Heel geheim: de Secret Postcard Sale in de Westergasfabriek

24 december 2017
Stttt! Zachtjes...! Vandaag gaan we naar een geheime 'ansichtkaarten' verkoop. Dus niet verder vertellen.

"Kom je naar de Secret Postcard Sale in onze tijdelijke ruimte in de Westergasfabriek? 142 Kunstenaars maakten speciale kunstwerken op ansichtkaartformaat - en alle werken kosten 100 euro per stuk. What's the catch? De 400 werkjes hangen anoniem in de tentoonstelling. Je zult dus moeten varen op je buikgevoel. Na afloop hoor je wiens werk je hebt gekocht", aldus de aankondiging op de website van We Like Art!.1ste foto: Jan van der Ploeg, Untitled No.2017. 2. Kunstwerkje in de Secret Postcard Sale. 3. Het Westergasfabriek-terrein.

Op de gok

Carolien Smit en Michiel Hogenboom, samen We Like Art! organiseerden twee jaar geleden al eens een dergelijk ludiek evenement, maar toen was de plaats van handeling het Twentse Enschede. De idee is niet van henzelf en ook niet nieuw. Nee, de ingeving komt op naam van de Royal College of Art in Londen, waar elke zomer RCA Secret wordt gehouden. De toegestroomde liefhebbers staan dan geduldig te wachten om binnen gelaten te worden in de hoop tijdens het art event hun slag te kunnen slaan. De sport is dan om een kunstwerkje van bijvoorbeeld Grayson Perry, Orla Kiely of Paul Smith te bemachtigen. Want dat is het concept van het Britse, maar ook van het Amsterdamse kunst-evenement: kies je (onbewust) voor een kunstenaar van naam of val je voor het werk van een jonge, beginnende artiest (en alles daar tussenin)? That's the question en dat hoor je pas na aankoop.

(PS: In tegenstelling tot de Amsterdamse We Like Art editie, komt de opbrengst van de Londense verkoop geheel ten goede aan het eigen studiefonds voor 'onbemiddelde' studenten aan deze prestigieuze kunstacademie).
3 x ansichtkaarten-kunst.

Klapper

Terug naar Amsterdam. Ik laat Smit en Hogenboom nog even aan het woord. "De Secret Postcard Sale wordt echt een klapper, zo verwachten wij. De afgelopen tijd kwam een enorme berg pakjes met de post binnen – kleine pareltjes: werk op papier, objecten, collages, fotografie en schilderijtjes. Super genereus, veelvormig en speels. Het is daarmee de grootste groepstentoonstelling van Amsterdam, met een waslijst van toonaangevende kunstenaars. Een prachtige manier om voor een klein bedrag een kunstwerk te scoren"

We Like Art

En dat "voor een klein bedrag" is waar het om draait bij de kunstzinnige ondernemers. Precies dát stellen zij zich ten doel. Het begon zo'n zeven jaar geleden met een populair blog waarop de entrepreneurs beschouwingen plaatsten "vanaf de werkvloer van de kunstwereld". Op de pagina las (en lees) je besprekingen, interviews en zie je video’s van atelierbezoeken van aan We Like Art gerelateerde kunstenaars. Inmiddels is dat weblog uitgegroeid tot de online-galerie We Like Art! dat zich met betaalbare* kwaliteitskunst op de beginnende verzamelaar richt.

* Graag wijs ik je op de Kunstkoopregeling (ik schreef daar jongstleden juni al over in mijn verslag over de KunstRai). Ook We Like Art! biedt de mogelijkheid om te kopen met deze afbetalingsregeling onder 'gunstige voorwaarden' (mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en ABN AMRO).
1. en 2. Postcard werkjes. 3. Impressie van de expo-ruimte met 'regulier' werk. 4. Foto-kunst uit de eigen stal.
De laatste tijd 'popt' We Like Art! ook steeds vaker zo maar ergens (tijdelijk) op, zodat er naast de webwinkel en het blog ook een fysieke winkel te bezoeken is. Eerder organiseerde zij verkoop-shows bij Art Amsterdam, Art Rotterdam en in de Bijenkorf. Op het Westergasfabriek-terrein is We Like Art! inmiddels kind aan huis, met (nog 2 dagen) de Secret Postcard Sale en daarna (tot 1/2/18) met 'reguliere' kunst uit hun stal.  

Een verhaal op kleine schaal

De Secret Postcard Size Artwork Sale past uitstekende in de filosofie van We Like Art! Vaak produceren kunstenaars en ontwerpers grotere, duurdere werken. Met het ansichtkaart-formaat worden de kunstenaars uitgedaagd om hun 'verhaal' op kleine schaal te vertellen. Twee vliegen in één klap, want daardoor zijn de kleine, handgemaakte, unieke, betaalbare kunstwerken van toonaangevende, hedendaagse makers toegankelijk voor een breed publiek.
Ikzelf ben zwaar in dubio over de aankoop van een kunstwerk dat ik zag in de 'normale' collectie van We Like Art! (want het was een typisch gevalletje love at first sight) en dat werk is ook gelijk een goed voorbeeld van waar We Like Art! voor staat. Onderwerp van mijn overpeinzing is namelijk het werk 'Fossilium Parva Nervi Convertur et Musculus Finem*', uit 2016 van de hand van kunstenaar en uitvinder (van de prachtige en fascinerende strandbeesten) Theo Jansen

(En vers van de pers: Theo Jansen is door Stichting Kunstweek uitgeroepen tot 'Kunstenaar van 2018', bron: Het Parool).

* Wat zoiets betekent als 'fossiele kleine zenuw-eind en spier', maar ik ruil dat onmiddellijk in voor een betere vertaling...


-X-


De ansichtkaarten-verkoop is nog op donderdag 28 en vrijdag 29 december (van 11 tot 6 uur) te bezoeken en tot eind januari kun je de vaste collectie bewonderen (of kopen... :-).
Kijk even op de site voor de juiste openingsdagen en -tijden.

Het door mij begeerde werk van Theo Jansen....
 Alle (iPhone) foto's: www.agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature