Meesterlijk! (deel 2)

28 november 2016
Zo, daar ben ik weer. We pakken de draad weer op met het vervolg van mijn ontdekkingstocht langs meesterlijke ontwerpers tijdens Meesterlijk.
Even voor de goede orde: Meesterlijk is een jaarlijks evenement waar - vaak zelf-producerende - vormgevers, modeontwerpers en vaklieden hun passie voor design en ambacht tonen aan een groter publiek. Een lang weekend stonden gevestigde namen naast talentvolle starters op één van de meest inspirerende locaties van Amsterdam: de (voormalige) Zuiveringshal van het Westergasfabriek-terrein. Prachtig staaltje industrieel erfgoed.

Waar was ik ook alweer gebleven? Oh ja.
Ga je mee?

Moderne toepassing van Delfts Blauw: werk van Helen Taylor

Selected academies

Eerst wil ik je voorstellen aan de aanwezige scholen voor ambachtsonderwijs, voordat ik daar niet meer aan toe kom (zoals vorig jaar). In het Machinegebouw van het Westergasfabriek-complex presenteerden diverse academies* hun meester-opleidingenKennisoverdracht is immers van cruciaal belang bij de instandhouding van de diverse ambachtelijke technieken en een event als Meesterlijk draagt daar graag een steentje aan bij.

* MBO College Menswear & Tailoring, Dutch Felf Academy, Academie voor Edelsmeden, Vakschool Schoonhoven, Sint Lucas, Meesteropleiding Coupeur, Hout- en Meubileringscollege, Dutch Shoe Academy.Passie voor het maakproces

Terug naar de verkooptentoonstelling. Zoals je weet steek ik mijn liefde voor keramiek niet onder stoelen en banken. Ook in deze reportage vanaf de Meesterlijk-designbeurs zie je weer heel veel serviesgoed voorbij komen. Maar op de markt waren ook een heleboel andersoortige producenten. Zo zie je een vernuftige notenkraker en de mooie stenen 'dozen' met geabstraheerde letters. En nee, niet 'alleen' voor de as van een geliefde (...), maar ook voor andere dierbare kostbaarheden.

Een (alle) notenkraker van Ore Design. Vernuftig!

Transfer-prints uit het Spaarnestad archief bij Esther Derkx (hoog op mijn verlanglijst!)

Geabstraheerde letters bij steenwerker Michiel Deylius

Keramische werk van Marjoke de Heer

En dan moet ik nog een belofte inlossen. Aan het einde van mijn vorige bericht verklapte ik dat ik een nogal ongebruikelijke aankoop had gedaan. Voor mijn doen, dan hé.
Nou daar komtie...

Memphis kleuren

Bij Meesterlijk zag ik (dacht ik) drie tassenontwerpers, waaronder de in Amsterdam welbekende Hester van Eeghen. Waarschijnlijk welbekend in heel Nederland, maar Hester heeft sinds jaar en dag een winkel in de Hartenstraat in de hoofdstad. En de Hartenstraat is één van de bij shopaholics befaamde 9-straatjes. Vandaar.
En dan wil ik eerst even iets kwijt. Ik ben niet bijzonder geïnteresseerd in tassen. Ik heb geen tassen-tik, zoals sommigen ook een schoenen-manie kunnen hebben. Een tas moet in mijn geval en naar mijn idee vooral praktisch zijn. Goed. Maar dat gezegd hebbend, Hester heeft wel een heel eigen, karakteristieke ontwerpwijze. Je herkent onmiddellijk haar stijl. Heel mooi leer, fijne felle kleuren en geometrische modellen met vaak een verborgen grapje. Leuk. Mooi.
En nu was er voor de gelegenheid - je begrijp het misschien al - een aantrekkelijk aanbod. An offer I couldn't refuse (dat doet mij denken aan dat fijne (Soul-)liedje waar ik als jongvolwassene heel veel op geschuifeld heb: "I make you an offer you can't refuse" (Jimmy Helms/YouTube).
Lang verhaal kort. Ik heb mij ter plekke en stante pede een kek tasje laten aanmeten. En ook nog eens zo bont mogelijk. Dus niet in het voor mij zo gebruikelijke zwart/wit/grijs, maar Memphis. Je weet wel: die interieurstijl uit de 80er jaren van de vorige eeuw.
Doe eens gek (en gooi je haar los).

Tadaa!

Dat is 'em. Zwart/wit geblokt met geel, fuchia en turquoise. En een oranje schouderbandje. Ter plaatse met de hand gemaakt door een echte Italiaanse signore e signora in de leerbewerking. En dat vakman/vrouwschap is mooi om te zien. 
Zuslief Saar, die mij zo gezellig vergezelde op mijn strooptocht langs alle marktkraampjes op Meesterlijk, kon de verleiding ook niet weerstaan. Maar zij koos voor ietwat gedektere kleuren.
Waarschijnlijk verstandiger...


-X-


En knoop het advies van Saar maar in je oren: "heerlijke middag gehad. Ten eerste vanwege mijn gezelschap (XXX, red.) en omdat er werkelijk prachtige voorwerpen te zien zijn. Gaat dat zien. En als het vandaag niet meer kan (niet, dus. red.), noteer dit evenement dan voor volgend jaar".
(Haar reactie op mijn eerste bericht over Meesterlijk).

Saar's keuze
Alle foto's: agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature