'A sea of tranquility' bij het Japanse Time & Style

26 maart 2017
'Sea of tranquility', 'the silent pacific' en 'a table with mountains for people who have no maintains in their country'. Dit zijn zo maar enkele namen van meubels van het Japanse interieurconcept Time & Style (voor de Japanners onder ons: タイム アンド スタイル). En hoe poëtisch wil je het hebben.

Time &Style is sinds afgelopen donderdag (23 maart) neergestreken in een prachtig historisch pand in Amsterdam (een gebouw met 'sterallures', maar daarover later meer) en dat is opzienbarend, want met deze showroom opent het Japanse bedrijf zijn eerste vestiging buiten Oost-Azië (Time & Style heeft vier vestigingen in Tokyo en één in Shanghai). En daar mogen wij best wel (...) trots op zijn: zo'n high end, luxueus en 'traditioneel Japans' en ambachtelijk werkend bedrijf dat in zijn 'expansiedrift' kiest voor ons kouwe kikkerlandje.

Daar wil ik meer van weten. Jij ook?


Bureau Raampoort

Eerst even over dat gebouw met filmster-pretenties. Het rijksmonumentale pand Marnixstraat 148 - randje Jordaan - in de hoofdstad heeft tot 2015 dienst gedaan als politiebureau (128 jaar!) en het gebouw is vaak onderwerp in de boeken van Appie Baantjer over de alom bekende rechercheur De Cock (met C-O-C-K). In 'De Cock en de moord op het vertrouwen' (en de daarop gebaseerde aflevering van de televisieserie Baantjer) ontdekt De Cock dat er op bureau Raampoort dingen aan de hand zijn die het daglicht niet kunnen verdragen. In de boekenserie De Waal & Baantjer is het bureau de werkplek van de rechercheurs Van Opperdoes en Jacob. Ook televisiestation SBS heeft in 2014 een politieserie uitgezonden over rechercheurs van (en met de titel) 'Bureau Raampoort'.

Het gebouw uit 1888, ontworpen door architect Willem Springer, is gebouwd in eclectische stijl met een klokkentoren en een mix van neo-classicistische en middeleeuwse elementen, zoals de kantelen en boogramen. Na flink wat sloopwerk én renovatie, huisvest het gebouw nu dus het Japanse Time & Style.

Oké, dat voor wat betreft de huisvesting van het in 'fusion-stijl' gespecialiseerde interieurlabel.

Yaoyorozu no Kami (8 miljoen goden)

Japanse interieurs zijn bescheiden in hun voorkomen. Door de ingetogen weelde en de rustige, serene uitstraling slagen Japanners er al eeuwen in om een gevoel van Zen-achtige eenvoud neer te zetten. Esthetisch verantwoorde, minimalistische en holistische schoonheid gebaseerd op honderden jaren van ambachtelijke, traditionele en 'pure' handvaardige technieken. Een Japans object is nooit 'zo maar' een object. Er zit altijd 'diepte' in: respect voor de natuur (in het Shinto gelooft men dat 'God' in alle natuur schuilt) en respect voor tradities, symboliek en eeuwenoud vakmanschap. Al die uitgangspunten uiten zich in tot in de perfectie uitgevoerde en evenwichtige rituelen, ambachten en technieken en juist op die waarden stoelt Time & Style.

de Japanse 'lifestyle' en wabi-sabi

Vakmanschap en meesterschap: dat is waarmee Time & Style zich onderscheidt van zoveel andere interieurspecialisten. Zorgvuldig en met veel vakbekwaamheid gemaakte meubels die de tand des tijds zullen doorstaan. Sterker nog, meubels die juist door koestering mooier zullen worden. De vaak van prachtig hout gemaakte meubels krijgen na verloop van tijd een mooi 'patin', en dat mág ook, want pas dan is er sprake van een ander mooi Japans filosofisch uitgangspunt, namelijk wabi-sabi: de kunst van de imperfectie.

"In de winkel aan de Marnixstraat zal het Japanse personeel u volgens de hoogstaande Japanse etiquette van dienst zijn", staat er in een folder van de nieuwe Amsterdamse aanwinst. Nou, dat zou nog voor enige (Babylonische) spraakverwarring kunnen gaan leiden. Afgelopen donderdag bezocht ik de openingsparty (very #goodfoodanddrinks!) en ja, het klopt, de vriendelijk knikkende Japanse medewerkers spraken Engels, maar met zo'n zwaar Japans accent, dat de verstaanbaarheid daarmee toch ietwat (...) verloren ging :-).
Maar wel héél gastvrij en beleefd, zoals te verwachten...

Time & Style verkoopt een breed scala aan producten zoals allerlei meubilair (waaronder prachtige vitrinekasten), verlichting, tafelgerei en accessoires. Laat dat maar aan Japanners over: mooi gestileerd glaswerk en werkelijk prachtig servies. En dat is likkebaarden voor een keramiek-liefhebber zoals ik (zei de gek).
Op verschillende plekken inpandig - maar ook op het prachtige dakterras - staat een collectie bonsai. Nog zo'n eeuwenoude traditie. (En nee, ze zijn niet dood. Het zijn in de winter bladverliezende mini bomen - veel Acers - dus dat komt helemaal goed).

Tenslotte nog een sympathiek gebaar van de nieuwe 'bewoners' van Marnixstraat 148. Aan de gevel een plaquette met de originele functie van het gebouw.


-X-


PS: En mocht je je afvragen "vanwaar dit enthousiasme?"
Nee, ik krijg niet betaald voor dit lovende bericht. Ik vind het 'gewoon' mooi.   :-)
Alle foto's: www.agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature