Leve de diversiteit! De 22ste Canal Parade in Amsterdam

6 augustus 2017
Ook Chicago based  Drag Queen Kim Chi (van Zuid-Koreaanse afkomst) was van de partij... (info van lezer Peter).

Dit weekend maak ik een uitstapje en ik niet alleen, want gisteren reisden vanuit heel het land (honderd-?)duizenden mensen af naar de hoofdstad om dit kleurrijke, feestelijke boten-defilé live te volgen. In de zes kilometer lange route van de Canal Parade voeren tachtig boten van allerlei organisaties. En daar komt traditiegetrouw een hoop volk op af. 
Ook ik koos zorgvuldig een plekje langs de route en stond al twee uur van tevoren met de camera in de aanslag. Ziehier mijn verslag van de 22ste, jaarlijkse LHBTQI*-vlootschouw.
En wil je toepasselijke muzikale begeleiding bij het lezen van dit regenboog-verslag? Open dan de speciaal voor dit evenement samengestelde playlist van collega-blogger Whiteboxliving met nummers als "The Love Boat" en "I'm Coming Out". 

Ship ahoi!




* LHBTQI = lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, queers en interseksuelen.  

Schoon schip maken en niet uit de boot vallen

Het houdt de gemoederen bezig: Canal Parade. Op het moment dat ik dit zit te tikken (net terug van het feestgedruis), luister ik onderwijl naar de radio die live-verslag doet van het schouwspel door de Amsterdamse grachten. Iedereen mag in de uitzending zijn zegje doen. Zo te horen zijn ook bij de tweeëntwintigste editie van dit hoogtepunt van Pride Amsterdam de meningen weer, of beter, nog steeds verdeeld. Voor- en tegenstanders onder zowel hetero's als homo's. Aanstootgevend of niet? Aanstellerig? Werkt zo'n boten-optocht pro of contra de homo-emancipatie? En wat doet zo'n optocht tegen (of voor) homofobie in de wereld? 
Ik zou het niet weten en hou mezelf maar voor dat dit 'diversiteitsfeestje' helemaal geen demonstratief protest-karakter heeft en ook nooit heeft gehad. Het is 'gewoon' een dag waarop iedereen kan zijn, welk gender-persoon hij of zij ook wil zijn. :-)





wie gaat het schip in?

Tussen de 80 boten zitten dit jaar ook weer hele bijzondere, waaronder de Zelfmoordpreventieboot (onder de doelgroep komen zelfmoordgedachten bijna vijf keer vaker voor dan bij hetero’s), Scouting Nederland (met deelnemers vanaf 14 jaar), een Iraanse boot (met een statement tegen de galg die in Iran gebruikt wordt om homo's op te hangen) en een boot van de stoere mannen van ARC Amsterdam Lowlanders, als 'vooraankondiging' van het WK Rugby Amsterdam in 2018. (Bron: Amsterdam Pride).

De passagiersschepen zijn onderverdeeld in twee categorieën en het is goed om te weten dat er rekening wordt gehouden met de kapitaalkrachtige deelnemers (zoals de boten van de ING, Google, Luchthaven Schiphol, KPN, Rabobank, Uber etc.). Om alle onkosten van een dergelijk event te dekken, dragen deze commerciële instellingen de zwaarste lasten. Zij betalen aanmerkelijk (3 maal?) meer dan de bootwerkers en matrozen uit de non-profit sector, waardoor een dergelijk feest sowieso georganiseerd kan worden.






Over commercie gesproken? Iedereen probeer uit de internationale aandacht voor het gebeuren zijn slaatje te slaan. Zo ook de Hema. Na de worsten- en tompoucen-shirts van vorig jaar, bedacht de Hema voor de 2017-versie nieuwe shirts: de ♥-shirts. Het leuke van de shirts is dat je bij aankoop niet wist welke naam er op je shirt zou staan. De naam kon van iedereen zijn. Allemaal met een hartje ervoor (♥ tessa, ♥ najat). Volgens de Hema spannend en met een onderliggende boodschap: 'liefde uitdragen zonder vooroordelen is nu misschien wel belangrijker dan ooit'. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan het scholenproject van het COC

De Canal Parade tijdens Amsterdam Pride is voor elke toeschouwer een feestje, maar voor de fotografen onder ons is het helemaal fantastisch. Amsterdam is altijd fotogeniek, maar tijdens de jaarlijkse roze en regenboogkleurige vlootschouw is overal wel wat te zien. De mensen hebben geen bezwaar dat je een foto van ze maakt. In tegendeel, de meesten willen maar wát graag op de kiek. Zien en gezien worden, is het motto. De stad is vol met partyende, roze (en ook veel oranje) uitgedoste mensen en het bier en andere alcoholische versnaperingen vloeien rijkelijk. De sfeer is ongekend gebroederlijk en vredelievend. Het lijkt wel (roze) Koningsdag.





In de rubriek leuke weetjes en feitjes:

Er waren dit jaar 118 aanmeldingen, waarvan er 80 gehonoreerd zijn. Van de uitverkorenen zijn er 60 homo+ gerelateerd en 20 boten zijn commerciële instellingen. Maar van die bedrijven zijn er weer 12 die wel degelijk 'roze' zijn, omdat die zijn gecharterd door de LHBTQIers die bij die firma's in dienst zijn. De resterende 8 zijn 'van-alles-wat-boten, zoals een boot van de Gemeente Reiniging die oproept om de boel netjes achter te laten. Op de boten, schuiten en schepen varen zo'n 10.000 mensen mee. De route is 6 kilometer lang en er worden 23 bruggen gepasseerd. (Bron: het Parool).
Dat betekent in sommige gevallen: mind your head...



Tot zover mijn (beeld)verslag van Canal Parade van Amsterdam Pride 2017.


-X-


Van de week krijg je het vervolg te lezen van mijn uiterst inspirerende bezoek aan Museum Voorlinden.


 

Alle foto's © www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature