Opium en de TorenkamerExpo in Vondel CS

12 juli 2017

Sculptuur van Natasja Bennink op de trappen van VondelCS

Wat zullen we doen? Welke van de drie uitgezette routes gaan we volgen? Niet dat het heel veel uitmaakt, want uiteindelijk kun je alle kunstwerken ontdekken. Zien en horen. Het zijn er heel wat, namelijk 52. Precies zoveel kunstwerken als er weken zijn in een jaar. Allemaal gecreëerd door kunstenaars en artiesten die vijf dagen, oftewel een werkweek ‘opgesloten’ hebben gezeten in de Torenkamer van het monumentale VondelCS.

En hoe divers wil je het hebben? Theatermaker, singer-songwriter, fotograaf, illustrator, visueel werkend kunstenaar, performer, schrijver en/of dichter, journalist, beeldhouwer, modeontwerper, bandleader en muziekarrangeur, video/filmer, beeldend kunstenaar. Dat is een greep uit de vele kunstdisciplines die ik langs heb zien komen. 

De bonte verzameling werken in de TorenkamerEXPO zijn gecureerd door Aynouk Tan, zelf ook een kleurrijke verschijning.
Kijk je met me mee?


Aynouk Tan

Riante residentie

Op initiatief van de AVROTROS wordt deze week voor de derde keer de TorenkamerEXPO gehouden. In deze tentoonstelling zijn alle meesterstukken te zien of te horen die de 52 deelnemende artiesten hebben gemaakt tijdens hun verblijf in de Torenkamer van het prachtige paviljoen aan de rand van het Vondelpark. Deze in 1881 opgeleverde en door architect W. Hamer ontworpen riante villa in Italiaanse Renaissancestijl, was tot de opening van EYE in april 2012 in gebruik als filmmuseum. Sinds die tijd doet het weelderige gebouw dienst als Media & Culture LAB van omroep AVROTROS. Er vinden radio- en televisieopnames plaats – zoals van de initiërende radioshow Opium op de klassieke zender NPO 4 - en allerhande andere ‘culturele’ evenementen, zoals de live-uitzending van de ontknoping van ‘Wie Is De Mol?'
Geen slechte plek om residentie te houden en te creëren zonder gestoord te worden door de afleidingen van alledag (of het zouden de lekkernijen moeten zijn die in het bijbehorende restaurant met terras worden geserveerd). Én een prachtige ambiance voor een gevarieerde expositie.
1. Hilde Atalanta 2. en 3. Ana Oosting 4. Linda Plaude

52 masterpieces

Het concept voor deze tentoonstelling werd ontwikkeld door Aynouk Tan & Studio Knol in samenwerking met de AVROTROS. De sympathieke (en uitbundig geklede) Tan* kun je omschrijven als het type 'Paradijsvogel' (zelfbewust en uitgesproken) en precies dat is wat je terugvindt in de expo. Veel, ‘in your face’ en een en al gewaarwordingen. Dat op zijn beurt, is dan weer erg toepasselijk, want rode draad in de 2017-versie van de TorenkamerEXPO is de vluchtigheid van onze aandacht in de digitale wereld waarin wij leven.
Vandaar dat er geen reden is om te kiezen uit een van de drie uitgezette routes. Al zou je ze stringent willen volgen, dan gaat je dat niet lukken. Je gaat geheid verdwalen en je wordt voortdurend afgeleid of op het verkeerde been gezet door andere kunstwerken.

Toch verleiden deze drie routebeschrijvingen je wel degelijk tot het volgen van het vooropgezette plan.
Instagram - route: kunst kijken is kunst delen is met kunst pronken – voer je volgers langs de weg der spektakel.
Hackers Unite! - route: een parcours dat leidt langs alternatieve manieren van maken, kijken en luisteren. Volgers, engageer u.
Offline - route: de paden op, de lanen in, met stralend oog en blijde zin. Kies de weg der verbeelding.

*Aynouk Tan (1982): vrouw, kleuren, kleren, fashion mét een mening (volgens VPRO-zomergifjes Tim in 2013). Volgens anderen: modejournalist en fashion-filosoof. 
1. Konrad Koselleck (in de Torenkamer gecomponeerd werk) 2. Sophie Bustin 3. (detail van de installatie van) Sarah Grothus 4. materiaalkamer ? (dus verdwaald)!

Van verticale diepgang naar horizontale vluchtigheid

In de tentoonstelling kun je "navigeren door een fysiek internetlandschap" lees ik op de site van VondelCS. “Doordat men continu op internet zit, worden de indrukken die iedereen binnenkrijgt steeds fragmentarischer. Lazen we voorheen nog één krantenartikel in vijf minuten, tegenwoordig zitten we achter een beeldscherm met zeven tabbladen open en lezen we in dezelfde vijf minuten een deel van elk artikel.
De aandacht die appjes, berichtjes en notificaties van likes, comments en mails opeisen zorgt ervoor dat wij onze aandacht continu verspreiden over meerdere onderwerpen. Tijdens deze TorenkamerEXPO wordt je aangemoedigd om te verdwalen en verschillende routes te bewandelen en misschien wel van de gebaande paden af te dwalen".


1. Overzicht vanaf het voorplein 2. Thijs Rijkers 3. Kiem Loon 4. Tessa Hendriks 5. (de vagina's van) Hilde Atalanta 6. (schrijver) Jonah Falke.

snoezelen

Meest in het oog springend is de installatie van Bibichini (Bibi Spaans). In de door haar gecreëerde pastelkleurige snoezelruimte in de sun room (dat zich het best laat omschrijven als de etalage van het paviljoen) mag je je onderdompelen in wat de kunstenaar noemt "the result of the pursuit of happiness and joy" (de uitgebreide 'reisbeschrijving' en plattegrond van de tentoonstelling is opgesteld in de Engelse taal). In haar roze droom "dagen fantasiefiguren jong en oud uit om zich over te geven aan de schoonheid van de mystiek".
Ik citeer van de site van Opium: "In het universum van Bibichini is alles sterrenstof. Levensgrote poppen met namen als Ei-Met-Beentjes en De Gehoornde Vrouw zitten samen op de glinsterschommel, terwijl het rendier met varkensoortjes de ballenbak verkent. De komische kat en het leeuwenbeest doen een dutje in het fluffy gras, onder een regenboog van confetti.
(Shoes off please...).  


Oké! Tot zover mijn verslag van deze 'overweldigende' expositie. Heel veel kunst op de kubieke meter. Dát vooral. Ook interessant. Soms erg mooi. Aynouk Tan heeft bij het ontwerpen van deze tentoonstelling wat mij betreft 'haar punt gemaakt': afleiding en nog eens afleiding, waardoor je niet of nauwelijks toekomt aan verdieping. Net als in het 'echte leven'.
Thuis maar eens rustig de foto's bekijken om te zien wat ik allemaal heb gezien... 

Mocht je (net als ik) behoefte hebben aan uitleg over wat de individuele kunstenaar heeft bewogen tot zijn of haar ontwerp, kijk dan op deze site van de Opium radioshow.


-X-


De expo is nog tot en met zondag 16 juli te zien in VondelCS. Meer info hier!Alle foto's © A Grey Lady

Auto Post Signature

Auto Post  Signature