Toegepast openbaar kunstbezit: Rijksstudio Award 2017

2 april 2017
"Misschien een beetje aanmatigend, maar ik zie een interessante tendens. Volgens mij komt er een herwaardering van het historische en het ambachtelijke. A revival of Arts and Crafts. In de mode en het interieur wordt steeds vaker teruggegrepen naar de 17de, 18de en 19de eeuw. (...) Uiteraard dienen die voorgaande eeuwen ter inspiratie en wordt er wel degelijk een eigentijdse draai aan gegeven".

Je leest hier een citaat uit een van mijn blogposts van anderhalf jaar geleden. Net als toen, laat ik je vandaag mooie voorbeelden zien van die kunsthistorische revival en dat doe ik door je de Top-10 van inzendingen voor de Rijksstudio Awards 2017 te laten zien (het citaat betreft de 2015-editie). Gebaseerd op de collectie van het Rijksmuseum, werd er door 2.600 creatieve inzenders naar hartenlust gewerkt met ons Hollands openbaar kunstbezit en dat leverde weer geweldige uitkomsten op. Kijk maar....
Rijksstudio en Openbaar Kunstbezit

Ken je Rijksstudio? Het Rijksmuseum (onze Nationale Culturele Trots) heeft enkele jaren geleden bijna driehonderdduizend digitale objecten uit haar collectie vrijgegeven. Gratis en voor niks en in hoge resolutie. Iedereen mag er mee doen wat hij of zij wil. Fotobehang van het Melkmeisje? Prima. De Nachtwacht op toiletpapier? Doe maar. Het mag én het gebeurt volop. Ook commerciële projecten. Hoe uniek is dat. En 'terecht' (vind ik), want alles in het Rijksmuseum is van ons. Van alle Nederlanders. Jij en ik zijn ieder voor zich, voor 1:17.000.000 eigenaar van De Nachtwacht (om zo maar even wat te noemen :-) ). Want dat is het principe van openbaar kunstbezit. 

Al voor het derde jaar, mocht je ook dit jaar - bij onbedwingbare creatieve aspiraties op het gebied van design, autonome- of toegepaste kunst, mode, foto of video - meedoen met de designwedstrijd 'Ontwerp je eigen meesterwerk'. Als je je maar liet inspireren door de collectie van het Rijksmuseum en beeld gebruikte uit Rijksstudio. 2.600 inzendingen uit 62 verschillende landen. Ongelofelijk! Wat een enorm enthousiasme om met ons cultureel erfgoed aan de slag te gaan.
Ga d'r maar aanstaan

Pfff! Reduceren en deduceren. Eerst die 2.600 terugbrengen naar een Top 75. Twee weken later werd dit, nog steeds grote aantal door hardwerkende en gedecideerde beoordelaars rigoureus teruggesnoeid naar 30 stuks (je moet wel...) en na een laatste selectie zijn een week geleden de 10 finalisten bekend gemaakt. De 10 genomineerden zijn afkomstig uit maar liefst negen verschillende landen.
Op 21 april aanstaande maakt de internationale vakjury* de winnaar bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum.

Hieronder de 10 finalisten (volg de foto's van 'boven naar beneden'). En is dat een willekeurig volgorde? Nee, dat niet (je kent me...). Ik kon het niet laten en heb uit de inzendingen mijn eigenste Top-10 favorietenlijst samengesteld.

Taadaa! en tromgeroffel...

10 Temple Guardian Dance Performance, Melodie Briere, Engeland
9  Pop Up Birds Book, Chiara Bianchini, Italië
8  Still Life Pixel + Metadata Dress, Andrea Wallace, Schotland
7  Heron Lamp, Sergii Lysyi, Oekraïne
6  Plantstudie Hats, Jessie Hall, Engeland
5  The Night Watch Nightshirt, Oliver Watson, Nederland
4  Masterpieces Never Sleep, Lesha Limonov, Wit Rusland
3  Butter Dish, Rina Elman, Israël
2  Eden Condoms, Esther Pi & Timo Waag, Spanje
1  Delft Blue Eyes + Nails, Francine LeClerq & Ali Soltani, Verenigde Staten

Mocht je je afvragen op welk meesterwerk uit het Rijks de interpretaties zijn gebaseerd, klik dan op de link die je naar de verklarende pagina zal leiden. En nogmaals én voor de goede orde: dit is mijn keuze en nog niet de officiële uitslag.
(Wedje doen?)Collectioneur?

Ben jij een verzamelaar? Het mooie van Rijksstudio is dat je ook een persoonlijke meesterwerk-collectie kunt aanleggen. (Voordeel: een dergelijk assortiment heeft een kleine omvang. Alleen wat ruimte op je computer). Wil je alles van Rembrandt? Kanten kragen sparen? Schoothondjes, zonder ze uit te hoeven laten? Huizen op de Lange Poten in Den Haag of Delftsblauwe kwispedoors uit de Gouden Eeuw? Dat kán en het werkt zo: ga naar deze pagina
  1. Zoek een werk dat je mooi vindt en kies bij het hartje of je het ‘volledige werk’ of een ‘detail’ wilt bewaren.
  2. Kies in welke verzameling je je kunstwerk of detail wilt bewaren, of maak een nieuwe verzameling aan.
  3. Het (detail van het) werk is bewaard in je persoonlijke Rijksstudio-verzameling. (bron: Rijksstudio)
Kind kan de was doen!
En nu maar afwachten. Zoals gezegd, wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 april aanstaande. Uiteraard krijg je van mij een verslag van de zinderend-spannende onthulling :-).

Publieksprijs

Ook jij kunt stemmen. "Tijdens de uitreiking van de Rijksstudio Award wordt de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. De publiekswinnaar wordt bepaald door het aantal online uitgebrachte stemmen en staat los van de Top 3 beoordeling van de vakjury. De publiekswinnaar ontvangt een prijs van € 1.000,-. Stemmen kan via www.rijksstudio-award.nl"


-X-


Preview: van de week versla ik op dit blog mijn bezoek aan de tentoonstelling "Los Alamos" van de Amerikaanse fotograaf William Eggleston in FOAM.

Kijk-tip: in het kader van de Nationale Museumweek (3 t/m 9 april) kun je vanaf maandag 3 april kijken naar 'Man en Kunst': kunstenaar Lucas de Man neemt de kijker vijf keer (maandag t/m vrijdag) een kwartiertje mee in een verhaal achter kunstwerken. (NPO 2, 22.45 uur).


* Voorzitter van de jury: Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum; Irma Boom, directeur Irma Boom Office; Tony Chambers, hoofdredacteur Wallpaper; Thomas Widdershoven, voormalig creatief directeur Design Academy Eindhoven; Ute Thon, Chief Copy Editor ART- Das Kunstmagazin en Ingrid Chou, Associate Creative Director MoMA.

Afbeeldingsresultaat voor rijksstudio award 2015 winnaar
De vorige Rijksstudio Award winnaars Lyske Gais en Lia Duinker met 'Rembrandt Book Bracelet'.

Alle foto's: @rijksmuseum

Auto Post Signature

Auto Post  Signature