VERWACHT! Het nieuwe museumseizoen 'live' vanaf de Uitmarkt 2018

26 augustus 2018
Heet van de naald en vers van de pers. Dit weekend (24 t/m 26 augustus) vindt op het Oosterdok en het Marineterrein in Amsterdam de (regenachtige) 41e Uitmarkt plaats. Niet te missen, want ook op televisie (NPO 1 en 2) zie je vanaf het hoofdpodium diverse programma's met muzikale optredens, theaterspektakels, cabaret en klassieke muziek. Drie dagen lang voor nop genieten van een batterij aan optredens, de Uitmarkt Junior voor de kleintjes, de jaarlijkse boekenmarkt en natuurlijk ook het BankGiro Loterij Museumkwartier.
Het wát?

Traditiegetrouw opent het nieuwe culturele seizoen met de Uitmarkt in Amsterdam. Kijk je mee naar mijn verheuglijstje qua beeldende kunst (en een ietsiepietsie mode en design)?Ook op de Uitmarkt: de Dalai Lama (just kidding). Van 16 september t/m 3 februari 2019 in De Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam 'Het leven van Boeddha, de weg naar nu'. 
Nog een keer? Het BankGiro Loterij Museumkwartier. Oké. (Kijk, dat een evenement als de Uitmarkt zwaar gesponsord moet worden, dat begrijp ik ook wel. Dat kan tegenwoordig niet anders en op zich ook helemaal niet erg. Maar die naam?) 
Hoe dan ook: op de Uitmarkt zie je zo'n 35 musea (dus zeker niet alleen die in Amsterdam) die voor deze gelegenheid het toegestroomde publiek informeren over nieuwe tentoonstellingen. En daar wil ik het mijne van weten. De presentatie van de activiteiten-agenda voor seizoen 2018 - 2019*.
exposities tot en met augustus 2019.

BankGiro Loterij Museumkwartier

Tijdens het afgelopen kunst- en cultuurseizoen besteedde ik veelvuldig aandacht aan diverse exposities in den lande en precies dát ben ik van plan te blijven doen. En ter voorbereiding stak ik zaterdag op de Uitmarkt mijn licht op, nadat ik al eerder onderzoek had gedaan naar de nieuwe programmering van musea die niet op het Marineterrein vertegenwoordigd zijn. In deze én mijn volgende blogpost lees je de bevindingen van mijn research en krijg je inzicht in wat je de komende tijd zoal kunt gaan verwachten. Zie hier mijn keuze uit het nieuwe (en overigens enorme) museumaanbod.

Strike a pose

Terug naar de Uitmarkt. Een leuke activiteit bij stand 93 van de promotors van het 'Rembrandt-jaar' (daarover later meer). Daar wordt de mogelijkheid geboden om de (overigens weinig benijdenswaardige) hoofdrol te spelen in het schilderij 'De Anatomische Les'. In een 3D-photobooth ben je zelf onderwerp van een lesje ontleedkunde. Zo je wilt slechts gekleed in een lendendoek, net zoals op het echte schilderij. Maar figureren in een zelfportret als Rembrandt, als bezoeker in zijn atelier of als lidmaat in 'De Nachtwacht' kan ook. Dan graag wél geheel gekleed.
Ook bij het Van Gogh Museum een gimmick: daar is een 'tunnel' waarin een gigantische blow-up van Van Goghs 'Amandelbloesem' te zien is. "Loop door het schilderij en ontdek het verhaal áchter het schilderij."

Impressies vanaf de Uitmarkt 2019. Photobooth. © Dropstuff.
Goed, dan het volgende. Heel 2019 staat in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van Hollands' beroemdste Meester op 4 oktober 2019 én heel slim en met beide handen aangegrepen door het Nationaal Toerismebureau NBTC en de city-marketing van de deelnemende steden, want zowel in Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Leiden* zijn er exposities over en met Rembrandt.
* In de Lakenhal in Leiden pas in het najaar 2019.

Het Rembrandt en de Gouden Eeuw-jaar

Het Fries Museum in Leeuwarden trapt af, want daar zie je vanaf 24 november (tot 17 maart 2019) 'Rembrandt en Saskia, liefde in de Gouden Eeuw'. "Als meest beroemde Friese bruidspaar ooit, zijn Rembrandt en Saskia de rode draad in deze tentoonstelling." Want wat blijkt? Saskia Uylenburgh werd geboren en groeide op in Leeuwarden. Kortom: een verhaal over een 'society-huwelijk in de zeventiende eeuw'.

Het Mauritshuis in Den Haag grijpt het 'feestjaar' aan om voor het eerst in het bestaan van het museum de hele collectie-Rembrandt van Rijn in één expositie te tonen: 'Rembrandt en het Mauritshuis' (31 januari – 15 september 2019). "Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is gekomen."

Met de tentoonstelling 'Rembrandt’s Social Network' (1 februari – 19 mei 2019) besteedt het Rembrandthuis aandacht aan Rembrandts familie, vrienden en zakenpartners en de rol die zij speelden in zijn leven en werk. "Als een goede netwerker zette hij zijn sociale netwerk actief en doelbewust in. Hij had familie en vrienden die hem hielpen, die zijn kunstwerken kochten, die hem geld leenden en hem artistiek uitdaagden."
1. en 4. Foto's van ©Museum Het Rembrandthuis. 2. Beeldmerk tentoonstelling 'Alle Rembrandts', ©Rijksmuseum. 3. Zelfportret Rembrandt, beeld van ©Mauritshuis.
Het Rijksmuseum eert Rembrandt met 'Alle Rembrandts'. "Nooit eerder pakte het Rijksmuseum uit met een tentoonstelling van alle werken van Rembrandt uit de collectie: 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten. Samen geven ze een beeld van Rembrandt als mens: wat zag hij, wat fascineerde hem? Je ziet in de expo hoe Rembrandt zijn verhalen vertelde en hoe vernieuwend hij daarin was. (15 februari – 10 juni 2019)

'Inspired by Rembrandt' (7 juni – 1 september 2019) toont de meest opmerkelijke voorbeelden uit de verzameling van het Rembrandthuis. "Ontdek de verrassende selectie van oud en nieuw, groot en klein, fijn en los. Rembrandts etsen zijn goed vertegenwoordigd, maar het museum bezit ook prenten van voorlopers, tijdgenoten en werk van moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren."

Goed, tot zover. Wel weer even genoeg Rembrandt. 😉

Over naar Utrecht. In het Centraal Museum zie je aankomend seizoen twee interessante expo's. In 'De Line Up, de kracht van tekenen' (22 september - 18 november 2018) ligt de nadruk op het tekenen als handeling. "Het gaat dus niet zozeer om het resultaat – het beeld – maar meer om hóe er getekend wordt – de werkwijze, het proces van tekenen." Met werk van o.a. Armando, Constant, Marlene Dumas, Iris Kensmil, Mark Manders, Jan Schoonhoven, Koen Taselaar en ga zo maar door.

En dan goed nieuws voor liefhebbers van Caravaggio (1571-1610) en zijn navolgers. Voor 'Utrecht, Caravaggio en Europa' in hetzelfde museum (Centraal Museum) heeft het Vaticaan toegezegd een topstuk van de Italiaanse schilder in bruikleen te zullen geven. "Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse Caravaggisten naast hun Europese collega’s zien." (16 december - 24 maart 2019).


1. Koen Taselaar, Extended yingyang tittitwister (detail), 2014. 2. Hendrick ter Brugghen, De roeping van Mattheus, 1621 (beide foto's ©Centraal Museum).
'Een Ontembare Kracht' ©Cobra Museum.
Dan het kind als inspiratiebron voor CoBrA en de kunst van nu. 'Een Ontembare Kracht' is een tentoonstelling waarin het Cobra Museum in Amstelveen "de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen toont, onderzoekt en kritische vragen stelt bij de mythes hierover. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken." (6 oktober - 3 februari 2019).
Ik ben benieuwd.

In het Haagse Gemeentemuseum zitten ze niet stil (en dat is een understatement). Daar zijn in het betreffende tijdvak (september 2018 t/m augustus 2019) maar liefst acht tijdelijke exposities te zien. Een beetje veel van het goede om ze hier te bespreken, dus kijk vooral even op de website. Vermelding verdient 'Glans en Geluk': kunst uit de wereld van de Islam (8 september - 3 maart 2019) en twee vertoningen die ik - ijs en weder diende - zeker weten zal bezoeken.

Allereerst opent op 17 november (t/m 24 maart 2019) 'Femmes Fatales': de allereerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke modeontwerpers. Creëren zij anders dan hun mannelijke collega’s waar het damesmode betreft? Deze en nog zo wat van dit soort vragen worden beantwoord en je ziet werk van o.a. Chanel, Lanvin, Quant, Westwood, Prada en Nederlandse ontwerpers als Fong Leng, De Vries en Van Herpen. Dus zet maar vast in je agenda!
Ook bewonderenswaardig wordt de expositie over topfotograaf Erwin Olaf. Het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan één van Nederlands beroemdste fotografen, die op 2 juni 2019 zestig jaar wordt.
(16 februari 2019 - 12 mei 2019).
1. Moskeelamp, Syrië of Egypte, 1322-1328, schenking van de Vrienden van het Gemeentemuseum Den Haag. Foto: Mounir Raji - Visionary Agency. 2. Tegel met kalligrafie in reliëf, Iran, 1200-1400, beiden eigendom Gemeentemuseum Den Haag. 3. Iris van Herpen, Wilderness Embodied Courtesy, Iris van Herpen. Foto: Petrovsky & Ramone. 4. Mary Katrantzou, collectie zomer 2018. Petrovsky & Ramone (foto), Maarten Spruyt (art direction) Courtesy Mary Katrantzou, beiden foto's voor Gemeentemuseum Den Haag.  5. Erwin Olaf, 'Keyhole #6', 2012 © Erwin Olaf. 
He, he....
Kun je nagaan: ik ben nog niet eens halverwege. Toch laat ik het hierbij.
Zoals afgesproken vervolg ik mijn opsomming in een nieuwe blogpost in de loop van de week.


-X-


Tot dan.

Niet de meest flatterende foto, maar ach.... Moi in de stand van Museum TV.
Tekst en (iPhone) foto's © Miriam van der Meer (www.agreylady.nl), tenzij anders vermeld.
2 opmerkingen on "VERWACHT! Het nieuwe museumseizoen 'live' vanaf de Uitmarkt 2018 "
  1. Ik heb nog niet eens het hele blog gelezen maar het is alleen al een lust om ze te ontvangen en ernaar te kijken. Dank je wel Miriam.

    BeantwoordenVerwijderen

Auto Post Signature

Auto Post  Signature