Unfair18: 'a not so boring artfair' in de Westergasfabriek Amsterdam

30 maart 2018
"We used to be an artfair, but that was boring".
Als je jezelf met zo'n gedurfde en eigenzinnige uitspraak promoot (ik persoonlijk hou d'r wel van), dan leg je de lat wel hoog. Probeer de door die quote ontstane hooggespannen verwachting dan nog maar eens waar te maken. Toch is dat precies wat Unfair doet, want saai is de beurs allerminst. De derde editie van dit tweejaarlijkse evenement kun je het best omschrijven als een festival, kunstbeurs én museale groepstentoonstelling ineen. En alles - zeg maar het hele concept - is bedacht door en voor de 40 deelnemende kunstenaars, het tentoonstellingsontwerp incluis.

Dus ben je klaar met het eieren zoeken en/of gourmetten (over boring gesproken... :-) reis dan af naar de mooie Zuiveringshal van de Westergasfabriek in de hoofdstad óf blijf thuis en lees mijn ooggetuigenverslag van Unfair18.
Of beter nog: doe allebei!1. Sanja Marušić. 2. Tote bag en folder van Unfair18. 3. Joeri Woudstra.
In 2013 namen Peter van der Es en Adam Nillissen - zelf kunstenaars - het initiatief tot Unfair. En de beurs - in het bijzonder deze 2018-editie - is een radicaal ander soort kunstbeurs. Het is een verkooptentoonstelling zoals de kunstenaars het zelf zouden wensen. De kunstwerken worden door henzelf gecureerd en gepresenteerd, dus alles wordt (een uitzondering daargelaten) zonder inmenging en tussenkomst van een galerie aangeboden en dat maakt vrij grote solo-presentaties mogelijk.

kunstenaarsinitiatief

Het 'anders zijn' begint al bij de aftrap, namelijk de fondsenwerving voor het evenement. Afgelopen februari vond in de Amsterdamse kunstenaars-sociëteit Arti et Amicitiae en in samenwerking met veilinghuis Christie’s een unieke fundraiser auction plaats. Daar werden de door de deelnemers ter beschikking gestelde (ieder één) en voor een 'vriendenprijsje'* aangeboden sculpturen, schilderijen, video's et cetera bij opbod verkocht, met als doel geld op te halen voor het organiseren van de beurs. Want tijdens Unfair verkopen de kunstenaars hun werk zonder dat zij huur voor de stand betalen of een verkoop-percentage hoeven af te dragen. Tijdens Unfair gelden fairtrade-regels.
* De verkoopbeurs is onlangs aangesloten bij de KunstKoop regeling in een pilot met het Mondriaanfonds, waardoor tijdens de veiling én op de beurs met een renteloze lening kunst kon én kan worden gekocht.
1. Babs Bleeker. 2. Onderdeel van de installatie van Matea Bakula. 3. Thomas Trum. 4. Lilian Kreutzberger
Je begrijpt: Unfair hanteert zeer interessante condities, dus voor elke kunstenaar is het heel aantrekkelijk om zich tijdens deze alternatieve-kunst-5-daagse te presenteren. Maar ja, dat gaat zo maar niet, natuurlijk. De 40 'early career artists*' worden voorgedragen door één van de excellente leden van de selectiecommissie en mogen niet langer dan tien jaar geleden afgestudeerd zijn aan een kunstopleiding. Allemaal 'jonge honden' dus, want niet ouder dan een jaartje of 30, 35. Unfair is daarmee ook een platform voor talentontwikkeling.
* sorry, maar de beursorganisatie communiceert alles in het Engels.

fairtrade kunst

Bij zo'n jong creatief podium met vooral jonge kunstenaars is ook het randprogramma heel hip & happening: van performances tot artist talks. Er is een dagelijkse radioshow en er zijn podcasts: "rode draad vormen gesprekken met kunstenaars en gasten over actuele tendensen en persoonlijke artistieke opvattingen" lees ik op de website. Nieuw is ook Fullscreen: in het Machinegebouw vind je een video-installatie van meer dan 13 meter, waar filmwerk te zien is van 10 kunstenaars.

Een ander mooi aanbod én uniek zijn de drie beschikbare audio-tours*. (1.) Heske ten Cate - kunstondernemer - leidt je in 25 minuten rond en zij doet een 'meet the artist'. (2.) DJ en producer Elias Mazian vertelt je in zijn bijdrage van circa een kwartiertje zijn indrukken van de beurs en (3.) tenslotte is er het 7 minuten durende praatje van collega-bloggers Ko van 't Hek en Yuki Kho van 'Kunstkijken met Ko en Kho'. 
* Ook te beluisteren via deze soundcloud link.

1. Janine van Oene. 2. Jaya Pelupessy. 3. Nasbami. 4. Jop Vissers Vorstenbosch. 5. Thomas Trum.
En over die audio-tours: inmiddels een redelijk normaal verschijnsel in een museum, is Unfair mijn eerste kunstbeurs waar een dergelijk service wordt aangeboden. Waarschijnlijk niet zonder reden en in mijn geval ook nog eens broodnodig. Want de vaak conceptuele kunst op Unfair vervulde mij meermaals met vertwijfeling. Vragen als "waar kijk ik naar", "waarom maakt de kunstenaar wat 'ie maakt" en "hoezo", spookten veelvuldig door mijn hoofd. En jammer genoeg kwam daar niet altijd een antwoord op. In enkele gevallen schoot ik de aanwezige kunstenaars aan en vond die altijd (dat dan wel) bereid om uitleg te geven, waardoor zo'n installatie - meestal en alsnog - ging 'leven'.
Dus als je - net als ik - bij de hand genomen wil worden in zo'n 'experimentele' setting zoals die van Unfair, neem dan vooral een van die audio-tours. En bedenk: geef de hoop niet op, trek je eigen plan (je vindt het mooi of niet) en laat je vooral uitdagen.  

een ontzettende onbeurs

(zoals Merel Bem', een van de leden van de ballotage-commissie in Harpers Bazaar het noemde).
Goed. Unfair18 toont dus actueel werk van een nieuwe generatie kunstenaars. Geen makkelijke kunst in hapklare brokken, maar werk waar je als kijker moeite voor moet doen. En als je het (letterlijk en figuurlijk) té gek vindt: loop dan door en ga kijken bij kunst waar je wel warm voor loopt. 
Dat werd mij - van diverse kanten - aangeraden en verdomd, het werkt!

Wil je meer verdieping qua Unfair? Lees dan het weblog van collega-bloggers (en wél geschoolde kunstkijkers) De kunstmeisjes.  
1. Een deel van de installatie van Afra Eisma. 2. Sculptuur van Nicholas Riis. 3. Vytautas Kumža. 4. Alex Farrar.
Het hele Paasweekend - dus tot en met maandag 2 april kun je terecht bij Unfair18. Kijk even op de website voor kaartverkoop en openingstijden.


-X-


* Wegens vakantie gesloten *
Het zal een weekje of twee stil zijn op A Grey Lady. Mocht je willen weten wat ik zoal uitspook, volg me dan op Facebook en/of Instagram. Daar zal ik met enige regelmaat van mij laten 'horen'. 

Het Westergasfabriek-terrein.
Tekst en (iPhone) foto's © www.agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature