IKEA-watch: Democratic design en het nieuwe modellenboek

16 augustus 2017

Nee, ik heb geen aandelen in IKEA. Ook anderszins heb ik geen enkel voordeel bij het schrijven van een blogpost over de multinational. Mijn enige drijfveer voor deze preview is mijn interesse voor interieur-ontwerp en toegepaste kunst en dan kun je de Zweedse meubelgigant niet over het hoofd zien. 389 winkels wereldwijd, een omzet van 36.4 miljard euro en niet minder dan 915 miljoen mensen die in 2016 een IKEA-filiaal bezochten. Enorme aantallen.

Voor IKEA begint het woon-seizoen met de jaarlijkse verspreiding van de nieuwe catalogus, traditiegetrouw in de maand augustus en dat is ook het startsein voor de introductie van de nieuwe collectie. De nazomer staat sowieso in het teken van het interieur; onze focus wordt weer wat meer naar binnen gericht. Ook volop woon-gerelateerde evenementen in september en oktober. Je krijgt op dit blog verslagen van mijn bezoek aan ShowUp,  VT wonen&designbeurs, Salon Residence en .....

(uiteraard) de Dutch Design Week in Eindhoven. Verder bezoek ik begin september Parijs voor woonbeurs Maison&Object.
Om alvast een start te maken met al dat woongenot, krijg je vandaag een voorproefje van de ongetwijfeld succesvolle samenwerking tussen het Deens designmerk HAY en de Scandinavische meubelsuper.
Afgelopen week werd de nieuwe IKEA Catalogus 2018* gepresenteerd, die de komende twee weken bij heel veel mensen op de mat valt. In het 'modellenboek' staat de woonkamer centraal. Daarnaast is er aandacht voor nieuwe designcollecties in samenwerking met gevestigde ontwerpers, zoals (gezegd) YPPERLIG met het Deense HAY en - vanaf februari 2018 - de serie INDUSTRIELL met onze eigen Dutch Designer Piet Hein Eek (deze collectie bestaat uit zo’n 20 producten waaronder een stoel, tafel, lampenkap, vaas en borden).
* Gedrukt in 33 talen, voor 48 verschillende markten, bereikt IKEA met zijn catalogus ongeveer 255 miljoen mensen.

YPPERLIG

Bij hoge uitzondering dus geen eigen foto's, want de nieuwe meubel- en accessoire-lijn komt 'pas' in oktober in de winkel. We moeten het doen met de sneak peak en de persfoto's van IKEA en die beloven veel goeds.
De collectie is een mix van Scandinavisch design met meubels en accessoires gemaakt van plastic, hout en metaal. Het eenvoudige zie je onder andere terug in de stoelen. Rolf Hay vertelt: "We vonden hem zelfs zo leuk, dat we een eetkamer- én loungestoel van dit ontwerp hebben gemaakt." Andere meubels en accessoires van de Deense collectie zijn onder andere een bank die kan worden uitgeschoven tot bed, een duurzame houten tafel met een metalen onderstel en vazen, kandelaars, spiegels en kussens.
Over de samenwerking tussen HAY en IKEA vertelt Marcus Engman, Design Manager bij IKEA: "Scandinavisch design kenmerkt zich door functie, bescheidenheid en eenvoud. Met Hay willen we verkennen wat de toekomst is van Scandinavisch design. We delen ook allebei de ambitie om uitzonderlijk design toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen."
Deze ambitie noemt IKEA 'Democratic Design'. Uitgangspunt bij elke ontwerp is dat het gebaseerd moet zijn op de juiste combinatie tussen vorm, functie, kwaliteit, duurzaamheid en een lage prijs.

Democratic Design is voor iedereen

En dat laatste is precies wat mij aanspreekt bij een bedrijf als IKEA. Zoals uit de rubriek 'over mij' blijkt, vind ik dat we ons - waar mogelijk - zouden moeten omringen met mooie spullen. Waarom genoegen nemen met lelijk en doorsnee, als er ook een betaalbare en goed ontworpen variant beschikbaar is. Mensen kunnen hooghartig doen over IKEA en hun neus ophalen voor de massaliteit, maar dit bedrijf maakt het voor een heleboel mensen mogelijk om mooie en doordachte ontwerpen te kopen (ongeacht of het je smaak is of niet). Zeker de laatste jaren, sinds de Zweden samenwerken met designers van naam. Vandaar ook mijn aandacht voor dit bedrijf.  

De iconische blauwe tas

Zelfs de aloude IKEA-tas (genaamd Frakta) kreeg een make over. Het verhaal gaat dat Mette Hay (de vrouwelijke helft van design-setje Mette en Rolf Hay) vond dat het tijd werd om de blauwe tas in een nieuw jasje te steken, zonder er al te veel aan te veranderen. Zijn formaat en het materiaal zijn met rust gelaten, maar de kleur en het weefpatroon kregen een update met een groene, donkerrode en gele versie


De collectie is vanaf oktober 2017 te koop bij IKEA.
Tip: neem vooraf contact op met jouw IKEA-filiaal om er zeker van te zijn dat de door jouw gewenste producten ook daadwerkelijk voorradig zijn.


-X-


Zo! Dat was dat.
Fijne dag.
  
Alle foto's: www.ikea.com 
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature