The High Line Park (en een beetje chauvinisme)

2 september 2015

Als je denkt dat Amsterdam een drukke, kosmopolitische metropool is, dan staat je nog wat te wachten bij een bezoek aan New York. Onze hoofdstad valt in het niet bij The Big Apple. Hectiek alom. Lawaai, bussen, auto's, horden (haastige) mensen, knipperende neonreclames, bouwputten, omleidingen, getoeter, geschreeuw, de geuren en kleuren. Alles is altijd en continue in beweging.'
Erg vermoeiend en een aanslag op je zintuigen.


Vandaar het belang van parken en groenstroken in een stad (welke stad dan ook). Stadsparken vormen de 'longen' van de stad en geven - letterlijk en figuurlijk - lucht.
Het bekendste park van New York is natuurlijk Central Park, maar een echte aanrader is The High Line Park van onze 'eigenste' Piet Oudolf.



Even terug in de tijd.
Tot 1930 reden er dwars door het Meatpacking District in de wijk Chelsea goederentreinen. Het spoor veroorzaakte gevaarlijke situaties en menig voetganger liet het leven omdat hij gegrepen werd door een voortdenderende trein. Alle reden om het spoor op hoogte te brengen (zo'n negen meter), zodat de ongelukken tot het verleden behoorden.


In 1980 werd The High Line gesloten, waardoor het verlaten spoor in verval raakte. Een uitgelezen plek voor junks, daklozen en nachtbrakers om overdag en ‘s nachts rond te hangen. Stiekem, omdat het traject eigenlijk rijp was voor de sloop. Als het aan de stadbestuurders had gelegen, dan was The High Line inderdaad afgebroken, maar een groep betrokken buurtbewoners richten een organisatie op om het spoor te redden en er een openbare plek van te maken. En dat is gelukt. Mede door toedoen van onze eigen Piet Oudolf, die het beplantingsplan ontwierp, is High Line Park een prachtige plek geworden om heerlijk te wandelen en te genieten van de stad. En als je het werk van de landschapsarchitect Oudolf kent, dan is de 'hand van de meester' duidelijk te herkennen.



Zitten, eten, drinken en kijken in the city that never sleeps. Even tot rust komen met een versnapering op een van de vele plekken die gecreëerd zijn voor dit doel: houten tribunes, ligbedden en zitjes. Maar vooral ook wandelen: op 'grote' hoogte al kuierend tussen de imponerende bebouwing door, het ruim twee kilometer 'lange' parcours afleggen.


-X-


En de (openbare) kunst bekijken.
Een mooi 'bruggetje' naar het onderwerp van morgen: Street Art...


PS: gisteren had ik het over de buurt Bunswick in Brooklyn. Dit moet zijn: Bushwick.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature