaar.)


De landelijke OMD 2016 staat in het teken van Iconen en symbolen. Daarmee wordt bij deze dertigste editie verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis en als plaatselijk OMD-comité kun je daar een lokale invulling aan geven.
En in verband met het 100 jarige bestaan van de Amsterdamse School (ik schreef er al meerdere keren over) heeft de gemeente Amsterdam besloten het evenement ter plekke - extra feestelijk - helemaal in het teken van deze belangwekkende architectuurstijl te plaatsen. Aan beeldbepalende gebouwen door iconische ontwerpers geen gebrek. Daarnaast staat de Amsterdamse School-stijl bol van de symboliek en zo past de keuze voor dit thema weer prima in het landelijke programma. (En is het verhaal weer rond...)

100 jaar golvende gevels, sierlijk metselwerk en kleurrijk glas-in-lood, dát kun je verwachten tijdens OMD in Amsterdam. Bezoek tijdens (één van de) twee dagen gratis en voor niets 50 Amsterdamse School-monumenten*. Daarenboven zijn er ook nog eens 10 (zogenaamde) Amsterdam Specials geopend: typisch Amsterdamse pareltjes die je eigenlijk gezien moet hebben (zoals het Burgerweeshuis, de Koninklijke Wachtkamer in het Centraal Station en het Loge-gebouw van de Vrijmetselarij).
Wandel, fiets of vaar mee en ga naar een concert of een lezing. Ook de jeugdigen komen aan hun trekken. Kom je met de (klein)kinderen? Kijk dan eens op de website voor het zogenaamde juniorprogramma.

Wat te doen?

* Bijna alle deelnemende panden zijn tussen 10.00 en 17.00 uur vrij te bezoeken, maar - vanwege beperkte capaciteit - zijn enkele gebouwen en activiteiten alleen na reservering toegankelijk (reserveren kan op de site, via deze link).

Een enorme logistieke operatie

Er komt heel wat bij kijken, dat kan ik je wel vertellen. Zeven medewerkers van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam zijn er al maanden druk mee. Met een militaire precisie is er een draaiboek opgesteld waarin tot in de puntjes de dagen beschreven staan en met alle mogelijke scenario's rekening wordt gehouden. En vooral veel vrijwilligers werven, want een dergelijk evenement kan nou eenmaal niet plaatsvinden zonder inzet van heel veel enthousiastelingen. Zoals ik (zei de gek). Ook ík heb mijn hulp aangeboden.

(Ook vrijwilliger worden? Je kunt je hier aanmelden).


Zoals ik. Hoewel ik in de loop van de tijd wel wat kennis heb opgedaan over Art Deco-architectuur in het algemeen en de Amsterdamse Schoolstijl in het bijzonder, is het mij ook niet altijd duidelijk wanneer wát, waartoe wordt gerekend. Het Scheepvaarthuis - nu Amrath Hotel - (foto 1 en 2) is zeer rijk gedecoreerd én geornamenteerd, "Het Schip" (de maquette op foto 4) daarentegen is 'golvend', organisch en rond en de Heineken Brouwerij (5 en 6) en het Olympisch Stadion (3) zijn weer strak, zakelijk en sober.
Dus hoe zit het?
Wie het weet mag het zeggen

Laat je verrassen

Op zaterdag 10 september ben ik één van degene die de belangstellenden zal verwelkomen in het portiershuisje bij het Olympisch Stadion (8 en 9) en dat is een voorbeeld van de strakke, sobere stroming. Zondag de 11de zal ik de geïnteresseerden wat meer (proberen te) vertellen over de Centrale Markthal (10), dat sinds mensenheugenis (nou....? Sinds 1934) heel onbenaderbaar achter de slagbomen op het terrein van het Foodcenter Amsterdam ligt. Jarenlang ben ik nietsvermoedend langs dat terrein gekomen en heb ik nooit geweten dat er een belangwekkend gebouw stond, laat staan een gebouw in Amsterdamse Schoolstijl.

We gaan het zien....


Jij ook?

-X-

Hele fijne dag toegewenst!

Alle foto's: www.agreylady.nl

* de eerste foto van dit bericht is tijdens de #OMD_amsterdam te zien in Huize Lydia als onderdeel van een Instagram foto-tentoonstelling over de Amsterdamse School.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature