Uitmarkt 2019: Verwacht! alle exposities op mijn verheuglijst (Vol. I)

24 augustus 2019
Terug op het Museum- en Leidseplein. Dit weekend vindt voor de 42e keer de Amsterdamse Uitmarkt plaats. Niet te missen, want van vrijdagavond 23 tot en met zondag 25 augustus besteden ook NPO 1 en 2 aandacht aan het jaarlijkse fenomeen met verschillende live-uitzendingen met concerten, theaterspektakels en cabaret. Succesvolle afsluiter is al jaren de Musical Sing-A-Long. Een weekend lang gratis en voor niks genieten van een batterij aan optredens, de Uitmarkt Junior, een boekenmarkt en natuurlijk ook de BankGiro Loterij Museum Village.
De wát?

Traditiegetrouw is de Uitmarkt de opening van het nieuwe culturele seizoen. Kijk je mee naar mijn verheuglijstje qua beeldende kunst (en een ietsiepietsie mode en design)?


De Uitmarkt op zich behoeft natuurlijk weinig of geen introductie. Publiekstrekker van hier tot gunter, met zo'n 500.000 bezoekers, 2.000 artiesten, 369 optredens en 28 podia is de Uitmarkt uitgegroeid tot de grootste gratis culturele happening van Nederland. Na twee jaar rondom het Marine-terrein, is het festival weer terug op het Museum- en Leidseplein (en terecht!).
Je ziet er talloze voorproefjes van allerlei culturele genres: van klassiek tot kinderlijk, hiphop tot ballet en theater tot jazz. Uitgeverijen zijn aanwezig met een boekenmarkt en ook aan de kleintjes is gedacht.

wat gemaakt wordt, verdient publiek

En dan is er nog de BankGiro Loterij Museum Village. Nog een keer...?
De BankGiro Loterij krijgt (heeft) een steeds grotere rol in de museale wereld. En ik weet het: sponsoring is onvermijdelijk (met een terugtrekkende overheid), maar ik stoor mij een beetje aan hun overduidelijke aanwezigheid (haast opdringerigheid) en dat mag ook blijken uit die naam voor de presentatie van de 35 musea of beeldende kunst-gerelateerde instellingen die met hun nieuwe programmering acte de présence geven op de Uitmarkt. Het zijn er iets minder dan vorig jaar, maar gezien het aantal (dus) zeker niet alleen musea in Amsterdam.

must sees en blockbusters

Hoe dan ook, daar wil ik het mijne van weten en de Uitmarkt is dé gelegenheid om een overzicht te maken met alle must sees en blockbusters voor het komende seizoen. Want ook in dit nieuwe, verse culturele jaar is er museaal weer van alles te zien en te beleven. Voordat je agenda (weer) volloopt met allerhande activiteiten en onontkoombare verplichtingen, krijg je vandaag op deze plek een paar fijne museumtips. En bedenk: juist in drukke periodes is er niets fijners dan tussendoor even een museum bezoeken. Het gros van deze vertoningen staat in ieder geval hoog op mijn verheuglijstje. Dus zet je schrap: hieronder volgt - in twee delen en in een soort van 'telegramstijl' - een activiteiten-agenda voor seizoen 2019 - 2020*.
Kunst om naar uit te kijken!
exposities tot en met augustus 2020.1. Louis Bourgeois in Museum Voorlinden, campagnebeeld ©MuseumVoorlinden. 2. Het geinige Volkswagenbusje van Voorlinden op de Uitmarkt.
Museum Voorlinden, Wassenaar
*Anselm Kiefer
In de tuinzaal toont het 'duinmuseum' enkele iconische en monumentale werken (uit eigen collectie) van de Duitser Anselm Kiefer (1945). "Met zijn eigenzinnige beeldtaal en gelaagde verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur heeft Kiefer in vier decennia een oeuvre van grootse proporties opgebouwd."
Vanaf 16 september aanstaande.
*Louise Bourgeois, To Unravel a Torment
Een zes decennia overspannende overzichtstentoonstelling van deze Frans/Amerikaanse kunstenaar met veertig sleutelwerken, waaronder een selectie van haar vroege houten 'Personage'-sculpturen, werken in brons, marmer, gips, rubber en textiel én reeksen tekeningen en prenten.
12 oktober 2019 - 17 mei 2020
*Antony Gormley
Een grote overzichtstentoonstelling met sculpturen, installaties en publieke werken van de Britse kunstenaar Antony Gormley (1950). De tentoonstelling zal twee/derde van het museum gaan beslaat en wordt daarmee de grootste soloshow in Voorlinden sinds de opening.
30 mei 2020 - 25 oktober 2020

Van Gogh Museum, Amsterdam
*Jean-François Millet, Zaaier van de moderne kunst
In deze tentoonstelling is voor het eerst te zien hoe de schilderijen, tekeningen en pastels van de Franse 'boerenschilder' Millet (1814-1875) als inspiratiebron dienden voor het werk van een groot aantal internationale kunstenaars uit de 19de en vroege 20e eeuw, zoals Van Gogh, Pissarro, Monet, Munch en Dalí.
4 oktober 2019 - 12 januari 2020
*In the Picture
Vincent van Goghs zelfportretten vormen de rode draad in 'In the Picture'; een expositie die volledig draait om de rol en betekenis van het kunstenaarsportret. "In the Picture geeft een veelzijdig beeld van de rijkdom aan zelfportretten en portretten die kunstenaars van elkaar maakten in de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw." Mét, als klap op de vuurpijl, Van Goghs beroemde zelfportret met verbonden oor.
21 februari 2020 - 24 mei 2020


1. Duizenden zonnebloemen bij de stand van het Van Gogh Museum. 2. Jean-François Millet, 'De arenlezers', 1857, Olieverf op doek, 83,5 x 110 cm, Musée d'Orsay, Parijs. Foto via Van Gogh Museum.
De Mesdag Collectie, Den Haag
*Jean-François Millet en de Haagse School
Nog meer Millet en deze tentoonstelling geeft zicht op hoe de kunstenaars van de Haagse School geïnspireerd raakten door, en aspecten overnamen van Millets kunst. "Zowel zijn radicale composities, als zijn thematiek en sfeer, beïnvloedden kunstenaars als Jozef Israëls, Anton Mauve, Matthijs Maris en Adolphe Artz."
13 september 2019 - 5 januari 2020

Gemeentemuseum (eerdaags Kunstmuseum), Den Haag
*De Lavino Collectie, Staalkaart van Delfts Aardewerk
Het museum kreeg een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld in langdurig bruikleen (uit de periode 1660-1820) en maakt daarvan een vertoning.
31 augustus 2019 - 1 maart 2020
*Let's Dance, Dansmode: van tutu tot pattas'
Professionele danskostuums, invloedrijke kostuums uit dansfilms, kleding om in te dansen en ontwerpen voor ballet door verschillende couturiers, zoals Viktor & Rolf, Christian Lacroix, Vivienne Westwood en Iris van Herpen.
28 september 2019 - 12 januari 2020
*Monet, Tuinen van verbeelding
In 'Monet - Tuinen van verbeelding' worden veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij 'Blauweregen' (↓)  uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is "het stralende middelpunt".
12 oktober 2019 - 2 februari 2020

Claude Monet [1840-1926], Blauweregen, 1917-1920, olieverf op doek, 150,5 x 200,5 cm, Gemeentemuseum Den Haag.
Drents Museum, Assen
*Barbizon van het Noorden, De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 
In deze expositie is werk te zien van grote kunstenaars die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Werken van onder meer Israëls, Mesdag, Van Gogh, Liebermann en Wiegers, maar ook van hedendaagse kunstenaars.
24 november 2019 - 22 maart 2020
*In de ban van de Ararat, Schatten uit het oude Armenië
Gouden en zilveren sieraden, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers geven een beeld van de indrukwekkende archeologische rijkdom van Armenië, van de vroegste tijden tot de komst van het christendom.
12 april 2020 - 13 september 2020

*Sign of the Times, Gemaskerd bal van de hedendaagse kunst
33 hedendaagse kunstenaars werden selecteert om een masker vorm te geven. Deze maskers worden in combinatie met ander werk van de deelnemende kunstenaars getoond in een groepstentoonstelling. Gerenommeerde namen als Reinoud van Vught, Claudy Jongstra en Marc Mulders, maar ook jonge talenten als Roos Holleman en Niek Hendrix.
6 oktober 2019 - 5 januari 2020

Museum de Fundatie, Zwolle
*Jeroen Krabbé, Gedroomde paradijzen
Inspiratiebron voor de serie schilderwerken vormen Krabbé's reizen naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Hij bezocht de tropische eilanden in de voetsporen van Paul Gauguin voor de tv-serie 'Krabbé zoekt Gauguin'. Het resultaat daarvan is een reeks van 12 landschappen "die barsten van kleur en emotie".
14 september 2019 - 5 januari 2020
*Rob Scholte, Reproductie verplicht
Een retrospectief van de schilderijen van Rob Scholte - de koning van het copyright - met vele bruiklenen uit museale en particuliere collecties in binnen- en buitenland, met als toegift nieuw werk.
16 mei 2020 tot en met 6 september 2020


1. De presentatie van De Fundatie op de Uitmarkt. 2. Jeroen Krabbé, Martinique – Grand Rivière Baie, 2018, olie op linnen 120 x 160 cm. Foto: ©Museum de Fundatie.
Fries Museum, Leeuwarden
*Wij vikingen
De tentoonstelling "neemt je mee naar de eeuwen van de vele Vikingen-invallen in Frisia. Je ontdekt hoe families werden verscheurd door ontvoeringen, huizen werden platgebrand en dorpen verwoest. Maar je maakt ook kennis met een andere kant van de Vikingen".
19 oktober 2019 - 15 maart 2020

*Yves & Catherine, Une histoire d'amour
"Yves Saint Laurent en Catherine Deneuve vormden 40 jaar lang een gouden team dat samen geschiedenis heeft gemaakt op modegebied." Eind januari van dit jaar bracht de actrice 129 van YSL’s creaties onder de hamer bij het Christie’s filiaal in Parijs en een deel daarvan werd aangekocht door de No Hero Foundation.
8 september 2019 - 5 januari 2020

*Design van het Derde Rijk
Op voorhand al controversieel: het Design Museum presenteert de eerste grote tentoonstelling van design van het Derde Rijk. Het "toont de grote bijdrage van vormgeving aan de opkomst van de kwaadaardige nazi-ideologie. Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van Leni Riefenstahl en belangrijke historische stukken uit Duitsland en Nederland". 
8 september 2019 - 19 januari 2020

Bund Deutscher Mädel danst tijdens de Reichsparteitag, 1938. (Hugo Jaeger/Timepix/The LIFE Picture Collection/Getty Images).
Groninger Museum, Groningen
*Mondo Mendini, De wereld van Alessandro Mendini
Naast de expositie 'Presence' met het werk van Daan Roosegaarde (nog t/m 12 januari) komt er een tentoonstelling gecureerd door de ontwerper van het spraakmakende museum. Vijfentwintig jaar na de opening van het gebouw heeft Alessandro Mendini (1931-2019) nét voor zijn dood, alle ruimte gekregen om zijn "droomtentoonstelling" te realiseren. "Mondo Mendini wordt een kleurrijke, visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur."
12 oktober 2019 - 5 mei 2020

*Juwelen
"Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen!" Samen met portretten en een "overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums" presenteert het Nederlandse 'filiaal' van dit rijke museum twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg."
14 september 2019 - 15 maart 2020


Juwelen in de Hermitage: op de Uitmarkt en een foto van: ©Hermitage, Amsterdam.
Noordbrabants Museum, Den Bosch
*Van Goghs intimi, Vrienden, familie en modellen
"Maak kennis met Vincent door de ogen van vrienden, familie en modellen en ontdek hun relatie tot het leven en werk van een kunstenaar die alles behalve eenzaam was." Met bijdragen van en over (broer) Theo van Gogh, (vriend) Anthon van Rappard, (model) Sien Hoornik en (collega) Paul Gauguin.
21 september 2019 - 12 januari 2020

*Goya, Beuys, Dumas - Ooggetuigen van strijd
Dit najaar toont het museum een expositie met indringend werk van kunstenaars die ooggetuige waren van oorlog en conflict. "In de tentoonstelling is te zien hoe kunstenaars van verschillende tijden hun traumatische ervaringen, scherpe observaties van misstanden en satirische maatschappijkritiek hebben omgezet in krachtige beelden. Ze geven stof tot nadenken over de conflicten die ons vandaag de dag omringen."
31 augustus 2019 - 6 oktober 2019

Museum Jan van der Togt, Amstelveen
*Tjalf Sparnaay, Delicious Paintings
"De internationaal erkende kunstenaar verwondert het publiek met zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren, zoals een gebakken ei of een knapperig broodje gezond. De tentoonstelling - met zowel schilderijen als fotowerken - geeft een breed overzicht van het verrassende oeuvre van Tjalf Sparnaay (1954), dat zich kenmerkt door zijn oorspronkelijke manier van kijken naar alledaagse dingen."
17 oktober 2019 - 19 januari 2020

Iconic Egg, 2018, privé-collectie en foto: Tjalf Sparnaay, via Museum Jan van der Togt.
Pffff... Tot zover.
Maar we zijn er nog niet. Dit is slechts de helft van (een selectie van) alle te verwachte exposities. Van de week vervolg ik mijn opsomming, dus blijf aan de lijn.


-X-


Voor nu: fijne dag!

Moi. Foto: ©culturekitten
Tekst en (iPhone)foto's: ©MiriamvanderMeer | www.agreylady.nl, tenzij anders vermeld.
6 opmerkingen on "Uitmarkt 2019: Verwacht! alle exposities op mijn verheuglijst (Vol. I)"
 1. Dank je wel! Zo fijn dat jij het allemaal op een rijtje zet! Leuke foto van jou in de rubriek Schuim in Het Parool!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bedankt (je bent Ellen, toch?).
   En ja? Nou? Zo mooi vond ik die foto in de krant nou ook weer niet... :-)

   Verwijderen
 2. Ja ik ben Ellen, sorry vergeten erbij te zetten. Je staat er leuk op hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geeft niet, hoor. Ik vermoedde al zoiets.... :-)
   Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Het lijkt me leuk je eens te ontmoeten..Je bent een prachtige 'kunstvrouw'!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post Signature