VERWACHT! Alle highlights uit het nieuwe museumseizoen (deel II)

30 augustus 2018
Ben jij ook zo benieuwd naar de nieuwe tentoonstellingen? Naar aanleiding van de afgelopen weekend gehouden Amsterdamse Uitmarkt spitte ik door zo'n 40 museumwebsites om in kaart te brengen wat we zoal kunnen verwachten in het nieuwe culturele seizoen en ik kan je één ding vertellen: dat beloofd wat!

In deel 1 van mijn opsomming (en die lees je hier) berichtte ik al uitgebreid over het in 2019 te vieren 'Rembrandt-jaar' en kwamen het Centraal Museum (Utrecht), het CoBra Museum (Amstelveen) en Gemeentemuseum Den Haag aan de orde. Vandaag ga ik verder waar ik was gebleven, maar dan wel wat beknopter. De lijst is lang zat en anders wordt het een erg langdurig feuilleton. Dus vandaag krijg je in willekeurige volgorde het tweede deel van mijn onderzoek naar exposities voor het komend seizoen in musea kriskras door heel Nederland.

Kijk je mee?


Hella en Freek de Jonge, foto: Anton Corbijn

Ik begin goed met het Groninger Museum. Daar zie je van 15 september tot en met 28 oktober (dus maar zo'n 6 weken) 'Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven'. De expo vertelt het verhaal over hun activiteiten in Groningen aan de hand van hun kunstcollectie en persoonlijke eigendommen zoals kostuums, decorstukken e.d.

Het Parool kopte vorige week met 'breaking news': "in Hockney - Van Gogh (28 februari - 26 mei 2019) wil het Van Gogh Museum de 'onmiskenbare invloed' van Vincent van Gogh op het werk van David Hockney laten zien. "De bezoeker leert over de liefde van beide kunstenaars voor de natuur, hun gebruik van felle kleuren en het experimenteren met perspectief."
Ik kan niet wachten!
Eerder al kun je in hetzelfde museum terecht voor 'Gauguin + Laval op Martinique'. En die titel dekt de lading, dus verder geen commentaar. (5 oktober - 13 januari 2019). Last but not least zie je volgend jaar (van 21 juni - 1 september 2019) 'Van Gogh en de Zonnebloemen': ontdek aan de hand van dat én andere kunstwerken hoe belangrijk de zonnebloem was voor Van Gogh."

Als kunst je lief is!

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo en de Vereniging Rembrandt organiseren in het najaar van 2018 gezamenlijk de tentoonstelling 'Als kunst je lief is'. "Voor de gelegenheid worden ruim 80 werken afkomstig van 40 musea bijeengebracht die in de periode 2008-2018 mede met steun van de Vereniging Rembrandt zijn verworven. Vormgever van de expo is stylist|kunstenaar Maarten Spruyt: altijd goed voor spektakel. (30 september - 3 februari 2019).

In het Noordbrabants Museum zie je een grote najaarstentoonstelling met werk van (Brabander) Jan Sluijters. 'De wilde jaren' handelt over zijn tijd in Parijs: de toen nog jonge kunstenaar kwam daar in aanraking met de avant-garde kunst van die tijd (17 november - 7 april 2019).
Impressies van de Amsterdamse Uitmarkt 2018 met op de 2de foto Axel Rüger, algemeen directeur van het Van Gogh Museum. 
Van de Kunsthal kreeg ik desgevraagd een keurig lijstje met alle te verwachte exposities. Fijn. Ook dit Rotterdamse kunsthuis is erg productief, dus ik beperk mij tot de tentoonstellingen die ik zelf wil gaan bekijken. Dus daar gaan we.
Susan Barnett, 'T-shirt Truth' van  8 september t/m 16 december 2018. Een tentoonstelling met 65 foto's van deze Amerikaanse fotograaf die mensen met uitgesproken T-shirts 'portretteerde'. Op het populaire kledingstuk allemaal politieke, culturele en sociale kwesties ('I will save the world', 'I'm Muslim don't panik' en 'Eat the rich'). 

De blockbuster wordt zonder enige twijfel: 'Actie<>Reactie, 100 jaar kinetische kunst'. Van 22 september tot en met 20 januari 2019 presenteert de Kunsthal "een indrukwekkend historisch overzicht van kinetische kunst: de abstracte kunststroming uit de 20e eeuw waarin licht en beweging centraal staan." Zo'n tachtig werken van de grootste 'kineten' aller tijden en ik noem er enkele: de draaiende rotorreliëfs van Duchamp, de mobiles van Calder, de 'machines' van Tinguely, maar ook Von Graevenitz, Riley en Kusama. "Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe." Dat wordt smullen!

I'm Muslim Don't Panik, 2012, © Susan Barnett, ClampArt.
Hans Haacke, Blaues Segel, 1964-1965, Collectie FRAC Grand Large – Hauts-de-France, Duinkerke, Foto Wolfgang Neeb
Leo Cabral, free surfer/airport employee, Florianópolis, Santa Catarina, Brazil, ©Stephan Vanfleteren.
Ook in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling met de zwart|wit fotografie van de Belgische kunstenaar Stephan Vanfleteren, genaamd 'Surf Tribe'. Zeventig portretten van surfers over de hele wereld "met een liefde voor het water en de verslaving aan de golf". (13 oktober 2018 t/m 13 januari 2019).  
Kijk voor de rest van de programmering vooral even op de website van de Kunsthal.

Wordt die expo met kinetische kunst in Rotterdam sensationeel: wat dacht je van een tentoonstelling met de naam 'A Balancing Act'? Kunsthal Kade in Amersfoort "laat verschillende (inter)nationale kunstenaars zien die in sculpturen, installaties, foto's, schilderijen, performances, tekeningen en videowerken het vinden van equilibrium onderzoeken." (En equilibrium is een moeilijk woord voor evenwicht). De exhibitie is te zien van 15 september t/m 6 januari 2019 en zodra deze opent, kun je op deze plek een verslag verwachten. Want mark my words: razend interessant! 


1. Daniel Firman, 'Nasutamanus', Courtesy of Perrotin, foto: Guillaume Ziccarelli. 2. De stand van Kunsthal Kade op de Uitmarkt.
Museum de Fundatie in Zwolle presenteert van 22 september t/m 6 januari 2019 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, 'Facing Fear'. In de tentoonstelling zie je meer dan 150 (beeldhouw)werken en niet eerder werd het werk van beide kunstenaar - Alberto Giacometti en Lynn Chadwick - met elkaar gecombineerd. "Beide kunstenaars gaven, elk op zijn eigen wijze, vorm aan de fundamentele angst die het dagelijks leven in Europa in de jaren vijftig en zestig beheerste (....). Behalve de verschillen zijn er veel overeenkomsten te herkennen in de oeuvres van deze kunstenaars."

Tot slot krijg je nog een paar tentoonstellingen in telegramstijl:

Zo.
En is dit dan een volledige lijst? Absoluut niet en verre van dat. Dus mocht je een gouden tip hebben voor een niet te missen expo? Deel die dan met ons. Schroom niet om een reactie achter te laten.


-X-


En dan iets heel anders. Mijn volgende verslag komt vanaf ShowUp, een inkoopbeurs voor woon-accessoires. Ook heel leuk!

So stay tuned!

'Hollandsche luchten' tijdens de regenachtige Uitmarkt 2018.....
Tekst en (iPhone) foto's © Miriam van der Meer (tenzij anders vermeld).
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature