Vakmanschap is Meesterlijk!

27 november 2016
Keramiek: Silvia Woudt
Vakmanschap. Vreemd dat er geen vrouwelijke equivalent voor is. Vakvrouwschap? Dan gebruik ik maar het woord vaklui of vaklieden. Meervoudig én onzijdig. En dat komt dan weer goed uit, want afgelopen vrijdag zag ik de ruige, industriële Zuiveringshal van het Westergasfabriek-terrein bevolkt door zo'n 120 ontwerpers. Ruim honderd zeer bekwame mannen én vrouwen.

Mode- en productdesigners en andersoortige ambachtelijke meesters geven dit weekend acte de presence tijdens Meesterlijk. Vandaag op dit online-dagboek een verslag van mijn tocht langs het creme de la creme van ontwerpend Nederland (en een enkele Zuiderbuur). En tijdens de rondgang werd ik vergezeld door zuslief Saar. Wel zo gezellig! Kijk je mee?
Maar misschien wil je eerst even in de stemming komen? Lees dan de twee verslagen van de vorige, 2015 editie van Meesterlijk (hier en hier).

Ziehier Thijs Verhaar: mooie (grafische) breisels

Keramiek. Henriette Meijer
De organisatie van deze 8ste editie van Meesterlijk noemt het event "een pop up mini-stad én een bruisende warenhuis van de toekomst, waar de nieuwe luxe verleidelijk is uitgestald". Hoe je het ook noemt, overweldigend is een bezoek zeker. Een bont gezelschap vormgevers tonen hun meesterlijke (hand)werk in hun eigen shop-in-shop. Edelsmeden, meubelrestaurateurs, een letterhakker, een glasblazer, tassen- en hoedenmakers en leer- en metaalbewerkers: Meesterlijk toont gevestigde namen én jong talent uit verschillende disciplines.

Dynamisch warenhuis

Met mooi vormgegeven en vaak ambachtelijk vervaardigde producten brengen de standhouders een ode aan mooiigheid, kwaliteit en originaliteit. Traditioneel vakmanschap gecombineerd met eigentijdse innovaties zijn de key words tijdens dit designfestijn.

Initiatiefnemer Nicole Uniquole tijdens haar openingsspeech

Keramische sieraden van Judith Bloedjes

Royal Delft
Nicole Uniquole (dat is nog eens een naam), initiatiefnemer van de designmarkt, citeerde tijdens haar openingsspeech modeontwerper Vivienne Westwood met de uitspraak: "buy less, choose well, make it last" en daarmee waarschuwt zij impliciet voor de wegwerpmaatschappij. Het motto van de beurs is dan ook: koop minder, maar áls je iets koopt, koop dan kwaliteit en uniciteit. Een instelling waar ik mij volledig in kan vinden.

Buy less, choose well, make it last

De ontwerpen die op de verkooptentoonstelling aan de man gebracht worden zijn prijzig. Onvermijdelijk, wetende dat, én de oplage klein is, én de productiekosten en/of het arbeidsloon recht evenredig hoog. Dus dat wordt sparen voor sommige aankopen. Tenminste? Dat geldt voor mij en voor de meesten van ons, denk ik.
En daar is niks mee mis.

Kunstzinnig viltwerk van Anneke Copier

Serviesgoed van Ping & Moos

Sieraden (maar ook tafelgoed) van Krabbé X Akerboom

Ranke tafeltjes met neo-retro (?) geïnspireerde keramische tegels van Rollmann Ceramics

Je begrijpt het zeker wel weer....

Mijn trouwe aanhang weet dat ik nogal lang van stof ben. Misschien nog niet eens zozeer qua tekst, maar wel qua foto's. Ook deze keer ben ik nog lang niet aan mijn tax. Heb ik je nog veel meer mooi te tonen. Vooral als je weet dat ik de verleiding niet kon weerstaan en een aankoop deed die menigeen zal verbazen. Iedereen die mij kent, dan hé. Mijzelf incluis.
En in verband met de actualiteit, zal ik niet te lang wachten met het vervolg van mijn strooptocht op Meesterlijk.

Dus ik zou zeggen...


-X-


stay tuned!

Alle foto's: agreylady.nl

Sterk uitvergroot detail van een ketting van Cat Priem (mooi...)

Nieuw werk van keramiste Jacqueline Harberink

Meesterlijk is vandaag nog te bezoeken:

Zondag 27 november 2016, 12:00-18:00
locatie: Westergasfabriek Amsterdam
entree: €10,- tickets aan de kassa
kinderen tot 12 jaar gratis, mits onder begeleiding van een volwassene
Meesterlijk

Auto Post Signature

Auto Post  Signature