'Outside Fashion', modefotografie in Huis Marseille: KUNSTFLITS

26 december 2019
In deze KUNSTFLITS een tip voor fashionista's én (of) vintage fotografieliefhebbers. In het Amsterdamse Huis Marseille is momenteel een tentoonstelling te zien met modefotografie uit de periode 1900-1969 en dan vooral beelden geschoten op locatie. Dus buiten en dan vaak op exotische plekken. Want dat is de invalshoek: in deze presentatie in het fotografiemuseum ligt de focus op de ontwikkeling van studio- naar buitenfotografie in - pakweg - de eerste helft van de vorige eeuw en dat levert interessante nostalgische plaatjes op. 

Kijk je mee naar een modieuze reis door de tijd?1. Henry Clarke, Jacques Griffe set, Brazil 1965. @Henry Clarke / Galliera / Roger-Viollet. 2. Zaaloverzicht. 3. Talbot Studio, zangeres Nelly Martyl in een jas van luipaardvacht Fourrures Max, Leroy et Schmid, ca, 1910.
Ken je Huis Marseille? Dit (oudste) Amsterdamse fotografiemuseum is gevestigd in twee aanpalende zeventiende-eeuwse huizen op de Keizersgracht en in die grachtenpanden bevinden zich veertien prachtige, authentieke tentoonstellingszalen met veel originele details en mooie beschilderde plafonds in de stijlkamers.
"Huis Marseille is het tegenovergestelde van een ‘white cube’: een feit dat van grote invloed is op het ondergaan van de tentoonstellingen in de ruimtes", belooft de website en inderdaad, juist het contrast tussen het Gouden-eeuws-oud en het 'nieuwerwetse' is verrassend.

modefotografie wordt street style

Óver naar de tentoonstelling 'Outside Fashion' (Modefotografie van de studio naar exotische oorden, 1900–1969). Verwacht geen grote, iconische namen. Geen 'helden' van de fashion photography zoals Horst P. Horst, Erwin Blumenfeld, Helmut Newton of Richard Avedon. Veel van de in "Buiten mode" getoonde afbeeldingen zijn van mij onbekende fotografen (maar ik ben dan ook geen ingewijde). Een groot deel van de foto's blijkt geschoten door ene Henry Clarke (1918-1996), die bekend is geworden door zijn werk voor de Amerikaanse, Britse en Franse Voque. En het is niet zo gek dat veel van zijn werk te zien is, want hij liet zijn volledige archief na aan het Parijse modemuseum Palais Galliera, mede-samensteller van de vertoning in Huis Marseille.

van beperking tot bevrijding

De expositie verhaalt over zo'n zeventig jaar modegeschiedenis - van sluike 'strompel' japonnen en flapperdresses, stijf-chique gedragen door actrices en zangeressen, naar 'New Look' en 'Rock 'n' Roll' door zich 'spontaan' gedragende modellen in dynamische interactie met hun omgeving (denk street style en Holland's Next Top Model).
Het kijkspel handelt dus ook over emancipatie en bevrijding: "de tentoonstelling laat zien hoe het lichaam van de vrouw door de jaren heen steeds meer vrijheid kreeg. (...) Daarnaast ontwikkelde de fotografie zich van zwart-wit tot kleur, en breidde het gebied waar de beelden werden gemaakt zich enorm uit door de opkomst van het toerisme", aldus een verklaring van het museum.

1. Zaaloverzicht. 2. Willy Maywald, jurk en hoed Jacques Fath, Parijs, 1951. 3. Zaaloverzicht. 4. Lucien Hervé, Ensemble Jacques Fath, Palais de Tokyo, Parijs, 1948. 5. Still uit een digitale projectie met kleurendia's van fotograaf Henry Clarke (periode 1964-1969).
Ben je in Amsterdam en het (sale-)shoppen moe? Heb je een uurtje te verpozen? Ga dan langs bij Huis Marseille en 'vergaap' je aan modellen van allerlei pluimage in 'Outside Fashion'. Te zien tot en met 8 maart '20.


-X-


Ook in Huis Marseille: 'floraChromes, een verhaal van vier rivieren' van Arja Hop en Peter Svenson.
Dit kunstenaarsduo maakt conceptueel werk: visueel zeer aantrekkelijk, maar het idee laat zich niet een, twee, drie kennen (en zeker niet kort verklaren). Ga vooral kijken om te ontdekken wat jij ervan vindt.

Meer informatie op: https://huismarseille.nl/tentoonstellingen/


Arja Hop en Peter Svenson: 1. 'Residue Amsterdam', 2015-2019. 2. Zaaloverzicht (Langs de Waal: binnen en buiten de dijk). 
Tekst en (iPhone)foto's: @miriamvandermeer | www.agreylady.nl (tenzij anders vermeld).

Auto Post Signature

Auto Post  Signature