VERWACHT! Alle exposities op mijn verheuglijstje

7 januari 2018
Het Rijks-, het Van Gogh- en het Stedelijk Museum zijn musea van absolute wereldklasse, daar zijn we het wel over eens. Maar naast deze 'grote drie' heeft Nederland veel meer interessante musea met mooie vaste collecties, wisselende tentoonstellingen en uiteenlopende exposities. Want wat dacht je van de Rotterdamse Kunsthal of het Boijmans van Beuningen? Het Haagse Gemeentemuseum, het Textielmuseum in Tilburg of het Groninger Museum? En zo kan ik nog een uurtje doorgaan. Ieder voor zich zijn het toppertjes.
Ook in dit nieuwe, verse jaar is er museaal weer van alles te zien en te ontdekken. En voordat je agenda (weer) volloopt met allerhande bezigheden en onontkoombare verplichtingen, krijg je vandaag op deze plek een paar fijne museumtips. En bedenk: juist in drukke periodes is er niets fijners dan tussendoor even een museum bezoeken. Dus vandaag allemaal kunst om naar uit te kijken. De meeste van deze vertoningen staan in ieder geval heel hoog op mijn verheuglijstje.


Bekijk hier mijn overzicht van tentoonstellingen die deze winter en komend voorjaar geprogrammeerd staan. Maar let wel: ik ben in mijn tentoonstellings-agenda verre van compleet, want dat is in één blogpost niet te doen. Daarnaast ben ik niet alwetend, dus als jij een tip hebt voor een niet te missen expositie, laat dan vooral van je horen (door een reactie achter te laten).

En, 'die het eerst komt, die het eerst maalt', dus je ziet 'aflopend' de exposities in het eerste halfjaar van 2018. Tot slot nog een andere huishoudelijke mededeling. Ik heb de navolgende expo's (nog) niet bezocht of ze moeten nog openen, dus voor de foto's moest ik wel een beroep doen op de persbeelden van de betreffende musea. Bij hoge uitzondering deze keer nauwelijks eigen kiekjes.

Nu te zien 

Nog ruim twee maanden kun je in het Centraal Museum Utrecht genieten van de kunstwerken van Pyke Koch (1901-1991). Kijk met bewondering naar zijn magisch realistische kunstwerken en leer gelijkertijd ook over zijn dubieuze ideeën. De kunstenaar had namelijk tijdens de oorlog vergaande sympathieën voor het nationaal-socialisme van Hitler.
"In 'De wereld van Pyke Koch' toont het Centraal Museum een tijdreis door zijn werk. Alles komt langs: Kochs eigen werk, zijn tijdgenoten uit de kunsten (Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop) en de fantastische roaring twenties. Een visuele biografie van een fantastische, foute kunstenaar".
Te zien t/m 25 maart in het Centraal Museum Utrecht.

De Wereld van Pyke Koch. © Centraal Museum Utrecht.
Mooi, de betiteling 'verversbaas' (dat klinkt zo lekker ouderwets). Dit synoniem voor '(kunst)schilder' staat in het opschrift van de tentoonstelling die nu te zien is in het Kröller-Müller. "In het internationale themajaar Mondriaan tot Dutch Design en ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van De Stijl (in 2017, red.) toont het museum 'De mecenas en de verversbaas: Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck'.

Beschermvrouw en protegé

"De tentoonstelling laat zien hoe het oeuvre van Bart van der Leck zich ontwikkelde, soms gestuurd door de moeizame maar ook spannende verhouding tussen beschermvrouw en protegé en soms door de artistieke uitwisseling en discussie met zijn De Stijl-collega’s".
In Museum Kröller-Müller tot en met 2 april aanstaande.

Bart van der Leck, 'De Storm'. © Museum Kröller-Müller.
Met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt deze tentoonstelling in het Textielmuseum een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van de roaring twenties.

1920s Jazz Age | Fashion & Photographs

De expositie laat zien dat deze bruisende periode meer biedt dan alleen de 'flapper dress' (met zo'n lage taille en franjes), die altijd met dit tijdperk wordt geassocieerd.
De vertoning in het Textielmuseum in Tilburg is te zien tot en met 27 mei 2018.

Dolly Sisters met hoofdtooien 1923, Foto en © James Abbe Archive. Textiel Museum.
,
1923
foto
James Abbe
.

ters (
en
R
in hun
revue
Paris Sans Voiles
ontwikkelden
.
Sinds afgelopen november werken het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle Emden (Duitsland) samen in de expo 'The American Dream - Amerikaans Realisme 1945 – 2017'. Deze dubbeltentoonstelling laat een overzicht zien van de na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst.

The American Dream

"De tentoonstelling biedt een spectaculair visueel overzicht van meer dan 200 kunstwerken van zowel bekende als minder bekende Amerikaanse kunstenaars, verdeeld over beide musea." (De periode '45 - '65 in Assen en alles daarna in Emden, red.). Er is werk te zien van Amerikaanse kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Alice Neel, Martha Rosler en Alex Katz.
Op 28 mei 2018 stopt deze expositie en tot die tijd geldt er een toeslag van € 2,00 in het Drents Museum.

Het logo van de tentoonstelling. © Drents Museum. 
Verwacht! Verwacht! Verwacht!


Ik begin met de aankomende expositie in de Bodon-zaal van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, waar vanaf begin februari zo’n 50 werken van formaat XL te zien zullen zijn. Gastconservator Carel Blotkamp maakte een gevarieerde selectie uit de allergrootste werken van het museum voor de tentoonstelling 'Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig'.

Kunst van Formaat

"Te zien zijn onder andere 'Driftwood Circle' van Richard Long, 'Notung' van Anselm Kiefer en 'D’red Dwarf, B’lack Hole, 2010' van Jim Shaw. De enorme werken, soms wel 5 meter hoog en 6 meter breed, zijn gemaakt vanaf de jaren vijftig. Vanwege het grote formaat worden ze weinig vertoond. Daar komt nu verandering in".
10 februari tot en met 29 april in Museum Boijmans van Beuningen

Jim Shaw, 'D'red Dwarf, B'lack Hole, 2010', © Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Aankoop m.s.v. Het Titus Fonds van de Vereniging Rembrandt en BankGiro Loterij 2013.
Het Rijksmuseum presenteert in het vroege voorjaar de tentoonstelling 'High Society'. Vier eeuwen glamour in portretten door de grote meesters van de kunstgeschiedenis: van Cranach tot Velázquez en van Rembrandt tot Manet.

'High Society' met in de hoofdrol Marten en Oopjen! 

"Stralend middelpunt zijn Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De spectaculaire huwelijksportretten worden op de tentoonstelling voor het eerst na restauratie aan het publiek getoond. Ruim 35 schilderijen zijn te zien en afkomstig uit internationale musea en particuliere collecties uit o.a. Parijs, Londen, Florence, Wenen en Los Angeles".
Rijksmuseum Amsterdam: High Society, 8 maart t/m 3 juni 2018.

Giovanni Boldini, Marchesa Luisa Casati with a Greyhound, 1908. Private collection. © Rijksmuseum Amsterdam.
Ook in het Rijksmuseum en tegelijkertijd met 'High Society', kun je naar de expo met werk van Ed van der Elsken. Ik citeer van MuseumActueel: "Maar liefst 271.000 mensen bezochten het retrospectief van fotograaf Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vanaf 8 maart zet ook het Rijksmuseum deze trekpleister in, door een serie zeldzame authentieke afdrukken tentoon te stellen".
Jan de Bont, filmmaker en verzamelaar, is gastconservator van deze expositie. Hij schonk in 2017 samen met zijn vrouw Trish Reeves de Bont veertien afdrukken aan het Rijksmuseum. In de tentoonstelling werpt De Bont nieuw licht op de foto’s en vertelt hij hoe de werken van Van der Elsken hem hebben geïnspireerd.
Van 8 maart t/m 3 juni 2018 in het Rijksmuseum Amsterdam.

Zelfportret met zijn vrouw Ata Kando voor de spiegel in hun appartement in Parijs, 1952.
Schenking Jan & Trish de Bont, met steun van het Paul Huf Fonds. Nederlands Fotomuseum/ ©Ed van der Elsken.
En dan nu: tromgeroffel...
want deze expositie staat numero uno én met stip op mijn verheuglijstje. "Met de tentoonstelling 'Hyperrealisme: Sculptuur' zet de Kunsthal Rotterdam, na het succes van de tentoonstelling Hyperrealisme', 50 jaar schilderkunst' in het voorjaar van 2017, nu weer de stap naar de derde dimensie. De tentoonstelling presenteert een unieke selectie met 35 hyperrealistische werken van 28 van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar.

Net echt...

"Van de vroege Amerikaanse pioniers onder wie George Segal, Duane Hanson en John DeAndrea tot de opkomst van de internationale beweging, vertegenwoordigd door onder andere Juan Muñoz (Spanje), Maurizio Cattelan (Italië), Berlinde de Bruyckere (België) en de uit Australië afkomstige Ron Mueck, Sam Jinks en Patricia Piccinini".
Hier kijk ik dus echt naar uit. Maar nog even wat geduld betracht, want de beeldhouwwerken zijn te zien...
van 10 maart tot en met 1 juli 2018 in de Kunsthal Rotterdam.

Ron Mueck, A Girl, 2006, © Ron Mueck. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images, Scottish National Gallery of Modern Art.
"Wat was de invloed van Japanse kunst op het werk van Vincent van Gogh? Hij gebruikte Japanse prenten om zijn eigen werk een nieuwe richting te geven. Ontdek in de tentoonstelling 'Van Gogh & Japan' hoe Van Gogh het Japanse voorbeeld naar zijn eigen hand zette".
Ik benijd de Japanners om die enorme helderheid die alle dingen bij hen hebben. (brief aan Theo van Gogh, september 1888).

"De tentoonstelling 'Van Gogh & Japan' toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde".
23 maart 2018 - 24 juni 2018, Van Gogh Museum Amsterdam

Courtisane (naar Eisen), Vincent van Gogh, © Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).
Mijn laatste museum-tip is de tentoonstelling die 14 maart opent in het Stedelijk Museum Amsterdam. Als groot liefhebber van toegepaste kunst en design kijk ik ook hier erg naar uit. Te zien zal zijn de "eerste overzichtstentoonstelling van Ettore Sottsass in Nederland, die de gehele breedte van zijn oeuvre laat zien".
(Extra tipje tussendoor: in het Stedelijk in Den Bosch kunt je tot 18 februari naar de tentoonstelling 'Celebrating Ceramics, 100 jaar Ettore Sottsass'. In die expo ligt de focus op het keramische werk van de Italiaanse architect en ontwerper ). 

Terug naar Amsterdam met nog een citaat van de site: "het werk van de Italiaanse grootmeester, die een carrière van maar liefst 70 jaar op zijn naam had, staat weer volop in de belangstelling van jonge ontwerpers, mede door een hernieuwde interesse in de jaren tachtig, het postmodernisme en daarmee een belangrijk deel van het oeuvre van Sottsass".
Tentoonstelling 'Ettore Sottsass 1917-2007' van 14 april t/m 2 september 2018 in het Stedelijk Amsterdam.
AFGELAST! Deze tentoonstelling is - na onenigheid met de erven Sottsass - afgelast! (Jammer...!).

Ettore Sottsass, Vase No. 10, prod. door The Gallery Mourmans, Lanaken (BE) 2006. Foto: Gert Jan van Rooij. Collectie Stedelijk Museum. c/o Pictoright Amsterdam, 2017
Zo. Dat is dat.
Veel om naar uit te kijken, toch? Ik denk dat ik van het weekend een beginnetje maak met de expo in het Centraal Museum Utrecht. Ik 'spring' op de trein en dan wordt mijn volgende verslag er eentje over Pyke Koch.
Zin an...


-X-


En waar ik ook nodig eens naar toe moet is Museum More, Museum de Pont, Beelden aan Zee (en zo kan ik nog wel even doorgaan...). Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik een heleboel musea nog nooit van binnen heb gezien.
Werk aan de winkel en dat is zeker geen straf.

Fijne dag!

PS: heb jij nog een goede suggestie? Laat die dan gerust achter.
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature