StreetArt in New York

3 september 2015
Ontelbare StreetArt-ige uitingen in New York. Waar je ook loopt metershoge en/of meterslange afbeeldingen. Zoveel zelfs dat het ondoenlijk bleek alles te fotograferen. Ik was immers in gezelschap en in het programma was geen ruimte voor een StreetArt-safari.
Maar door die hoeveelheid ga je je afvragen in hoeverre hier (nog) sprake is van illegale praktijken?
 
Ho, ho, wacht even. Niet zo snel.
StreetArt: graffiti, vandalisme of publieke kunst?
Het begon allemaal in de zestiger jaren: jongeren(-bendes) die met graffiti hun territoriale grenzen gingen markeren. "Dit is onze straat, onze buurt, onze playground, dus: stay out!". Ook bevatte de boodschappen vaak 'politieke' standpunten. De onvrede met de heersende moraal en de gevestigde orde werd aan de kaak gesteld.
Volgens diezelfde gevestigde orde (stadsbestuurders én huizenbezitters) een onwenselijke situatie, waardoor graffiti al snel als vandalisme werd betiteld.Maar ondanks, of misschien wel dankzij het illegale karakter van graffiti won het aan populariteit onder jongeren en ontwikkelde het zich van een slordig aangebrachte naam van een gang ergens op een muur van een grauw viaduct tot een heuse kunstvorm.

Uiteindelijk gingen ook de bestuurders van de steden zich realiseren dat de uit de graffiti ontstane Street Art niet meer weg te denken was uit het straatbeeld en beseften zij dat de muurschilderingen ook bewoners kon binden aan hun buurt. Steeds vaker werden kale muren ter beschikking gesteld om bewerkt te worden door de kunstenaars.
StreetArt ingezet als verfraaiing van (tijdelijke) afzettingen, als reclame-uitingen en als politiek statement. Of als In Memoriam: in de Malcolm X Avenue (om de hoek bij ons Airbnb appartement) een kunstwerk over de strijd van deze burgerrechtenactivist.


 
Of als souvenir. Kijk maar....

-X-


Of is dit dan weer graffiti?
En ja, ik weet het: tourist crap, maar ik kon de verleiding niet weerstaan...Meer bekijken? StreetArt Utopia

Auto Post Signature

Auto Post  Signature