It's all about the details - Museum Het Schip

31 juli 2016
Vandaag neem ik je mee terug in de tijd en wel hierom.

Gevelartiesten of ruimtekunstenaars

Naar aanleiding van het feit dat het Scheepvaarthuis (nu Grand Hotel Amrâth) precies 100 jaar geleden werd opgeleverd, is 2016 uitgeroepen tot jubileum-, dan wel feestjaar. Een centenial van de architectuurstroming die 'Amsterdamse School' is gaan heten (reden #1), mét speciaal voor deze feestelijke gelegenheid georganiseerde activiteiten. Zo kun je nog tot en met 28 augustus aanstaande terecht in het Stedelijk Museum voor de tentoonstelling "wonen in de Amsterdamse School".
Jouw razende reporter bracht - had je anders verwacht (?) - in april al een bezoek aan deze expositie en het verslag daarvan lees je hier (reden #2).
Dan reden drie en vier voor dit relaas. De gemeente Amsterdam organiseert dit jaar voor de 30ste keer Open Monumentendag en in verband met het 100 jarige bestaan van de Amsterdamse School heeft de gemeente besloten het evenement op 10 en 11 september helemaal in het teken van de Amsterdamse School te plaatsen (reden #3). (Let op: Amsterdam wijkt daarmee af van het landelijke thema, want dat is 'Iconen en Symbolen').

Open Monumentendag Amsterdam (and me)

In het Monumenten-weekend zijn (gratis) tientallen monumenten te bezoeken die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn. Daarnaast zijn er rondleidingen, fiets- en wandeltochten, tentoonstellingen en lezingen. En aangezien een dergelijk evenement niet plaats kan vinden zonder inzet van enthousiaste vrijwilligers, heb ik mijn hulp aangeboden. Dus het zou zomaar kunnen dat je in een van de zestig deelnemende monumenten moi als gastvrouw of rondleider tegen gaat komen (reden #4).
(Je bent hierbij gewaarschuwd... :-)).

We gaan Het Schip in

De laatste - maar zeker niet de minste - reden (#5) voor deze terugblik is het heuglijke feit dat Burgemeester Eberhard van der Laan op 1 juli jl. het verbouwde Museum Het Schip heropende. Met de inlijving van de aanpalige, voormalige basisschool 'De Catamaran' kreeg hét Museum over de Amsterdamse School er vorig jaar in één klap 1.200 vierkante meter bij. En dat mocht ook wel, want Het Schip was een heel klein museumpje. Té klein (naar mijn bescheiden mening) gezien het, ook Internationale, belang van de bouwstijl, waar de stad Amsterdam naamgever van is. 
De foto's bij dit blogbericht maakte ik in en rondom het hernieuwde, charmante museum.


Deze sympathiek ogende heer is architect Michel de Klerk. Een markante persoonlijkheid die wordt gezien als artistiek voorman en zelfs de ere-titel 'de Rembrandt van de Amsterdamse School' mee kreeg. (In de rubriek 'volstrekt irrelevante, doch uiterst smeuïge weetjes': de bouwmeester was het 25ste kind uit het tweede huwelijk van een - bij Michel's geboorte - 78-jarige diamantslijper).

Detaillist en vormengenie

De Klerk is de bouwmeester van het (arbeiderswoningen)complex, dat in de volksmond Het Schip is gaan heten. De delen waaruit het driezijdig blok is opgebouwd - een laag postkantoor als achtersteven, een langwerpige romp in middel-hoogbouw en een halfopen 'boeg' met een sierlijke toren - vormen een vloeiende compositie waarbij alle accenten en details in dienst staan van het geheel*. Heel veel details, die ik heb proberen vast te leggen in de foto's.

Zou je de eerste foto in dit bericht nog even willen bekijken? Wat je ziet is één van de 'grapjes' (soms met een moralistische, opvoedende ondertoon) die De Klerk toepaste in het (voormalige) postkantoor dat onderdeel uitmaakt van Het Schip-complex. De architect verwerkte meerdere verwijzingen die betrekking hebben op het toenmalige post(giro)-, telegraaf- en telefoonverkeer in het interieur. Om die saillante details te kunnen horen, raad ik je aan de (bij de entreeprijs inbegrepen) rondleiding te volgen. Het postkantoor is namelijk niet toegankelijk voor zelfstandige, individuele bezichtiging.

It's all in the details...

In de tuin van het museum straatmeubilair uit het begin van de vorige eeuwTo be continued...


-X-


Nu eerst: óp naar Valencia.
Mijn blog is twee weken wegens vakantie gesloten. Volg mij in de tussentijd op Instagram en/of Facebook (zo je wilt).

"Later......"!

Links vaas van (architect en tijdgenoot) De Bazel in de tentoonstelling, rechts (identieke) vaas De Bazel in mijn vitrinekast..... :-)


* bron: Delta
Alle foto: roomservice13.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature