straatpsycholoog op stadssafari (mét een hashtag)

3 september 2017

Goeiemorgen/-middag/-avond (doorstrepen wat niet van toepassing is)!
Heb je zin in een rondje #streetphotography onder leiding van een straatpsycholoog (van de koude grond)? Vandaag krijg je foto's voorgeschoteld die ik maakte tijdens mijn stadssafari's in mijn woonplaats Amsterdam (en enkele van daarbuiten, zeg maar uit 'Groot-Amsterdam'). Beelden die stuk voor stuk en uitstekend passen in de categorie 'je gaat het pas zien, als je het door hebt'*. En daarbij is het motto: vooral uit je doppen kijken en dat doe je het beste lopende.

(Bijna) dagelijks trek ik de stoute schoenen aan en banjer langs straten en pleinen, zowel in ons kikkerlandje als abroad. De fiets laat ik meestal staan - mij té gevaarlijk in Amsterdam. Op de meest vreemde 'stalen rossen' rost men door de stad. Je ziet 1, 2, 3- en veelvoud-wielers - zoals de bierfiets, maar ook (aan onervaren) toeristen uitgegeven huurfietsen, fietstaxi's, bezorg-fietsen, cargo-bikes en zelfs segway-transporters (zogenaamde stint, waar wel
10 'oppas'-kinderen in kunnen).
Ik daarentegen en zoals gezegd, stiefel met beide benen op de grond stad en land af en mijn ervaring is dat je dan de 'gekste' dingen ziet. Oogstrelende stukjes land-, maar in mijn geval meestal stadsleven. Soms een grappige, dan wel vertederende aanblik. Bedoelde, dan wel spontane gekkigheid.

Kijk je mee?

* een wijze spreuk van Johan Cruijff.




1. Museumplein met 'Sight Point' van Richard Serra 2. Fotografie-kunst van Osborne Macharia op 3. het Mercatorplein van J.P. Berlage (die de 'torengebouwen' ontwierp) met grootsteedse verbodsborden

groeperen en verzamelen

Wist je dat er een Amsterdammer is die matrassen fotografeert? Miquel fietst (vanwege zijn bijbaan in de thuiszorg) dagelijks de hele stad door en zodoende raakte hij gefascineerd door de vele matrassen langs de kant van de weg, wachtend op de vrachtwagen van 'grof vuil'. Voor hij het wist stond zijn telefoon er vol mee en dat resulteerde in een eigen verzameling op Instagram: @Mattresses_Of_Amsterdam.

Op datzelfde sociale medium (ik ben groot fan van IG) zie je meer (Mokumse) collecties: @Catsofamsterdam - mind you: 1.4 miljoen volgers! - (bijna dubbel zoveel als Amsterdam inwoners heeft); @Vansofamsterdam (niet het sneaker-merk, maar busjes); @windowsofamsterdam (ook wel 'vensterbank-pycholoog'); @cantas_of_amsterdam en last, but nog least @schevepalen, wat ik persoonlijk leuk gevonden vind (letterlijk en figuurlijk).
(bron: de Amsterdamse Uitkrant).




'Blond werd kleur
buren ontwijken
kijken uit ramen
sluiten de rijen'
Derde en laatste deel van het gedicht 'Wittenburg' van Henry Kloostra, 2009.

#createyourownfrontgarden

(= creëer je eigen voortuin). De laatste jaren doen stedelingen (overal, want daarin is Amsterdam natuurlijk niet uniek) heel veel moeite om hun 'façade' te vergroenen. Hup(!), stoeptegels eruit (dat wordt ook door de Gemeente Amsterdam gesubsidieerd) en planten erin. En hoe creatief kun je zijn? Van alles kan dienst doen als plantenbak en overal kun je op zitten. Het motto is dan ook: confisqueer de stoep en waan je in een #urbanjungle. En die (soms ook illegale) vergroening levert zeker in het voorjaar en de zomer, de leukste plaatjes op.

Ik gebruik ook #thrownawaylostorleftbehind. (Deze manier van schrijven leest een beetje lastig. Hier staat: weggegooid, verloren of achtergelaten). By the way: op Instagram veel tekst in de Engelse taal: het is immers een mondiaal medium. Onder mijn - ruim 600 - volgers zit een Oezbeek, iemand uit Belarus (is dat Wit-Rusland?) en een Vietnamese dame (naast de 'grammers' uit de voor de hand liggende 'Westerse' landen zoals GB, USA, Australië en Canada). Ikzelf volg twee Russen, een Finse 60+ advanced-style-fashion-blogger en een Zuid-Koreaan met een mooie Oosters-geïnspireerde kunstverzameling op zijn persoonlijke pagina.

Instagram is met recht een universeel medium: veel diversiteit en global warmth (en dat is een hele mooie en wél wenselijke variatie op de wereldwijde opwarming...).





Art is everywhere

Ik noem nog twee van mijn populair(st)e verzamelingen, namelijk #kunstindeopenbareruimte en #amsterdamstreetart. Meestal valt de helft je niet op. Ga je daar achteloos aan voorbij (vandaar het credo: be in the here and now!). Maar wandelen helpt bij verwondering. Het is ongelofelijk waar ik allemaal 'tegenaan loop' (:-). Zo veel standbeelden en andersoortige kunst. Zeker als je het begrip 'kunst' ruim hanteert - zoals ik - en ook knappe staaltjes in architectuur meerekent. Hele mooie gebouwen (liefst in de Amsterdamse School-stijl, gezien mijn interbellum-fascinatie) of juist weer een detail van een gebouw of brug. Altijd 'goed' voor heel veel likes op Instagram, want ook buitenlanders zijn gek op ons Amsterdamse erfgoed

Urban decay en #liefamsterdam

Oftewel, in goed Nederlands: stadsverval. Heerlijk! Niets zo fotogeniek als rommel, verloedering en bederf. Heel dankbaar voor een fijn stukje sfeer-fotografie (...). Verval combineert ook heel erg mooi met streetart of graffiti. Lekker rauw in elke grote stad, maar zeker in #liefamsterdam (deze hashtag werd immens populair na de uitzending van 'Zomergasten' met burgervader Ebenhard van der Laan in de hoofdrol (en de uitstekend presenterende Janine Abbring).
Natuurlijk niet bij mij in de straat, of zo.  Dat verval. Ik hou mijn straatje het liefst schoon en 'aangeveegd'. :-) 





Het mag duidelijk zijn: ik hou wel van 'een stukje' aftakeling. Of, zoals Bette Midler ooit zei: I love nature, despite what she did to me...!"


-X-


Wil je nou meer van dit soort inkijkjes: klik dan op deze link om doorgeleid te worden naar mijn vorige bericht met stadstaferelen.

Geuzenkade, Amsterdam. Beeldhouwer Hildo Krop, 1935.
Brug (nr. 382, oftewel 'Jan van Galenbrug'), architect Piet Kramer, in Amsterdamse School-stijl. 

Alle foto's © www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature