Fotofestival 'Unseen' in de Amsterdamse Westergasfabriek

21 september 2018
Fotofestival Unseen gaat in het 7e jaar van haar bestaan niet 'ongezien' aan mij voorbij. Het is wel mijn eerste keer en hoe ik dit evenement eerder heb kunnen missen, is mij een raadsel.
Hoe dan ook: dit jaar strekt het jonge, dynamische en sprankelende Unseen zich uit over meerdere plekken in Amsterdam, maar de Gashouder op het mooie, industriële Westergasfabriek-terrein blijft - net als bij de eerdere edities - toch het kloppend festivalhart. Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september kun je daar terecht voor een blik op hedendaagse fotografie met een sterke nadruk op jong (inter)nationaal talent. 

Vandaag krijg je op mijn weblog een impressie met foto's van enkele van de (circa) 300 fotografen voorgeschoteld, die ter plekke door 53 galerieën worden vertegenwoordigd.
Loop je met me mee?
1. Keyezua bij Ed Cross Fine Art 2. Stand van Ravestijn Gallery met werk van Inez & Vinoodh 3. Lucas Lenglet bij Stigter van Doesburg.  
De Gashouder - een rond, industrieel en pilaarloos gebouw met een gietijzeren plafondconstructie is een te gekke locatie voor een beurs die zich richt op recente ontwikkelingen in de wereld van de fotografie. Het festival is jong en dynamisch en het brengt diverse groepen samen: galeries, jong talent, bekende fotografen met nieuw werk en een internationaal publiek. Niet alleen de bezoekers, ook de standhouders, de galeries komen from across the globe (ruim 30 landen en daarmee is de beurs dusdanig internationaal, dat alle informatie enkel Engelstalig is). 

movers, shakers en makers

Naast de verkoopbeurs - want dat is natuurlijk wel de bedoeling: dat er verkocht wordt - is er een uitgebreid randprogramma. Er is een speciaal gebouw waar het CO-OP project is gehuisvest: 12 kunstenaarscollectieven van over de hele wereld. Het is een levendige, energieke 'social hub': heel hip and happening allemaal, met heel veel aandacht voor Afrikaans (jong) fotografie-talent. Een tendens die door de hele beurs voelbaar is. Afrika is heel sterk in opkomst en dat levert prachtig werk op.
Daarnaast zijn er prijzen te vergeven (ING Unseen Talent Award en Meijburg Art Commission), programmeert de beurs allerlei tentoonstellingen, lezingen en debatten; is er een fotoboekenmarkt en zijn er avondopenstellingen door heel Amsterdam. En met alle food trucks rondom de Gashouder en de bijgebouwen mag Unseen Amsterdam zich met recht een hip (foto)festival noemen.
1. en 2. Lorenzo Vitturi bij Kahmann Gallery 3. Win McCarthy bij Galerie Fons Welters 4. Steve Mvonda via Ey.on.art.
Dit weekend tonen talenten hun skills en je ziet dus veelal nieuw werk - vandaar ook de naam:  (nog) 'ongezien' - op deze grensoverschrijdende en gedenkwaardige fotografiemarkt. Allemaal naar eigen zeggen natuurlijk, maar ik ben het met veel van die lovende kwalificaties wel eens. Wat ik zag, was bovenal genieten. 

de crème de la crème

Er waren ook een tweetal tendensen te bespeuren. Eerder al noemde ik de opkomst van de Afrikaanse kunstenaars - zowel mannen als vrouwen - en wat mij in hun werk vooral opviel (en nu generaliseer ik een beetje) was het algemene optimisme. Daarnaast vaak ook heel kleurrijk. Geen hopeloos armoedige en grauwe beelden vanuit voormalige koloniën die met niets anders dan natuurrampen moeten dealen. Nee, wél trotse, genuanceerde en veelbelovende impressies uit jonge naties die het heft in eigen hand nemen. Bijna alsof er een feest te vieren is. 
Mooi!

De tweede trend is planten. Naast echte planten, staat en ligt menig huiskamer ramvol botanische prints op textiel (zoals kussens) en behang en op woonaccessoires zoals servies en nu dus ook in de fotografie. Goed voorbeeld daarvan is het werk van Elspeth Diederix. Naast kunstenaar is Diederix ook duiker en hovenier en die drie kwaliteiten komen samen in haar 'natuur'-fotografie (en nu ook te zien in haar solotentoonstelling De tuinen van Elspeth Diederix in het Stedelijk Museum Schiedam). 


1. Elspeth Diederix bij Stigter van Doesburg. 2. Erin O'Keefe bij Albada Jelgersma Gallery. 3. Arko Datto bij East Wing. 4. Diana Scherer via Galerie Caroline O'Breen. 5. Rafal Milach bij Jednostka Gallery. 6. Sami Parkkinen via Vasli Souza.
Ben jij ook zo'n enthousiast amateur-fotograaf? Loop jij - net als ik - bijna permanent met je smartphone in de aanslag om de wereld om je heen te kieken? (Ook) door Instagram is fotografie een geliefd en mega-toegankelijke uitingsvorm geworden (kijk vooral ook eens op mijn Instagram-pagina :-)  👀

Hoe dan ook: Unseen is voor iedereen die vol verwondering door het leven gaat (of zou willen gaan). Een hippe, 'swingende' beurs vol met inspirerende beelden van het hier en nu


-X-

Gun jezelf dit weekend (21 t/m 23 september) een fijn, artistiek en kunstzinnige uitje op het überhippe Westergasfabriek-terrein. En komt het er dit jaar niet meer van? Hou dan vooral de editie van volgende jaar in de gaten.

Kijk even op de site voor bezoekersinformatie.
1. Femke Dekkers via Galerie Bart 2. Nadine Stijns bij LhGWR 3. De gashouder.
Tekst en (iPhone)foto's: © Miriam van der Meer (www.agreylady.nl).

Auto Post Signature

Auto Post  Signature