Uitmarkt 2019: Verwacht! alle exposities op mijn verheuglijst (Vol. II)

28 augustus 2019
Tijdens het afgelopen kunst- en cultuurseizoen besteedde ik (bijna) alleen maar aandacht aan beeldende kunst en precies dat ben ik van plan te blijven doen. En ter voorbereiding op het nieuwe seizoen stak ik afgelopen zaterdag op de Uitmarkt 2019 mijn licht op, nadat ik al eerder research deed naar de nieuwe programmering van die musea die níet in het Bank Giroloterij Museum Village (...) vertegenwoordigd waren.
In mijn vorige én deze blogpost lees je de bevindingen van mijn onderzoek en krijg je inzicht in alle blockbusters, must sees en/of voorpret-expo's* waar je je vanaf nu op kunt gaan verheugen. Het is een lijst geworden van-heb-ik-jouw-daar. En reken op allerlei vormen van schilderachtigheid.
* tentoonstellingen tot en met augustus 2020.

Ziehier mijn keuze uit het nieuwe en overigens enorme aanbod aan vertoningen in de Nederlandse (kunst)musea. Geef je ogen de kost en maak je borst maar nat.


Ik start met een huishoudelijke mededeling. Aangezien ik de genoemde exposities niet heb bezocht - ze moeten immers nog beginnen - heb ik voor foto's en de beschrijvingen een beroep moeten doen op de betreffende musea. Bij hoge uitzondering zie je in deze blogpost selecties uit de beeldbanken van de diverse kunsthuizen, gelardeerd met enig fotowerk van mijzelf (vanaf de afgelopen weekend gehouden Amsterdamse Uitmarkt). 

grote stappen snel thuis

Bekijk hier mijn opsomming - in een soort van telegramstijl - van tentoonstellingen die deze herfst, winter en de komende lente geprogrammeerd staan. Maar let wel: ik ben in deze agenda verre van compleet, want dat is ondoenlijk. Daarnaast ben ik niet alwetend, dus als je een tip hebt voor een niet te missen expositie, laat dan vooral van je horen (bijvoorbeeld door een reactie achter te laten).
On y va!

Rembrandt & de Gouden eeuw

Ik begin deze lijst met 'Rembrandt & de Gouden Eeuw', want het promotieteam van het Rembrandtjaar2019 was - zoals te verwachten - ook deze keer prominent aanwezig op de Uitmarkt. Naast een informatiestand, kon je jezelf in een photobooth in een historisch kostuum hijsen, om vervolgens de hoofdrol te spelen in een 3D-versie van Rembrandts entourage. (Inderdaad) strike a pose!
Dus wil je nog een staartje meepakken van het feestjaar over Rembrandt en andere Hollandse meesters uit de 17e eeuw? Ik begin hieronder met een overzicht (in volgorde van verschijnen) van deze 'last minute' exposities.


1. De Uitmarkt. 2. Campagnebeeld Rembrandt-Velazquez', Francisco de Zurbarän, 1639. Real Academia Bellas Artes, San Fernando.
Museum het Rembrandthuis, Amsterdam
*Laboratorium Rembrandt
Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In deze vertoning "wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten worden blootgelegd over diverse schilderijen van Rembrandt, vondsten uit zijn beerput en zijn prenten en tekeningen." Kortom: Rembrandts techniek ontrafeld.
21 september 2019 - 16 februari 2020
*Rembrandt-Velázquez, Nederlandse en Spaanse Meesters
In de Philipsvleugel zie je topstukken van grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Rembrandt, Velázquez, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking tussen het Prado in Madrid en het Rijksmuseum.
11 oktober 2019 - 19 januari 2020

Museum Prinsenhof, Delft
*Pieter de Hooch in Delft, Uit de schaduw van Vermeer
De allereerste overzichtstentoonstelling van de 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch (1629 - 1684). Zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.
11 oktober 2019 - 16 februari 2020

*Nicolaes Maes, Rembrandts veelzijdige leerling
De eerste internationale overzichtstentoonstelling over een van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen. "Met zijn originele voorstellingen van het leven van alledag was Nicolaes Maes (1634 - 1693) één van de meest vernieuwende schilders van de Hollandse Gouden Eeuw."
17 oktober 2019 - 19 januari 2020

Museum de Lakenhal, Leiden
*Jonge Rembrandt, Rising Star
Nog maar net open na een grondige verbouwing. In de 'Jonge Rembrandt' (zoals de titel al zegt) het vroegste werk van Rembrandt van Rijn. "Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam."
3 november 2019 - 9 februari 2020

Tot zover Rembrandt van Rijn en zijn kompanen. Over tot het 'reguliere' aanbod.


'Migranten in Parijs': 1. Pablo Picasso, Zittende vrouw met vishoed, 1942 2. Piet Mondriaan, Composition no. IV, beiden collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Stedelijk Museum, Amsterdam
*Chagall, Picasso, Mondriaan en anderen, Migranten in Parijs
"Kunstenaars als Chagall, Picasso en Mondriaan trokken in het begin van de vorige eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs, waar zij vernieuwende kunst gingen maken in een gepolariseerde samenleving, vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. De gemene deler is: hoe hou je je staande in een land dat het jouwe niet is?"
21 september 2019 - 2 februari 2020
*Carlos Amorales – The Factory
The Factory is de eerste Europese overzichtstentoonstelling van de hedendaagse Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales (1970) en richt zich op zijn oeuvre vanaf het midden van de jaren 90 tot het meest recente werk, dat de kunstenaar speciaal voor de expositie maakte. "Kies je eigen route door de wereld van Amorales, vol met sprookjesachtige beelden en verhalen."
23 november 2019 - 5 april 2020

Kunsthal, Rotterdam
*Joost Swarte, Overal
"Joost Swarte viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum als illustrator, ontwerper en architect met een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. De tentoonstelling "brengt met een dwarsdoorsnede van Swartes oeuvre een ode aan vijftig jaar tekenen, van zijn eerste strips, originele tekeningen, schetsen, ontwerpen en objecten tot recent werk. Ook is Swartes zoektocht naar de meest verrassende én iconische illustraties te zien aan de hand van niet eerder getoonde schetsen."
14 september 2019 - 12 januari 2020
*Thierry Mugler, Couturissime
Naast de larger than life en spectaculaire installaties van de Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos (1971) die onder de noemer 'I'm Your Mirror' nog te zien zijn tot en met 17 november, toont de Rotterdamse Kunsthal dit najaar (ook weer) een theatrale fashion show.
"De grootschalige tentoonstelling onthult de verschillende universums van de markante Franse kunstenaar Thierry Mugler - visionair, couturier, directeur, fotograaf en parfumeur - in de vorm van een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties."
13 oktober 2019 - 8 maart  2020


1. De Uitmarkt. 2. David LaChapelle, Danie Alexander; London Sunday Times, May '98. Foto: © David LaChapelle. Outfit: Thierry Mugler, Jeu de Paume collection, s/s 1998.
Stedelijk Museum, Schiedam
*Modest Fashion, Een internationaal fenomeen in kunst en mode
Nog meer mode, namelijk 'modest fashion'. Maar wat is dat? Dat is ook een vraag die het museum zichzelf stelt: "wij hadden niet eerder van modest fashion gehoord, maar het blijkt wereldwijd een miljardenindustrie. (...) Met kunst en mode van bekende modehuizen en nieuwe ontdekkingen. De creaties van deze voorhoede (?) zijn fashionable en bedekt"
Ik ben niet veel wijzer geworden van deze omschrijving, maar ik laat mij graag verrassen.
21 september 2019 - 9 februari 2020
*Magische collages
Ongeveer een eeuw geleden ontdekten kunstenaars de magie van collages als zijnde een kunstvorm die ontstaat als je uit verschillende beelden iets nieuws maakt. Dit najaar in het Schiedamse museum een groot overzicht met werk van vooral Belgische kunstenaars. Denk dan bijvoorbeeld (ook) aan mannen als Jan Fabre en Luc Tuymans.
19 oktober 2019 - 5 januari 2020

Museum More, Gorssel
*For Real, Britse Realisten uit de jaren '20 en '30'
"Voor het eerst buiten Groot-Brittannië te zien. Museum More organiseert dit najaar de grote overzichtstentoonstelling 'For Real'. Met 75 werken van maar liefst 35 kunstenaars zet het museum het beste, meest fascinerende en onverwachte van de Britse (realistische) schilderkunst uit het interbellum in de spotlights.
15 september 2019 - 5 januari 2020

Kunsthal Kade, Amersfoort
*One Way Ticket to Mars
Deze tentoonstelling "laat de bezoeker verschillende aspecten van de reis en het verblijf op Mars ervaren. Hoe weerbarstig zijn de condities van de nieuw te ontdekken planeet? Is wonen op Mars een angstaanjagend idee of juist een prikkelende gedachte? Kunsthal Kade verbeeldt een voorlopig onmogelijke reis. Een tentoonstelling in vier verhaallijnen: het verlangen, de reis, het verblijf en heimwee. Met nieuwe en bestaande werken van kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers uit binnen- en buitenland."
21 september 2019 - 12 januari 20201. Angelo Vermeulen, HI-SEAS Mission I, 2013. 2. en 3. 'Weer en Wind' in Singer Museum, Laren: Robert Zandvliet, IJsberg IJszee, 2018, Collectie van de kunstenaar en daaronder Jan Mankes, Uitzicht Atelier te Eerbeek, 1917, Collectie Museum Arnhem. Beide foto's via Singer Museum Laren.
Singer Museum, Laren
*Weer en Wind, Avercamp tot Willink
"Stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, noodweer dat onrust baart, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken", vastgelegd door kunstenaars als Avercamp, Mondriaan, Breitner, Weissenbruch, Sluijters, Escher en Willink. Dus niet de minsten.
In deze expositie zijn ruim honderd schilderwerken te zien van "Nederlandse kunstenaars in de afgelopen vier eeuwen, stuk voor stuk meesters in het verbeelden van mooi, dreigend of extreem weer."
3 september 2019 - 5 januari 2020

Kröller Müller Museum, Otterloo
In het Veluwse museum spelen werken op papier en tekeningen dit najaar een hoofdrol. Je ziet prenten in *'Les Parisiens, Karikaturen van Honoré Daumier' (21 september 2019 - 12 januari 2020).
De tentoonstelling *'Het leven getekend', werk op papier 1850-1950 zijn veel zelden getoonde tekeningen, aquarellen en pastels te zien van kunstenaars als Jozef Israëls, Breitner, Van der Leck en Redon. "Een unieke presentatie van 150 zeer diverse werken op papier die een inkijkje geven in het dagelijkse leven in de late negentiende en begin twintigste eeuw." (12 oktober 2019 - 19 januari 2020).
En tenslotte het werk van *Loes van der Horst. Zij begon haar carrière in de jaren 60 als textielkunstenaar en al snel zocht ze met haar werk de ruimte op. Naast constructies van gespannen lijnen en vlakken maakt zij driedimensionale tekeningen, waarvan er 30 te zien zijn in de tentoonstelling Tekeningen voor de ruimte. (19 oktober 2019 - 1 maart 2020).

*Monster Chetwynd, Toxic Pillows
Naast een tentoonstelling met het werk van de Britse film- en videokunstenaar Tacita Dean met de titel 'Uit de collectie van De Pont' (niet helemaal 'mijn ding'), opent er dit najaar ook een uitgebreide solotentoonstelling van de Britse Monster Chetwynd. "De kunstenaar koos in 2018 de voornaam Monster, omdat ze - in haar eigen woorden - 'plotseling deze monsterlijke blubber werd die bij een ontmoeting de mensen overspoelt'. "Chetwynd is misschien wel de meest gerespecteerde Britse performance- en installatiekunstenaar van onze tijd en zij dompelt de toeschouwer onder in een uitbundig en zinnenprikkelend universum."
"Mmmm? (mum ik ietwat sceptisch: geen idee wat ik mij hierbij moet voorstellen...").
19 oktober 2019 - 15 maart 2020

Beelden aan Zee, Den Haag
*Klaas Gubbels, Eindelijk weer aan Zee
Dit jaar is Klaas Gubbels 85 geworden en hij viert zijn verjaardag in museum BaZ met een overzicht van objecten, die hij over een periode van meer dan vijftig jaar maakte. In de tentoonstelling zijn beelden te zien in glas, karton, gips, brons, hout, staal en geassembleerde beelden van gevonden voorwerpen.
7 september 2019 - 17 november 2019
*Niki de Saint Phalle, Een ode aan de vrouw
Wie kent ze niet? "De Nana's van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930 - 2002) aan wie museum Beelden aan Zee aandacht gaat besteden. Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan." Er zullen plusminus tachtig sculpturen, dertig werken op papier en diverse design-objecten zoals vazen, een fontein en stoelen te zien zijn.
Dat belooft een jolige boel.
5 oktober 2019 - 1 maart 2020


1. 'Salamanders' van (Marvin Gaye) Chetwynd, 2018, collectie en foto: De Pont Museum, Tilburg. 2. 'Nana sur le Dauphin', 1994. ©Niki Charitable Art Foundation. 
Tot zover mijn tentoonstellingsagenda voor het komende seizoen (lees ook deel 1). En zoals ik al eerder uit de doeken deed: deze lijst is absoluut niet compleet. Da's ondoenlijk (blijkt ook uit de cijfers*). 
Mocht jij een suggestie hebben voor een inspirerend museumbezoek, laat je het dan weten?
* In 2016 werden er in Nederland 694 van allerlei soorten musea geteld, die gezamenlijk (in datzelfde jaar) 34,4 miljoen bezoekers ontvingen (bron: CBS).


-X-


Fijne dag!

A propos: het Drents Museum in Assen is er wel erg vroeg bij. Die promoten nu al de voor oktober 2020 geprogrammeerde tentoonstelling met het werk van Frida Kahlo (Frida is coming! 'Viva la Frida!'). Inderdaad een vertoning om naar uit te kijken.
Voor de heel vroege vogels*...
* "krijg exclusieve toegang tot de early bird tickets"...

De Uitmarkt afgelopen weekend.
 Tekst en (iPhone)foto's: ©MiriamvanderMeer | www.agreylady.nl, tenzij anders vermeld.
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature