Flavourites Live in de industriële Kromhouthal

26 november 2017
Ik noemde dit evenement eerder al 'de moeder aller Pop Ups' en dat zit zo. Dit weekend vindt in het ruige Amsterdam Noord (in het verleden heette Noord: gestoord) de tiende editie van Flavourites Live plaats. Maar liefst 130 hippe 'concept-stores' en andersoortige (web)shops in één happening.
Bij Flavourites Live shop je al je creatieve Sint- en Kerstcadeaus, volg je workshops en doe je royaal inspiratie op. Daarnaast is er ook gedacht aan de inwendige mens, want er zijn meerdere soorten food+drinks te koop bij de vaak bijzondere, tot mobiele keukens omgebouwde vierwielers.
Creatief en hip

Sinds 2007 vind je op webportal Flavourites.nl leuke, vaak kleinschalige (web)shops per categorie bij elkaar en het schijnt dat de startpagina vooral bezocht wordt door (vaak) drukbezette vrouwen, die een voorkeur hebben voor originele en creatieve producten. Maar eens per jaar komen zo’n 6 tot 7 K. (en K. betekent 1.000, heb ik mij laten vertellen) bereidwillige kopers (en inderdaad: vooral dames) samen tijdens dit event om 'live' te shoppen bij de ruim 130 deelnemers aan Flavourites. Het aanbod varieert van interieurs-accessoires, mode en bijbehorende hebbedingen zoals sieraden, stationary  (zeg maar 'kantoorbehoeften'), DIY-producten en last but not least kids stuf. Veel van de aangeboden items zijn creatief en ambachtelijk vervaardigd of in kleine oplages geproduceerd. 

Op Flavourites Live doen alle standhouders hun stinkende best om al hun producten zo voordelig en smaakvol mogelijk te etaleren in de industriële Kromhouthal aan de IJ-oever in Amsterdam Noord (mét panoramisch uitzicht over het water en het centrum van Amsterdam). In de voormalige scheepsmotorenfabriek van Stork staat de ruim 3.500 m² vol met 'kraampjes' met enthousiaste verkopers. De rauwe uitstraling van het pand is behouden gebleven en voegt een extra dimensie toe aan al het getoonde moois. De hijskranen, de stalen constructie en het 15 meter hoge plafond geven een unieke 'look and feel' aan de hal en juist al die creativiteit én de hippe trucks voelen zich er uitstekend op hun plek.

1. smaakvolle woonaccessoires bij Nanii. 2. workshops bij, en DIY-producten van Splendith. 3. Fijne spreuken en stationairy bij Zoedt en 4. laat je eigen, persoonlijke naam-decoratie maken bij Cre8. 5. mooie scandinavisch-simpele kersthangers bij Van Wini.
Ik wil het vandaag met je hebben over die kleine, vaak zelf-producerende creatievelingen op de beurs. Die vind ik persoonlijk toch het leukst, want zeker weten dat je dan iets origineels koopt. Neem Metalbird: voor mij niet nieuw (ik noemde dit creatieve product al eerder op mijn blog), maar ze blijven leuk. Van de website: "een trapje en een hamer is alles wat je nodig hebt om je eigen Metalbird een mooi plekje te geven. Een paar tikjes met die hamer en de vogel zit in je boom. Of timmer hem aan je balkon, tuinhek, schutting of schuur".

Dan Myrte. Deze illustrator (mag ik haar zo noemen?) heeft een zwak voor de natuur in het algemeen en voor vogels in het bijzonder en in dat laatste vinden Myrte en ik elkaar. Myrte: "toen ik in 2008 een ijsvogeltje tekende, kon ik niet meer stoppen met het tekenen van vogels.' Deze fascinatie heeft er inmiddels toe geleid, dat je op haar website de meest uiteenlopende producten tegenkomt met afbeeldingen van vogels, die hoogstpersoonlijk én eigenhandig door Myrte zijn getekend (zoals muurstickers, porseleinen bordjes, keukentextiel, T-shirts etc.). 
1. één van de vele vogelsoorten (hier een roodborstje) van Metalbird. 2. de  B Pink 'kappersbus' van Annemiek. 3. en 4. voorbeelden uit de vogelwereld door Myrte.
Dan de papierkunst van Geertje Aalders. Via haar webshop '12 nice things' koop je van de 'papercut-artist' en illustrator "twaalf unieke producten, met liefde en zorg gemaakt. Is een product uitverkocht? Dan wordt er direct iets heel nieuws toegevoegd. Dat is het concept achter 12 nice things. Je kunt haar werk tegengekomen in Flow Magazine, Happinez, Flair en Roots. Maar ook bij Hema, Studio de Winkel en Albert Heijn." Mooi!

Ja? En hoe moet je het werk van Darja Brouwers van Kokonoma omschrijven? In de hand out lees ik dat haar illustraties stoer, poëtisch en vaak een beetje edgy zijn. "Haar pentekeningen ontstaan vanuit een klein detail dat haar aandacht trekt en tijdens het maken ontstaat er dan langzaam een verhaal in haar hoofd." Op Flavourites Live zie je Darja in levende lijve aan het werk.

1. en 2. Papierwerk van '12 nice things'. 3. het autootje van knap-goed met allerhande vintage treasures. 4. Illustraties van Darja Brouwers. 5. Foto genomen in de stand van Allerwarmst.

Als laatste noem ik Renate. Deze 'doener' verkoopt in haar webshop allerwarmst.nl unieke handgemaakte XL-gebreide of -gehaakte woonaccessoires. En ook in macrameeën is Renate inmiddels een autoriteit. En dusdanig enthousiast geworden in het geven van doe-het-zelf-lessen, kun je Renate nu ook inhuren voor allerlei andere creatieve workshops.

Tot zover dit verslag van Flavourites (dat je vandaag nog tot 18.00 uur kunt bezoeken), niet nadat ik nog wat foto's laat zien van de unieke locatie van de Kromhouthal. Amsterdam Noord is sowieso een gebied in opkomst met een enorme creatieve vibe (in goed Nederlands...).
Volgens een niet te verifiëren en daardoor onbetrouwbare bron zou Amsterdam-Noord op nummer 3 in de top 10 van leukste hipsterwijken van de wereld staan. Verder niet zo interessant, maar het zegt wel wat over een wijk waar de Amsterdammer vroeger 'niet dood gevonden wilde worden'.
Dat is nu wel anders.


-X-


Ik ga een paar dagen - in goed gezelschap van nog drie 'grey ladies' (en allemaal ook met een air...) - op stap naar Essen, Duitsland. Dat betekent dat het wel een weekje duurt voordat je weer van mij hoort. (Maar mocht je geïnteresseerd zijn: in de tussentijd kun je onze avonturen volgen op mijn Instagram-account). 

Tot de volgende keer en stay safe...1. De stadskant van het IJ met Eye en de Amsterdam Toren 2. Zicht op het IJ vanaf de Noordkant en 3. streetart van Pipsqueak op de Kromhouthal.
Alle (iPhone 6) foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature