Proud of Pride: Canal Parade 2018 op de Amsterdamse Prinsengracht

4 augustus 2018
Zo nu en dan maak ik een uitstapje. Dan behandel ik op dit platform andere dan kunstige zaken. Zo bespreek ik in het najaar wat vaker interieur en design, zie je hier heel soms een ietsepietsie 'mode voor gevorderden' en versla ik jaarlijks ook de welbekende vlootschouw in het kader van Pride Amsterdam.
Waarom? Nou, dat komt zo. Ik onderschrijf eigenlijk maar één motto in het leven en dat is 'be who you are, love who you want!' Precies. Leven en laten leven en dat is ook waar Pride Amsterdam voor staat. En misschien denk je dat aandacht voor zo'n simpel en voor de hand liggend uitgangspunt anno 2018 niet meer nodig is? Nou sorry, maar dan heb ik slecht nieuws.

Vandaag zie je een bonte stoet van paradijsvogels, nachtvlinders en lawaaipapegaaien, dus 'schip ahoy' (en zorg dat je de boot niet mist....). 
Ik begin dit kleurrijke regenboog-verslag met een stukje (...) historie, want hoe zat het ook alweer? "In 1970, een jaar na de Stonewall-rellen, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. De Stonewall-rellen vonden eind juni 1969 plaats in de wijk Greenwich Village in New York bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, maar vooral de travestieten, terug te vechten. Deze opstand vormde de scheidslijn in de geschiedenis van de LHBTI-beweging. Wereldwijd zijn deze rellen een voorbeeld geworden voor 'holebi'-demonstraties" (bron: Pride Amsterdam).

van de verkeerde kant...

Oké en nu naar het nu. Pride Amsterdam is een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Ruim één week per jaar bepalen LHBTI’s* in Amsterdam 'de norm'. Opa’s en oma’s met kleinkinderen in het roze gekleed en mensen met t-shirts als 'my best friend is gay' of 'gay for a day' zijn door de hele stad te zien. Waar op 27 april heel Amsterdam oranje kleurt, is de hoofdstad begin augustus óf shocking pink óf een en al regenboog.
"Het feit dat wij onze individuele vrijheid zo open en gezamenlijk met de rest van de stad kunnen vieren, maakt dat veel grotere Prides als New York, Madrid en São Paulo jaloers zijn op Amsterdam", aldus de organisatoren van deze gay-feestweek. 
* lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Soms ook de Q van queers.

wie gaat er het schip in?

Pride Amsterdam staat dit jaar in het teken van 'helden' of ze nu tot de LHBTI-gemeenschap behoren ja of nee. Het gaat in het bestaan immers om de fundamentele mensenrechten en er zijn overal ter wereld mensen die zich voor de handhaving van dit recht hard maken, vaak met gevaar voor eigen leven. De boten van onder meer Amnesty International, Greenpeace en het College voor de Rechten van de Mens werden daarom door de organisatie uitgeroepen tot 'parels van de parade'. Verder voer er ook een 'New York-boot' mee. De reden daarvoor is dat volgend jaar in New York 'World Pride' wordt georganiseerd als nagedachtenis aan de hierboven genoemde 'Stonewall-rellen'. Het is dan precies 50 jaar geleden dat deze uitbraken.Jaarlijks is er voor de beroemde botenparade door de Amsterdamse Prinsengracht 'ruimte' voor tachtig boten: van kleine lokale stichtingen (bijvoorbeeld Roze 75+, Amsterdamse Studentenvereniging 'Gay' en Drag Queens United); landelijke belangen-verenigingen (Aidsfonds, COC); gay-horeca en -entertainment (zoals Blond & Blauw Theater en Luna Lunettes' Variété); roze netwerken van multinationals en banken; LHBTI-ers bij overheidsinstellingen (bij de Brandweer 'Roze in Rood' en bij de Politie 'Roze in Blauw'); politieke partijen, sportkoepels (zoals de Roeibond), ministeries tot (media) bedrijven (Goede Tijden Slechte Tijden); een Iraanse boot, homo-artsen ('Roze in Wit': 'dokters voor diversiteit') en ieder ander die de emancipatie-strijd van de LHBTI-community ondersteunt en daarvoor flink in de buidel wil tasten. 

(niet) uit de boot vallen 

Want de 'cruiseschepen' in de Canal Parade zijn onderverdeeld in twee categorieën en het is goed om te weten dat er rekening wordt gehouden met de kapitaalkrachtige deelnemers (zoals de boten van de ING, Google, Deloitte Consulting, Netflix en Leaseplan etc.). Om alle onkosten van een dergelijk evenement te dekken, dragen deze commerciële instellingen de zwaarste lasten. Zij betalen aanmerkelijk meer (3 maal?) dan de bootwerkers en matrozen uit de non-profit sector, waardoor een dergelijk feest sowieso georganiseerd kan worden.


En als je denkt dat een 'Pride-week' anno 2018 niet meer nodig is, dan heb je het mis. Nog steeds wordt de LHBTI-gemeenschap lang niet door iedereen geaccepteerd. In Nederland valt in de sportwereld bijvoorbeeld nog veel te winnen. Een woordvoerder van Pride zei het zo: 'Het gaat er in de wereld niet op vooruit. We worden er niet toleranter op met elkaar. Het organiseren van een Pride blijft noodzakelijk om de aandacht hoog te houden.' Het aantal LHBTI-gerelateerde incidenten loopt weer op en er zijn nog steeds 73 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat (zoals in Iran, waar homo's lijfstraffen, marteling en zelfs de doodstraf riskeren). 

uit liefde voor alle liefdes

Kun je nagaan...! Dus even wat feitjes en weetjes. Op de boten, schuiten en schepen voeren zo'n 10.000 mensen mee. De route over de Prinsengracht (dat is de 'buitenste' gracht) is 6 kilometer lang en dan passeer je 23 bruggen (sommige erg laag, dus: mind your head!). Femke Halsema - de kakelverse burgemeester voer mee op de tweede boot in rij, namelijk die van de Gemeente Amsterdam. Het is niet de eerste keer dat Halsema meedeed aan het kleurrijke boten-defilé. Negen jaar geleden stond ze als toenmalig partijleider op de boot van GroenLinks.
Last but nog least (maar erg belangrijk): "plassen doe je op het toilet" Om het wildplassen tegen te gaan, liet de organisatie 68 zogenaamde plaskruizen en Dixies aanrukken.Ook vorig jaar maakte ik een verslag van de regenboog-parade, dus mocht je meer kleurrijk en divers Amsterdam willen zien, klik dan op deze link.


-X-


Tot zover dit 'uitstapje' naar de Canal Parade. Over tot de orde van de dag.

(Maar stay tuned voor het verslag van mijn bezoek aan Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden).

Later.....! :-)


Tekst en alle foto's: © Miriam van der Meer (www.agreylady.nl).

Auto Post Signature

Auto Post  Signature