Power to the flower bij The Wunderkammer

13 juni 2017
Ze noemen het 'Shop for a week', maar feitelijk kun je je 10 dagen lang vergapen aan de kleurrijke florale presentaties van deze meester-bloemisten en groen-decorateurs. Met een grote liefde voor alles wat groeit en bloeit, creëerden zij ook dit keer een wondere wereld met bloemen en planten.

Geen dagelijks te runnen bloemenwinkel, maar - samen met hun vakbekwame team - verzorgen de heren van The Wunderkammer de florale styling en aankleding van hotels, restaurants, beurzen, evenementen en familiaire festiviteiten zoals bruiloften in het internationale top-segment. Onder hun clientèle grote namen, dus denk celebs, VIP's, luxe en chic. Daarnaast opent het bloemisten-duo tweejaarlijks een reizende pop up shop ergens in Amsterdam. De afgelopen vrijdag (9/6) geopende editie noemden zij 'Power to the Flower'.
Ik dompelde me onder in geur en kleur. Ga je mee?
Mix and match to the max

Heel veel kleur en heel veel geur. Bij binnenkomst zetten die twee gelijk de toon. De pop up shop is 'dressed to impress'. Barok, Empire, Victoriaans én Biedermeier. Klassiek en toch modern. Exotisch én eclectisch. Vooral dat laatste. En dat is dan ook de reden waarom ik zo enthousiast ben over het meesterlijke bloem-, plant- en stylingswerk van The Wunderkammer.  

Geen getruttemerul (zoals Jan des Bouvrie zou zeggen) en geneuzel, maar flink uitpakken is het motto. Forse vazen met enorme bossen bloemen. In allerlei soorten en kleuren, de prachtigste - en niet onbelangrijk - geurende rozen* en pioenen. I love it.  Grassen, enorme riddersporen en allium, bijzondere gerbera's en orchideeën. Allerlei soorten 'naturalia': opgezette vogels, koralen, en amethist(-achtigen). Tropische bollen en knollen, palmen en succulenten. Noem maar op. Niet verwonderlijk voor mensen zoals Florian Seyd en Ueli Signer, die hun bedrijf niet voor niks The Wunderkammer noemden.

* De moderne rozen zijn zo ver door-geteeld en gekruist dat bij veruit de meeste soorten de geur verloren is gegaan. De in Power to the Flower getoonde Damasque rozen hebben, veel meer (dan moderne rozen) een botanisch, dus natuurlijk uiterlijk én een heerlijke 'ouderwetse' geur. En ik kan het weten, want er staat al enkele dagen een ruikertje op mijn kast. (Zie laatste foto).
Rariteitenkabinet

De naam Wunderkammer refereert aan de 16, 17 en 18de eeuwse rariteitenkabinetten. Toentertijd een luxe hobby van de adel en de gegoede burgerij: het, in een kamer of een speciaal daarvoor ontworpen kast, verzamelen van - voor die tijd - zeldzame voorwerpen die meestal werden ingevoerd van buiten Europa. Zo'n verzameling bestond dan bijvoorbeeld uit (nautilus)schelpen, (gedroogde) planten en zaden, struisvogeleieren, opgeprikte vlinders en insecten, mineralen, kristallen, edelstenen en opgezette, exotische dieren. Ook inheemse eigenaardigheden zoals mammoetbotten, narwal-tanden en naturalia op sterk water (bijv. een Siamese tweeling, lichaamsverminkingen of andere gruwelijkheden) werden erin opgenomen.
Kleine musea avant la lettre.
'Power to the Flower'

"Bloemen worden al sinds de oudheid gebruikt om bijzondere gebeurtenissen te vieren, om te versieren en emoties uit te drukken. Bloemen zijn als cadeaus van de natuur, tekenen van de seizoenen in prachtige geuren, geweldige texturen en ongelooflijke kleuren. Om dagelijks met bloemen te werken en om menselijke emoties met bloemen uit te kunnen drukken, maakt ons werk zo geweldig", zegt Florian Seyd in een publicatie ter gelegenheid van deze nieuwste versie van Shop for a week. 

Voor de tweede keer neergestreken op het adres Prinsengracht 845 (om de hoek bij zowel het Rijksmuseum als het arty 'Spiegelkwartier') zijn Florian en Ueli de samenwerking aangegaan het andere meesters in hun vak. Neem de niet van echt te onderscheiden bloemen gemaakt van suikerwerk door Natasja Sadi, oftewel Cake Atelier Amsterdam. De suiker-kunstenaar is na het ontwerpen van haute couture, 'meesterlijk' gaan bakken. Ze creëert delicate, levensechte en botanisch correcte bloemen van suiker.
Kunstenaar Anne van Borselen levert een bijdrage aan de 'winkel voor een week' met (ook live gemaakte, zie foto) schilderijen, keramieken maskers en bronzen objecten. Daarnaast zijn er kunstwerken van diverse natuurlijke materialen (zoals grassen, pauwenveren, schors, blad, pitten en bonen) van de hand van Hilde Trip.
Zodoende is 'Power to the Flower' een joint venture geworden van de allerbeste in hun metier (en dat allemaal in goed Nederlands... :-)

Werk in uitvoering door kunstenaar Anne van Borselen
 4 foto's van de suikerwerk bloemen van Cake Atelier Amsterdam.

Tot slot laat ik nog even beide heren aan het woord. Zij als geen ander kunnen je vertellen wat je nog meer te zien krijgt bij een bezoek aan Power to the Flower.
"Verwacht een presentatie met veel bijzondere verse bloemen in combinatie met unieke (kunst) objecten. Bijvoorbeeld de wandinstallatie 'Tropical Bouquet' van Ueli Signer en fotograaf Jeannine Govaers: een kunstwerk van plexiglas, fotografie en zijdebloemen. In een tropische ruimte zal een kroonluchter met metalen botanische bladeren hangen en een day bed met Afrikaanse stoffen; beiden door Ueli Signer ontworpen. Ook zijn er achthoekige tafels van eigen ontwerp, gemaakt van oude boomstammen en beton. Een bezoek aan de Shop for a Week is dus een feestje voor iedereen die interesse heeft in interieur-styling en flora".

Hear, hear!


Je kunt nog tot en met 18 juni terecht op de Prinsengracht 845 (info: the Wunderkammer)


-X-


Mijn verslag van de voorlaatste editie van Shop for a Week (in oktober 2016) vind je hier.

Have a nice day!

Tropical Bouquet
2 (sixties) vaasjes van de rommelmarkt en een heerlijke ruiker van The Wunderkammer op de kast in mijn woonkamer.

Alle (iPhone 6s) foto's: www.agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature