'PANdemIC - Picture it' in Museum Hilversum: de (on)werkelijke actualiteit

29 augustus 2020
Panic, pandemic. De coronacrisis heeft onze samenleving - de hele wereld - radicaal op zijn kop gezet en dat gaat jou en mij, en niemand niet in de kouwe kleren zitten. In Museum Hilversum is dat heel mooi in beeld gebracht met de expositie 'PANdemIC! - Picture it'. Meer dan 160 beelden van vooral amateurs en een paar professionele topfotografen. De foto's tonen de weerslag van de ongrijpbare virusziekte Covid-19 op ons doodgewone bestaan.
Van de week trok ik langs een vertoning met alledaagse scènes van het nieuwe normaal of - volgens het museum: "de meest bijzondere, herkenbare en emotionele momenten van deze levensveranderende crisis."

Ik neem je - uiteraard virtueel - bij de hand en leid je rond. Ga je mee?1. Foto van @Michos Koolen. 2. Zaaloverzicht. 3. Still uit de video met gefilmde portretten van @Jiri Büller.
Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik heb het er knap moeilijk mee. De hele Covid-19-situatie laat mijn gemoed niet onberoerd en somberheid ligt dan ook op de loer*. Want ik mis het spontane en onbezorgde. Waar doe je goed aan? Wat is wijs? Alle vanzelfsprekendheden staan op losse schroeven. Waar vind je nog houvast? De regels en voorschriften zijn soms | vaak | meestal onduidelijk of inconsequent en daardoor betwistbaar en dat gebeurt dan ook volop: velen achten zichzelf deskundig.
En nee, ik heb geen klachten. Geen van mijn familieleden of vrienden zijn door de ziekte getroffen en dus hebt ik ook geen enkele dode te betreuren. Niemand van mijn dierbaren is door de crisis brodeloos (even afkloppen!). Dus hé? Ik zeg regelmatig tegen mezelf: "hou eens op met dat gepiep en count your blessings."
Herkenbaar?
* eeuwig student aan de levensschool...

alle zeilen bijzetten

Wat te doen? Gelukkig kunnen we ons voor tips & tricks wenden tot een heus geluksinstituut, namelijk die van de Erasmus Universiteit Rotterdam*. Om weerstand te bieden aan de stress, is het raadzaam om niet elk uur naar het nieuws te luisteren en pushberichten uit te schakelen. Nog een belangrijke: blijf sociaal actief, zo nodig via internet en telefoon (lees alsnog al mijn niet eerder gelezen blogposts :-), breng routine in je dag met behulp van een dagplanning en beweeg dagelijks. Bewegen is goed voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid en tot zover de goede raad.
*Erasmus Happiness Economics Research Organization

Bewegen? Ik ben a-sportief (ik haat sporten), dus dat wordt lastig. Ik loop wel veel, zeker ook bij mijn wekelijkse uitjes naar de diverse musea in den lande (momenteel maar even niet over de grens). Zo bezocht ik van de week Museum Hilversum, een museum gespecialiseerd in 'mediakunst' (en dat is in de praktijk vooral fotografie), alwaar de zomertentoonstelling ‘Pandemic – Picture It’ te zien is. Met de presentatie wil het museum, in samenwerking met sociaal platform Care4Corona het onderwerp corona vanuit een ander perspectief laten zien.


4. Pauli Gerritsen. 5. Piet van der Meer. 6. Hans Oostrum. 7. @Ilvy Njiokiktjien: run op de coffeeshops, Utrecht. 8. Ruth Janssen. 9. Zaaloverzicht.
Bij bestudering van de website van Care4Corona* blijkt dat jij en ik daar ook heel goed terecht hadden gekund (en nog steeds kunnen!) voor raad & daad in barre tijden. Zo lees ik: "veel mensen hebben in deze ingrijpende coronaperiode ook behoefte aan perspectief, hoop en steun. We geven informatie, tips en experts beantwoorden vragen. Daarmee willen we helpen om zo positief, mentaal en fysiek fit mogelijk te blijven om samen door de coronacrisis heen te komen" en tot zover de quote.
Ik maak hier geen reclame: naar eigen zeggen is het sociale forum volstrekt belangeloos. "Het enige wat we willen bereiken is zo veel mogelijk mensen zo goed mogelijk door de Coronacrisis heen helpen" aldus initiatiefnemer Ronald van der Mark.
* deze 'SMS-taal' wordt soundspelling genoemd: g1, 4het leven, suc6, dr8888, pr8ig etc.

fotowedstrijd

"Het is een periode die we nooit meer zullen vergeten en die we in beeld willen vastleggen. Intense en verdrietige beelden, ontroerende en hartverwarmende beelden, mooie en vreemde beelden: deze periode laat veel emoties en gevoelens zien."
En ik kan je vertellen dat er ook hele grappige foto's te vinden zijn in de selectie die de vakkundige jury* heeft gemaakt van alle 2.700 inzendingen en waarvan nu dus een deel te zien is in Museum Hilversum. (Naast de kiekjes, snap shots en plaatjes is er op elke etage ook een video te zien). 
*Merel Bem, fotografiecriticus en schrijver; de fotografen Koos Breukel, Ilvy Njiokiktjien en William Rutten en curator en conservator fotografie van het Rijksmuseum Hans Rooseboom.

Care4Corona deed namelijk in april jl. een oproep aan Nederland om foto's in te sturen met het onderwerp 'corona'. "De drie deelnemers die volgens de jury de beste, mooiste of meest ontroerende foto’s hebben ingezonden ontvangen geldprijzen. Daarnaast kan het publiek - de bezoekers van de tentoonstelling 'Pandemic!' in Museum Hilversum - een vierde winnaar aanwijzen door te stemmen op hun favoriete foto.


10. Nadine Siddré. 11. Anna Eijsbouts-Rinsema ("meer dan 1/3 van onze bewoners overleefde het niet'). 12. @Remco Koers. 13. @Pim Ras (Zwemster Jacyntha Plat traint in zwembadje in de tuin). 14. Een van de winnaars: Ingeborg Emmerzael. 15. José Domburg. 
En op zondag 30 augustus was het zover. De dag waarop de vier winnaars bekend werden gemaakt én er een fotoboek werd gepresenteerd met de beelden uit de tentoonstelling. Foto's die weinig of geen commentaar* behoeven: ze zijn exemplarisch voor de surrealistische tijd waarin we leven en spreken voor zich. Boekdelen....
* dus bij de hier getoonde foto's slechts waar nodig uitleg.

"Ik heb vanavond geen gemakkelijke boodschap voor u"

'Pandemic! - Picture it' in Museum Hilversum is nog te zien tot en met 20 september. Je kunt je van te voren aanmelden voor een bezoek, maar spontaan binnenlopen kan ook. Kijk in ieder geval even op de website voor bezoekersinformatie.


-X-


Hoe sla jij je door het nieuwe normaal?
16. @Marcel Molle (actiegroep 'Viruswaanzin' demonstreert op het Malieveld). 17. en 18. @Martijn van de Griendt. 19. Uw coronavrije rondleider.... 
Tekst en alle (iPhone)foto's: @MiriamvanderMeer | www.agreylady.nl (tenzij anders vermeld: zie bijschriften).

Auto Post Signature

Auto Post  Signature