Bloot naar Robert Mapplethorpe in de Kunsthal?

21 juni 2017
Wie durft? Een week of drie geleden bezocht ik de Rotterdamse Kunsthal voor het retrospectief van fotograaf Robert Mapplethorpe. Nu moet je weten dat deze Amerikaanse kunstenaar absoluut niet vies was van een beetje expliciet en onverschrokken bloot (en dat is een understatement). Ben jij liefhebber van fotografie en heb jij ook geen moeite met naaktloperij, dan kun je op zaterdagavond 24 juni aanstaande The Naked Tour volgen. Mét cocktail en rondleiding door een kenner. Een blote kenner, neem ik aan.

functioneel bloot

Ik maakte dus ook een rondgang (in een luchtig jurkje) en schreef - nog steeds een tikkie ontdaan - dit verslag. En het is aan jou of je dit blogbericht gekleed of in je nakie wil lezen. (Maar pas op: lees je dit relaas op straat of in het openbaar vervoer? Dan raad ik aan je kleren aan te houden, anders pleeg je schennis van de openbare orde. Je bent gewaarschuwd. :-) 
De Kunsthal is niet de eerste die een naakte rondleiding langs Mapplethorpe's werk aanbiedt: in oktober vorig jaar konden bezoekers aan het Montreal Museum of Fine Arts in Canada ook nudistisch kunstkijken. Zo'n 100 belangstellenden trokken daadwerkelijk 'de stoute schoenen uit' (dichterlijke vrijheid). Vooralsnog staat er maar één blote rondleiding gepland. Bij overweldigende belangstelling gaat het Rotterdamse museum meerdere avonden organiseren.

stilistische bloemen en naakt-stillevens

Mapplethorpe, (1946 - 1989) bleek in zijn korte leven een gedreven en perfectionistisch kunstenaar, vandaar dat de tentoonstelling de titel 'een perfectionist' meekreeg. Daarnaast wilde hij per se en ten koste van veel, beroemd worden. Dat is ook gelukt - hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke fotografen van de 20ste eeuw - maar hij werd tegelijkertijd ook berucht. Want naast bloemstillevens ('perfectie in vorm') en portretten (van zijn muze Patti Smith, David Bowie, Prince, Andy Warhol etc.) maakte de fotograaf ook - voor sommige een dubieuze - naam met zijn fascinatie voor, en het fotograferen van seksueel en homo-erotisch fetisjisme en SM. Mapplethorpe had een bijzonder oog voor mannelijke geslachtsdelen van formaat, zeg maar.

Het is de New Yorkse kunstscene van de jaren tachtig; een rauwe pessimistische periode met de conservatieven aan de macht (de rednecks en gelovige moraalridders spraken schande) en aids, waar Mapplethorpe op 42-jarige leeftijd aan overlijdt.

kijkwijzer

"Ruim twee decennia na zijn dood leidt zijn werk nog altijd tot controverse: het is soms zo seksueel expliciet dat je ogen ervan gaan knipperen", citeer ik van de site van de Kunstmeisjes die een recensie schreven over de tentoonstelling. En ook hier is weer een waarschuwing op zijn plaats. Als je op deze (blauwe) zin klikt, dan wordt je doorgesluisd naar een artikel over Mapplethorpe met de kop 'The 6 Robert Mapplethorpe Photos That Almost Broke the Obscenity Laws'. En er staan niet voor niets overal hoofdletters. Dus zeg niet, dat ik je niet heb gewaarschuwd!

In de Kunsthal zie je een ietwat gekuiste versie, hoewel ik nog steeds rode konen kreeg bij de aanblik van sommige foto's (een preuts, katholiek opgevoed meisje). Ik maakte ook nauwelijks foto's. Grotendeels om die hinderlijke reflectie van het spiegelende glas, maar dus ook omdat ik in dit blog niet zo onverbloemd wil zijn (ik maakte één uitzondering om mijn bewering van hierboven te staven (...) en dat is de laatste foto in dit bericht). 
Ik wil je aanraden goed na te denken over wie je als gezelschap mee neemt naar deze - overigens heel mooie en interessante - expo. Het is geen tentoonstelling om je (klein)kinderen of oma mee naar toe te nemen (tenzij je zelf die oma bent :-). 
Overigens hangt er bij de ingang wel degelijk een 'waarschuwing' dat er veel naakt en soms seksueel expliciete foto's te zien zijn.

De tentoonstelling omvat ruim tweehonderd fotowerken en werd samengesteld door het Los Angeles County Museum of Art en het J. Paul Getty Museum in samenwerking met de Robert Mapplethorpe Foundation. De Kunsthal is de enige Europese kunstinstelling waar het retrospectief te zien zal zijn, dus spoed je naar Rotterdam. Je kunt er nog terecht tot en met 27 augustus aanstaande. Meer info op de site van de Kunsthal.-X-Only dead fish go with the flow....


'Man in Polyester Suit' (1980) in de foto herken je (?) Mapplethorpe's toenmalige minnaar Milton Moore. 


Alle (iPhone 6s) foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature