Exploro en Valencia - citytrip naar Valencia

14 augustus 2016
Collectie Museo National de Cerámica Y Artes Suntuarias González Martí 
Ook hier weer een kop in steenkolen-Spaans, maar wat klinkt het zonnig. Enne..., is uit mijn eerste bericht wel gebleken wat voor toffe stad Valencia eigenlijk is? Ik heb dat nog niet met zoveel woorden gezegd, toch?

Valencia is stiekem veel leuker dan ik in eerste instantie had bedacht. Ik kan je de derde stad van Spanje dan ook in meerdere opzichten van harte aanbevelen. Barcelona als nummer twee heeft natuurlijk Gaudi en die is onnavolgbaar, maar anders zou Valencia (wat mij betreft) Barcelona naar de kroon steken. Een gewaagde uitspraak, oké. Maar ik doe hem toch.
In Madrid ben ik (nog) nooit geweest, dus daar kan ik niks over zeggen.

Verrassend Valencia

Het is de diversiteit die de stad zo interessant maakt. Een zonovergoten mengelmoes van oud en nieuw, cultuur, strand, groen, rust én reuring. Grootsteeds, maar ook provinciaals. Authentiek. Urban, maar ook een tikkeltje dorps. Ideaal voor de zonaanbidder, die - net als ik - ook weer niet de hele dag wil liggen stoven en bakken. Een breed, lang, lekker schoon, wit zandstrand dat vanuit het centrum van de stad met de bus in ongeveer 20 minuten te bereiken is. (Terwijl fietsen ook een prima optie is in Valencia). Alwaar geen 'Friet van Piet' of 'De Hoek van Holland'. Ook geen dreunende discotheken en opdringerige 'binnenlokkers' (hoe heten die mensen ook al weer?) op de boulevard. Wel terrasjes, restaurants en een klein, bescheiden marktje met toeristencrap en de gebruikelijke strandhandel (opblaasfiguren, teenslippers en zonnebrandcrème). 


Joel Shapiro, 'Untitled' 1974 - 1976, collectie IVAM

Museo de Bellas Artes San Pio V . Veel vroege, religieuze kunst (niet helemaal 'mijn ding').


Cosas que hacer (dingen om te doen)

Genoeg. Er zijn zat dingen om te doen. Valencia heeft meer dan 45 (...) musea waar je kunt genieten van kunst, geschiedenis, cultuur en architectuur. Genieten, genieten? Dan moet het getoonde natuurlijk wel 'je ding zijn'. (Persoonlijk heb ik bijvoorbeeld niks met historische rijtuigen of tinnen soldaatjes en daarvoor kun je hier ook terecht). Verder heeft Valencia een overzichtelijk oud centrum, (in het Catelaans ciutat vella) met diverse gratis of tegen een kleine vergoeding te bezoeken kerken, twee mooie historische poorten en een prachtige kathedraal. Daarnaast noemde ik al (in mijn post van afgelopen donderdag) de Mercat Central en de zijdebeurs (Lonja de la Seda). Ieder voor zich het bezoeken meer dan waard.
Tip: het IVAM (Institut Valencia d'Art Modern). Van de musea die ik bezocht (4) veruit mijn favoriet. Uitgebreide collectie van de Valenciaanse kunstenaar Julio González én interessante tijdelijke tentoonstellingen (met - in tegenstelling tot andere musea - uitleg in het Engels).

La mas bonita (de mooiste)

Valencia is gewoon heel relaxt. Interessante bezienswaardigheden, maar wat de stad écht leuk maakt is het plezierige karakter van de stad. Overal waar je komt hangt een lekkere ongedwongen sfeer. Ook in hoogseizoen-maand augustus geen busladingen toeristen. Gewoon her en der mensen – ook vooral veel locals – die zich verpozen en vermaken of rustig aan het werk zijn. In de parken, op het strand of in de binnenstad is het gezellig en vooral niet té druk. Zo sta je in de binnenstad binnen no time in een verlaten straatje en hoef je ook niet lang te zoeken voor een plekje op een terras.
Heerlijk!
Tip: in die middeleeuwse straatjes vooral niet teveel op je stratenplan kijken. Verdwalen ga je toch.


Collectie Keramiek Museum


Picasso in het Keramiek Museum

Joaquín Sorolla Bastida, Museum voor Schone Kunsten
Een hele fijne stad, die - mocht je plannen hebben voor een Spaans avontuur - zeker in overweging genomen kan (moet?) worden.


-X-


Maar nu genoeg over Valencia. Langzamerhand loopt de vakantie ten einde (de politiek én de eredivisie zijn weer begonnen) en in het 'najaar' (hopelijk een Indian Summer) staan er veel leuke activiteiten op stapel. Ik noem de Open Monumentendag Amsterdam, die dit jaar in het teken zal staan van 100 jaar Amsterdamse School (hierover later in de week meer).

Ik heb er zin an....


PS: weinig, of eigenlijk geen kringloop en/of rommelmarkt in Valencia. Óf ik heb me niet zorgvuldig genoeg geïnformeerd óf out of season?
Wel jammer...

Julio Gonzaez, collectie IVAM.

Alle foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature