B.b.h.h. en monumenten-spam.

9 september 2016

't Is alleen dit weekend nog en dan hou ik op over die Mokumse Monumenten. Ik beloof het.

Dit keer een blogbericht op de vrijdag met als reden dat ik, zowel zaterdag als zondag, bezigheden buitenshuis heb (b.b.h.h.). Na juli en augustus - twee sukkelmaanden met enkel komkommernieuwsgeht es in september löss. Traditiegetrouw zit het najaar boordevol te bezoeken evenementen waarvan je op mijn persoonlijke online dagboek een relaas mag verwachten.
Onderin dit bericht vind je een opsomming van al die festiviteiten.

Maar first things first: dit weekend barst de Open Monumentendag(en) los waarvoor ik mij - want overdrijven is ook een vak - voor 100% ga inzetten. Voor minder doe ik het niet, dus ik ben van A tot Z van de partij. Het begint allemaal vanavond (vrijdagavond 9 september) met de opening door burgervader Eberhard en het eindigt op zondagavond met de feestelijke afsluiting in Tuschinski (ook Amsterdamse School en dus van het weekend te bezoeken). En dan heb ik het natuurlijk over de Amsterdamse versie van de landelijke Open Monumentendag.

Maar dat had je al begrepen.

2 x Het Sieraad, het voormalige schoolgebouw waar ik vanuit mijn appartement op uitkijk.

Nog één keer: de Amsterdamse school in Mokum

Vanaf 1916 voltrok zich een kleine omwenteling in Amsterdam. Een groep jonge architecten slaagde erin een nieuw ideaal te verwezenlijken. Door stedenbouw, architectuur, beeldende kunst en kunstnijverheid samen te laten werken ontstond een nieuwe gemeenschapsgedachte. Een stad, een samenleving waarin voor iedereen een goede woning was, waarin de openbare ruimte écht publiek was en ook werkplekken alle aandacht kregen van de samenwerkende kunstenaars.
Allemaal Gesamtkunstwerken.

Interieur van de Centrale Markthal (Food Center Amsterdam), met 16 sierlijk gesmede luchtroosters. 

B 94 (brug nr. 381), 'Vier Windstrekenbrug' van Piet Kramer

'Troost' van  Hildo Krop bij het Mortuarium van het (voormalige) Wilhelmina Gasthuis. 

Nu, honderd jaar later, viert de hoofdstad met de 30ste Open Monumentendag de successen van deze Amsterdamse School. 50 Opengestelde monumenten van de gedreven kunstenaars: sociale woningbouw, herenhuizen, kerken, scholen en bedrijfsgebouwen. Maar ook bruggen, straten, pleinen en woonwijken. Kortom, met alle bouwwerken waarmee deze begeesterde en gepassioneerde ontwerpers hun nieuwe stad vorm wilden geven.


2 x Scheepvaarthuis (nu Amrath Hotel). Alle versieringen verwijzen naar de scheepvaart (W.IJ. Bontekoe).

Beth-el Kerk (Vasco da Gamastraat) uit 1928 van architect Ernst Roest

Ramon en Jeroen flyeren bij de Jeruzalemkerk, (Jan Maijenstraat) uit 1929 van bouwmeester Ferdinand Jantzen

(Voormalige) school De Wissel (Cabralstraat), uit 1925. Architect onbekend.


Ik hoop dat je je staande hebt weten te houden bij deze overdosis 100 jaar Amsterdamse School, want zowel op dit blog als op Instagram heb ik veelvuldig mededeling gedaan van deze heugelijke centenial. Toch (en waarschijnlijk dus maar goed ook) gaan we langzamerhand afkicken en ons opmaken voor een nieuw 100-jarig bestaan, namelijk dat van de avant-gardistische kunststroming De Stijl in 2017.

Maar tot die tijd ga ik verslag doen van de eerder besproken (en hieronder opgesomde) najaars-evenementen. In de aankomende weken veel arts & crafts, interieurinspiratie en designnieuws.

En dan heb ik ook de jaarlijkse Meet The Blogger in het verschiet: dé conferentie voor bloggend Nederland (en omstreken). Veel collegiale consultatie (ontmoeten, bijkletsen, netwerken) en verse inspiratie voor een nieuw jaar op roomservice13.nl.


-X-


Jij ook een fijn weekend!


PS: een Meet&Greet met uw razende reporter? Kom dan zaterdag naar het portiershuisje van het Olympisch Stadion of zondag naar de Centrale Markthal (resp. nr. 48 en 8 in het programmaboekje).


23, 24 en 25 september: Ambacht in Beeld
27 september t/m 2 oktober: VTwonen&design Beurs
30 september en 1 oktober: Meet The Blogger
14 t/m 23 oktober: Wunderkammer, shop for a week
22 t/m 30 oktober: Dutch Design Week
12 en 13 november: Elle Decoration Live 2016
25, 26 en 27 november: MeesterlijkAlle foto's: roomservice13.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature