Frenchie en ongewone kunst in Parijs

13 september 2017
Wat mij betreft mag je over Frankrijk denken wat je wil (en doe dat ook vooral), maar één ding moet je de Fransen nageven. Naast het heerlijke bourgondisch eten en drinken, een uitzonderlijk goede smaak qua mode én hele mooie landstreken (dat zijn al drie dingen...), hebben les français een uitzonderlijke voeling met kunst. Alle mogelijke vormen van kunst. Zo las ik ergens op het wereldwijde web dat er in La Douce France elk jaar zo’n twintig, in l’art singulier gespecialiseerde tentoonstellingen en beurzen plaatsvinden en da's niet niks. 
Het is moeilijk om die term te verstaan, laat staan te vertalen. 'Aparte' kunst? 'Bizarre' misschien? 'Ongewoon' komt waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt.

Verleden week, tijdens onze (ver)dwalingen door de Franse hoofdstad, stuitten dochterlief en ik - volkomen onverwacht - op één van de twintig hierboven beschreven exposities. En dat ook nog eens in een verrassende omgeving. De tentoonstelling 'Turbulences dans les Balkans' vind namelijk plaats in een voormalige overdekte markthal (zoals er zoveel zijn in Parijs). De tot museum en galerie omgebouwde La Halle Saint Pierre is een hippe, creatieve ambiance, waar het ook heerlijk koffiedrinken is. Avec un macaron, s'il vous plaît! Ou deux....
Is dat even mazzelen. :-)

Detail van een schilderij van Dragan Radovic (alias Cica).




Dutchies in Frenchie

Mocht je je afvragen waar we zijn? Dit bulletin speelt zich af in Parijs. Zoals je in mijn voorlaatste blogbericht kunt lezen, reisde ik afgelopen week(end) naar de Lichtstad. En tijdens een van onze omzwervingen waren mijn reisgenote en ik in Montmartre beland. Dat we aan het klimmen waren, hadden we kunnen weten, afgaande op het trekkende gevoel in de kuiten: een stijgingspercentage, zeg maar een 'colletje' van ruim 10%.

Dat krampachtige gevoel in de benenwagen openbaarde zich overigens pas nadat wij eerst copieus (da's Frans voor overvloedig) hadden geluncht bij FrenchieFrenchie is een begrip in Parijs en omstreken en vooraf reserveren is dan ook een must. Een aantal weken geleden deed dochterlief precies dát en wel voor een lunch (want zo'n citytrip kost dat het barst en een middagmaal is goedkoper. :-)  Het restaurant wordt gerund door een Franse chef die zijn bijnaam, Le Frenchie, kreeg van Jamie Oliver toen hij in Londen de potten en pannen bestierde.
Hoe dan ook; we aten er heerlijk - al vonden wij de ober iets te opdringerig in zijn pogingen om te laten horen hoe goed hij Engels sprak. En dat was ook zo, zeker voor Franse begrippen. Maar in die trots kwam hij wel heel dichtbij (én in onze comfortzone). Toch was het ook wel weer aandoenlijk en lachwekkend.

Het zou zomaar kunnen dat die 'zware benen' bij de beklimming van Mont Martre mede veroorzaakt werden door het, bij de lunch geserveerde (overigens heerlijke) glaasje witte wijn.





1. en 4. Predrag Milicevic, aka Barbarien. 3. impressie van Halle Saint Pierre. 2. en 5. Siljan Joskin.

Art Brut - Art Outsider - Art Singulier

Goed. Na ons eet-avontuur bij Frenchie, bleek een flinke wandeling de beste remedie tegen zwaarlijvigheid én een manier om de spijsvertering op gang te helpen, dus hup, in de kuierlatten! En, zoals gezegd, belandden wij in Montmartre en besloten een bezoek te brengen aan La Halle Saint Pierre.

Nu moet je weten dat dit kleine 'alternatieve' museum (al sinds 1986) gespecialiseerd is in Art Brut, Outsider Art en (het eerder genoemde) Art Singulier. Ongewone kunst dus. Verrassende, niet-gepolijste kunst van (of door) mensen met een bijzondere achtergrond. Kunst door buitenstaanders en buitenbeentjes. (Mocht je meer over deze kunstvorm willen weten, lees dan mijn blog over het Outsider Art Museum, onderdeel van de Hermitage in Amsterdam).

In de nog maar net (want op 7 september feestelijk) geopende tentoonstelling 'Turbulentie op de Balkan' vind je kunst vanuit dát deel van Europa dat in de vorige eeuw heel veel én achtereenvolgende gewapende conflicten heeft gekend. De naïeve, ongewone en 'brute' kunst die dat - in dat bewogen deel van Oost Europa - heeft opgeleverd, is nu te zien in het fijne, lichte en industrieel aandoende museum(pje). 







1. Vojislav Jakic, 'Dessin Meurtrier' (1973) en 2. detail uit het schilderij. 3. impressie van het gebouw en 4, 5, 6 en 7. Dragan Radovic aka Cica.

De turbulente Balkan

Dat wil niet zeggen dat je allemaal, en alleen maar neerslachtige kunst ziet in deze tentoonstelling. Integendeel. Ikzelf was nogal gecharmeerd van het werk van de Macedonische kunstenaar Vojislav Jakic (1932 - 2003) en absoluut op nummer één (in de expo) staat wat mij betreft de Serviër Dragan Radovic, met als 'artiestennaam' Cica. Er is weinig over hem bekend (als je de naam Dragan Radovic googelt, krijg je een Sloveense volleyballer), dus ik moet het doen met de info bij de tentoonstelling. 

Geboren in 1955, werd de jonge Dragan tot zijn verdriet afgewezen voor de Academy of Fine Arts in Belgrado. Uit pure armoede rondde hij een studie antropologie af, maar in die tak van de menswetenschappen heeft hij nooit 'zijn geld' verdiend. Liever nog deed hij allerlei 'klusjes' om maar te kunnen blijven schilderen. Radovic noemt zichzelf een 'secret artist'. "Als autodidact en erfgenaam van de Pop-cultuur claimt de kunstenaar een antropologische en spirituele benadering in zijn kunst", staat er in de zaaltekst. Oké en dat zal vast. Ik vind het gewoon mooi, al die detaillering in zijn schilderwerk. Je blijft kijken.


1. Wostok. 2. Veijko Onjin.

Ten slotte zie je hierboven nog twee foto's van de mooie Oost-Europese affiche-kunst die ook te zien is in dit sympathieke kunsthuis. En daarmee komen we aan het einde van deze eerste kroniek over mijn kunst- en designgerelateerde stedentrip naar Parijs.


-X-


Dat dochter Hannah mij tijdens de reis vergezelde, is niet zozeer voor U - mijn hooggeëerde lezer - van belang, maar voor mij een heel fijne en gezellige bijkomstigheid. 
Een heerlijke moeder-dochter-trip :-)

Er volgt nog een tweede journaal vanuit de Franse hoofdstad, dus à bientôt!



Parijs tip!

Onze accommodatie lag in de buurt van het prachtige Parc des Buttes-Chaumont in de noord-oostelijke wijk Belleville én op (een pittige) loopafstand van het hippe wijkje achter Canal Saint Martin. Voor een (kort) bezoek zeker het omlopen waard!

Alle foto's © www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature