Being normal is boring: Marilyn Monroe

8 oktober 2016

De reden voor de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam vind ik persoonlijk een beetje vergezocht. Dit jaar zou Norma Jeane Mortensondie wij kennen onder de artiestennaam Marilyn Monroe, 90 jaar zijn geworden. Want als we ook al in decennia gaan rekenen? Wat mij betreft houden we het op mooie afgeronde honderdtallen. Dus honderd- of tweehonderdste geboorte- of sterfdag, enzovoort. Wel zo overzichtelijk.

Some Like It Hot*

Marilyns' kerkelijke doopnaam was Norma Jeane Baker.Het klassieke sekssymbool was alles behalve een (natural) dom blondje en "dichter bij Marilyn Monroe kun je niet komen'', belooft Marlies Kleiterp, hoofd tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk in een interview met het AD. De bezoeker van de biografische expositie krijgt, naast een beeld van de beroemde Hollywoodster en Pin Up als fotomodel, actrice én zangeres met een groot sex-appeal, ook inzage in haar getroebleerde privéleven.

Gentlemen Prefer Blondes*

Er zijn ruim 140 bezittingen van Marilyn te zien: kledingstukken, haar testament, dagboeken, agenda's en persoonlijke accessoires. (En daar ging het bij mij een beetje mis. Kunstwimpers en een gel- maskertje van het merk dat mogelijkerwijs wel eens door Marilyn gedragen of gebruikt zou kunnen zijn. Boeiend? Niet dus. Niet voor mij, althans). Wel leuk én een van de topstukken van de tentoonstelling is de legendarische witte jurk die de stijlicoon droeg in de film Seven Year Itch* (1955). Je weet wel, die van the subway scene (zie you-tube).
De onduidelijkheid rondom haar echte naam en haar afkomst (wie was haar biologische vader?) zijn tekenend voor Marilyns' leven, waarin ze door onzekerheden, inzinkingen en angsten geplaagd zou worden. Deels zal dat ook genetisch zijn bepaald: moeder Gladys had een zwakke psychisch gezondheid en was drugsverslaafd.

A smart girl leaves before she's left**

Misschien was dat ook juist haar grote aantrekkingskracht, de kwetsbaarheid van haar persoon. Mensen die Marilyn gekend hebben omschrijven haar als een intelligente zakenvrouw die in een door mannen gedomineerde Hollywoodwereld leefde. Rondom haar vroegtijdige dood op 36 jarige leeftijd (augustus 1962) zijn veel speculaties en zelfs complottheorieën (de Kennedy-connectie), maar volgens Kleiterp eisten drank en drugs hun tol. "Je leert haar kennen als persoon die onder alle roem ook erg eenzaam was en vocht om van het imago van dom blondje af te komen". 

I don’t mind living in a man’s world, as long as I can be a woman in it**

In de tentoonstelling krijg je een kijkje in Marilyns wereld. De succesvolle, glamorous buitenkant en de soms of vaak (wie zal het zeggen?) eenzame, angstige en onzekere binnenkant. Een leven met ups, maar vooral ook vol tegenslagen. Uit de vele door haar nagelaten rake uitspraken (in dit bericht lees je er een paar) komt een beeld naar voren van een geestige, creatieve en progressieve persoonlijkheid.

"Vastbesloten om carrière te maken op haar manier, bereikte ze het aanzien dat velen, ook nu nog, tot de verbeelding spreekt".

En zo is het.


-X-


What do I wear in bed? Chanel No. 5 of course!**
En zo hoort het. :-)

* Titels van films waarin Marilyn heeft gespeeld.
** Quotes van de filmster

Alle (iPhone 6) foto's: agreylady.nl


PS: kijk je ook even op de nieuwe 'over mij' pagina op mijn blog? Ben benieuwd wat je ervan vindt...

Auto Post Signature

Auto Post  Signature