Toegepaste kunst van (op) het hoogste niveau: Object Rotterdam

10 februari 2018
Een walhalla voor kunst- en design-aficionados, zo kun je de Art Rotterdam Week gerust noemen. Eigenlijk zou je tijdens dit art event in Rotjeknor een weekje, of tenminste een paar dagen vrij moeten nemen om al dat moois en spannends en al die inspirerende (toegepaste) kunst te kunnen zien en beleven. De hele stad bruist. Alle kunstopleidingen, musea, galerieën en een heleboel ateliers en werkplaatsen openen hun deuren of hebben speciale activiteiten. Er zijn tentoonstellingen, pop-up shows, lezingen en vernissages en spil én kloppend hart is de kunstbeurs Art Rotterdam en - als evenknie, maar dan op het gebied van vormgeving en design - Object Rotterdam.

Lees hier deel 1 van mijn wetenswaardigheden vanuit 'the coolest city' van Nederland (volgens The Huffington Post in 2017), met vandaag het laatstgenoemde evenement in de hoofdrol.
Kunstzinnige ontwerpen en zwaar doordachte en knap uitgevoerde ideeën: et voilà, dat is Object Rotterdam ten voeten uit. Curator en directeur van dit design-spektakel is Anne van der Zwaag. Een vrouw die van wanten weet en haar sporen - 'design wise' - inmiddels ruimschoots heeft verdiend*.
Op de website omschrijft Van der Zwaag 'haar' Object als een beurs "dat als platform fungeert voor de nieuwste limited editions en one-offs van bekende én veelbelovende jonge ontwerpers die in verschillende ontwerpdisciplines en met verschillende materialen werken. Object begeeft zich op het snijvlak van design, ambacht, mode, architectuur en kunst" en het event is een must see voor iedereen die van onderscheidende én toepasbare kunst houdt.
Zoals ik. En jij?

arrivés en debutanten

in oktober afgelopen jaar schreef ik een blog over Big Art: ook een kunst-evenement georganiseerd door Anne van der Zwaag. In dát verslag schets ik een profiel van deze culturele duizendpoot.

1.  Marieke van Heck ontwerpt voor Orange Or Red mooie  woonaccessoires. 2. Designer Juliette Warmenhoven maakt de mooiste producten. Kijk vooral eens op haar website.
   3. 'A jewel for your living space, the silence designed' van vormgever Marjan Veltkamp. 4. Studio van Lieshout/Lensvelt. 5. De eigenzinnige kledinglijn van Michael Barnaart.
De organisatie heeft er een handje van om te kiezen voor markante locaties. Na 3 edities in/op het voormalige cruiseschip SS Rotterdam, neemt Object dit jaar haar intrek in het (in de jaren dertig door de Nederlandse architecten Mertens en Koeman ontworpen en speciaal door deze gelegenheid weer opengestelde) modernistische HAKA-gebouw én in de Euromast! (vandaar 'toegepaste kunst op het hoogste niveau')!

Hoog niveau

De organisatie raadt je aan om ná je beursbezoek - 5.000 vierkante meter inspiratie van en door zo'n 100 ontwerpers - een bezoek te brengen aan deze iconische, 185 meter hoge uitkijktoren. "Go all the way up to the top of the Euromast to check out a special design installation and enjoy the phenomenal views over Rotterdam". (De website van Object is in de Engelse taal en) aan deze oproep heb ik zeker geen gehoor gegeven. Je zult in dit verslag geen foto's zien van de door Christie van der Haak gemaakte presentatie, want met mijn hoogtevrees is een bezoek aan deze Rotterdamse look out 'my worst nightmare'. Voor geen miljoen.
(maar via de link naar de site van de kunstenaar/designer zie je wat je - zo ongeveer - daarboven kunt verwachten).


1. en 2. Lizan Freijsen. 3. en 4. Jennifer de Jonge. 5. en 6. Celia Hadeler.
Op de beurs zie je de nieuwste designs van bekende ontwerpers, maar ook veel veelbelovende talenten showen hun talenten tijdens Object. Het evenement is lekker informeel, alle ontwerpers (nou ja, de meeste) zijn aanwezig en zij vertellen maar al te graag over hun werk.

Interdisciplinair  

Ik zag verrassend veel (zeg maar) textiele werkvormen en een aantal van die exposanten verdienen hier speciale vermelding. Zoals de prachtige (wand)kleden van Lizan Freijsen. Zij bestudeerde schimmels, mossen, zwammen en ook vochtplekken (ja precies, zoals die in je badkamer...) en vertaalt die structuren naar wollen karpetten. Zo mooi. Diepte, hoogte, grillig en warm. Het werk van Lizan Freijsen is ook niet onopgemerkt gebleven: vorig jaar was er in het Boijmans Van Beuningen onder de naam 'The Living Surface' een selectie van haar werk te zien.

Textiele werkvormen

Met een combinatie van hangstoel en zitzak, helemaal vervaardigd van vilt van Hollandse origine, maakt Jennifer de Jonge het ultieme cocoonen tot een uiterst plezante bezigheid en ook nog eens esthetisch verantwoord. En 100% recyclebaar, want je kunt er altijd nog een paar kussens van maken. Wat een mooi idee en petje af voor de uitvoering.
En tot slot van dit rondje hedendaagse 'geitenbreiers' het textiele werk van Celia Hadeler. Deze ontwerper werd voor haar (wand)kleden geïnspireerd door vouwen en kreukels. En zeker geen reden voor het gebruik van een anti-rimpel-remedie om ze weg te poetsen. Integendeel, haar grafische, trompe l'oeil kleden zijn eye catching en brengen een glimlach op je gezicht.
Zo eentje wil ik er wel.
   1. Sander Bokkinga met de Black Mamba serie. 2. en 3. Objecten van 'sieraden'ontwerper Koen Jacobs. 4. Her en der staan deze banken. De maker is (mij) onbekend.
Object Rotterdam is in de eerste plaats een verkoopbeurs, maar zeker ook een evenement waar je de stand van zaken in Nederlands' design kunt spotten. Ik ben dan ook nog lang niet klaar met mijn verslag: er zijn nog enkele uitstallingen waarop ik je attent wil maken.

Designtalent

Maar voor nu is het even welletjes. Van de week vervolg ik mijn rondgang en dan zie je nog enkele pareltjes van hedendaagse Dutch Design. So stay tuned!


-X-


Vandaag en morgen (10 en 11/2) kun je voor Object nog terecht in het Haka-gebouw.

Design is art for losers.... (#maarnietheus) :-)


Rotterdam: the coolest city of Holland...
Alle (iPhone) foto's: www.agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature