Foam: Ai Weiwei and others

10 november 2016

An afternoon well spent. Want wat te doen op een regenachtige, herfstige zondag begin november? Óp naar Fotografiemuseum Foam.

Kunstenaar, activist en dissident

"Ai Weiwei (1957, Beijing) is zijn hele leven door de Chinese overheid in de gaten gehouden. Hierdoor ervaart hij een persoonlijke verbondenheid met de groeiende stroom vluchtelingen die Europa proberen binnen te komen". Aldus de bij de tentoonstelling '#SafePassage' behorende folder van  Foam.


De tentoonstelling in het Fotografiemuseum is tweeledig: het eerste deel gaat over het kat-en-muisspel dat Ai Weiwei jarenlang met de veiligheidsdiensten in zijn geboorteland China speelde. In de expositie zijn foto's van de kunstenaar te zien - terwijl hij wereldwijd niet bekend staat als fotograaf - die hij 'gewoon' met zijn mobiele telefoon maakte. Net als wij. Maar voor de kunstenaar speelt de kwaliteit van die snapshots geen rol: zijn telefoon is niets anders dan een politiek instrument.

Bugs. Door Ai Weiwei gevonden afluisterapparatuur in zijn appartement.
Foto's van het kat-en-muisspel op door de kunstenaar ontworpen behang: een opgestoken middelvinger...


Met zijn telefoon verbeelde de kunstenaar zijn worsteling met de Chinese macht en sinds de activist eind 2015 van de Chinese overheid zijn paspoort terugkreeg en naar Berlijn verhuisde, is hij zich in de vluchtelingencrisis gaan interesseren. Het tweede deel van de tentoonstelling heeft dan ook deze Europese problematiek tot onderwerp.

Menselijke waardigheid 

Naast marmeren sculpturen, filmbeelden en foto’s zijn de muren in dit deel van de expositie bedekt met duizenden iPhone-foto’s. De collage toont de persoonlijke ontmoetingen van de kunstenaar met heel veel vluchtelingen in vaak tragische situaties. Op Lesbos, in Turkije, Jordanië, Libanon, Berlijn en in de Amsterdamse Bijlmer. (Nadat hij de tentoonstelling in Foam had geopend, bracht Ai Weiwei ook een  bezoek aan het asielzoekerscentrum in de voormalige Bijlmerbajes). 
Uit een interview met het Parool: "Het eerste wat ik wilde doen op Lesbos was in het zeewater springen. Om te laten zien dat ik er ook was. Om duidelijk te maken dat ik wilde helpen. Daarom leg ik met mijn camera alles vast. Om aandacht te vragen". 
De expositie is een persoonlijke reflectie op de tragische situatie die zich in het Middellandse Zeegebied afspeelt.
Stof tot nadenken...





Others

Naast de foto's van de Chinese dissident, toont Foam momenteel ook werk van Melanie Bonajo onder de naam 'Night Soil' (t/m 7 december). Het betreft een 'totaalinstallatie' die ik niet in zijn totaliteit in beeld kon brengen (:-)), vandaar geen foto's van dat werk. Wel twee beelden van de tentoonstelling Dynastie Marubi 'Honderd jaar Albanese studiofotografie'. Foto's uit het archief van de Albanese fotostudio Marubi (1856-1959): een selectie uit de omvangrijke collectie van 150.000 glas-negatieven die zowel vanuit historisch, sociologisch, cultureel, antropologisch als artistiek oogpunt interessant zijn.




Tot slot van dit blogbericht krijg je van mij nog drie uit-tips:

Aanstaande zaterdag 12 en zondag 13 november in de Posthoornkerk in Amsterdam: Elle Decoration Live. De voormalige kerk zal worden omgetoverd tot 'interieurwalhalla'.

18 t/m 20 november Flavourites Live.  Zo’n 130 webshops die drie dagen lang in real life te bezoeken zijn als pop-up shop in de Kromhouthal in Amsterdam Noord.

Op 25 tot en met 27 november vindt op het Westergasfabriek-terrein in de Hoofdstad Meesterlijk plaats. In een sfeervolle ambiance tonen zelf-producerende designers, mode-ontwerpers, food-kunstenaars en vaklieden hun passie voor design en ambacht aan het grote publiek.


-X-


Fijne dag!

Alle (iPhone 6) foto's: agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature