Helmut Newton, professioneel voyeur in FOAM

1 juli 2016
Laat ik mij om te beginnen verontschuldigen voor het schaamteloos pikken van 'professioneel voyeur' als kop boven dit blogbericht. Die heb ik niet van mezelf, maar die headline komt uit een artikel in de Vogue van deze maand. De glossy besteedt in het juli/augustus-nummer (ook) aandacht aan het werk van Helmut Newton naar aanleiding van de tentoonstelling in FOAM.


En over schaamteloos gesproken. Het is een gotspe. Hoe durf ik. Een reportage maken vanuit een museum gespecialiseerd in fotografie. Daar kiekjes schieten - want meer is het natuurlijk niet - en die dan vervolgens hier laten zien. Snapshots maken van het werk van een van de beste (mode)fotografen van de wereld.
Het moet niet gekker worden...

A Retrospective

Voor ik verder ga, even wat facts and figures en daarvoor wend ik mij tot Wikipedia. Helmut Newton, geboren als Helmut Neustädter (Berlijn, 1920 - Los Angeles, 2004) was een Duits-Australisch fotograaf. Met zijn Joodse achtergrond ontvluchtte hij in 1938 Duitsland om zich in Australië te vestigen. Hij werkte aanvankelijk als persjournalist, maar specialiseerde zich vanaf begin jaren zestig vooral als mode- en glamourfotograaf.


De overzichtstentoonstelling 'Helmut Newton - A Retrospective' bestaat uit meer dan 200 foto's. Het gaat om zelden getoonde, vroege afbeeldingen, maar ook bekender werk. De beelden zijn voor het grootste deel vintage afdrukken afkomstig van de Helmut Newton Foundation in Berlijn.

Seksistisch?

In Newtons werk staat de vrouw centraal en zijn foto's zijn erotisch getint: choquerend, prikkelend en uitdagend. "Hoogbenige, goedgehakte vrouwen, veelal schaars gekleed,'' vertelt Marcel Feil, conservator en artistiek adjunct-directeur van Foam in een artikel in Het Parool. (Ik zou zeggen 'langbenig en hooggehakt'. Goedgehakt lijkt mij meer een slagers vakterm, maar dit terzijde...).

De fotograaf was controversieel. Tegenstanders verweten hem voyeurisme en seksisme. Feil in Het Parool: "hij liet juist zien hoe vrouwen voor het eerst de baas werden over zichzelf, hoe ze zich schaamteloos toonden, krachtig en sensueel. Je zou eerder zeggen dat hij een mannenhater was, want die staan op zijn foto's vaak als sulletjes aan de kant.''

Hoe je er ook over denkt (seksistisch of niet); voorstanders bewonderen juist zijn vrije, voor die tijd vernieuwende stijl. Naast portretten van markante tijdgenoten zijn er in de tentoonstelling vooral glamourbeelden te bewonderen van (blote) perfecte, begeerlijke vrouwen. (Misschien) inherent aan modefotografie; het 'ideale' vrouwbeeld. De vrouw als femme fatale.
En dat alles achter spiegelend glas en dat is te zien....

-X-


Voor fotografie-liefhebbers is de tentoonstelling een absolute aanrader!

FOAM
Helmut Newton 'A Retrospective'
17 juni - 4 september 2016

Alle foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature