All time favorites: Design Icons

15 februari 2017
Ik heb er niemand over gehoord, maar het is wel degelijk een klein - dus houten - jubileum. Afgelopen weekend (11 en 12 februari) werd voor de vijfde keer Design Icons georganiseerd.
En of je nu op zoek bent naar een enkele eyecatcher, een museum-waardig designobject of een complete zithoek in 'Mad Man-stijl', mijn advies: ga naar Design Icons. Altijd al een space age lamp willen bezitten? Of een originele Braakman kast? (Ik zag een Willem Lutjens kast. Mooi! Zie tweede foto). Op zoek naar vintage koopjes of alleen 'kijken, kijken, niet kopen'? Bij Design Icons kan het allemaal.

Kijk je mee?


super hipperdepip

Vintage is al een aantal jaren überhip. Elk zichzelf respecterend (hipster)stel heeft wel een, al dan niet originele, Eames- of Panton-stoel aan de eettafel staan. Of (zoals ik) een Revolt-stoel (twee) van Friso Kramer. Veel huishoudens (in welke samenstelling dan ook) nemen liefdevol het 'oude' teakhouten wandmeubel van opa en oma in huis. Knappen enthousiast de bij het grofvuil gevonden leunstoel op. Slepen na een bezoek aan de kringloopwinkel of tijdens Koningsdag menig krukje, bijzettafeltje of bureaulamp mee naar huis. Laat staan alle houten hertjes, slakommen, pindabakken (mét 6 kleine schaaltjes én een schepje: ken je ze nog?), jaren-50 schilderijtjes of 'West Germany' vazen die hun weg vinden naar de huizen van moderne (baard)mannen en (bakfiets)vrouwen. You get my drift en kortom: chippy, rusty, worn, fades and old is niet aan te slepen.
Bijkomstig voordeel: vintage is zeer ecologisch verantwoord, want het is CO2-neutraal (macrobiotisch, vegetarisch én rechtsgedraaid) en draagt niet bij aan de wegwerpmaatschappij. Typische gevalletje win win...
Kromhouthal

Tijdens het jaarlijkse Design Icons niet 'zo maar' vintage, maar serious stuff. De meubels zijn ontworpen en geproduceerd in de jaren '20 tot en met '80. Zestig dealers doen hun stinkende best om al hun tijdloze klassiekers zo voordelig en smaakvol mogelijk te etaleren in de industriële Kromhouthal aan de IJ-oever in Amsterdam Noord (mét panoramisch uitzicht over het water en het centrum van Amsterdam). In de voormalige scheepsmotorenfabriek van Stork staat de ruim 3.500 m² vol met very desirable originalsDe rauwe uitstraling is behouden gebleven en voegt een extra dimensie toe aan al het getoonde moois. De hijskranen, de stalen constructie en het 15 meter hoge plafond geven een unieke 'look and feel' aan de hal en juist die design-klassiekers, iconische ontwerpen en vintage-trouvailles staan er opperbest. De ontwerpen uit de 20ste eeuw voelen zich er thuis, want het gebouw is tenslotte ook hartstikke vintage.
Je zou kunnen zeggen "wat een ouwe bende": ik vind de hal vooral heel erg fotogeniek.
cash and carry bij Design Icons

Uniek, zo kun je het wel noemen. Het is voor Nederlandse begrippen ongekend om zo veel professionele, (in sommige gevallen) high end vintage-designhandelaren bij elkaar te zien. Want ondanks de opkomst van webshops, wil je deze aan te schaffen designklassiekers eerst goed bekijken, voelen en desnoods ruiken. Het zijn immers allemaal tweedehandjes, wat voor veel liefhebbers juist een extra charme geeft. Die willen geen nieuwe, áls die er al zouden zijn. Je vindt op de verkooptentoonstelling voor elk budget wel iets, dus naast koopjes ook prachtige stukken waarvoor je wat dieper in de buidel moet tasten. Zo kocht ik er een vaas (die nog ontbrak aan mijn verzamelingetje Edelstein, Bavaria) voor € 14,-. En dat is geen cent teveel.
Dus reserveer voor volgend jaar alvast een boedelbak, want alles is ter plekke af te rekenen en stante pede mee naar huis te nemen.

De deelnemerslijst is lang (60) en er staan ook veel 'bekenden gezichten'. Ik kan niet alle standhouders linken, dus ik noem 'alleen' de dealers waarvan je één of meerdere foto's in dit blogbericht ziet. Dat zijn: De Vreugde Design, Kameleon-designZtijl, Eames.com, Seventies Design, Brilman Design, InteriYours, Art Deco & Design, Tussen Cor & Kitsch, Real Vintage FurnitureVan Ons (mijn 'buren') en Tolve uit Nederland en van buiten onze landsgrenzen: Form & Function (UK). 
Internationaal gezelschap

Ik noemde al een enkele deelnemer uit het Verenigd Koninkrijk, maar die is in het gezelschap van vier landgenoten. Verder telde ik (ja, ik hebben alle deelnemers gecheckt op herkomst) acht Zuider- en zeven Oosterburen; een Fransman, een Italiaan en ook nog een Deen. Bijna heel West-Europa is vertegenwoordigd. Deze handelaren maken deel uit van een 'rondtrekkend circus' want de agenda voor Design Trade Shows laat zien dat er in het voorjaar en najaar diverse Internationale beurzen plaatsvinden (18 en 19 maart: Brussel, 4 tot/met 9 april: Londen, 5 tot/met 7: Geneve; 18 tot/met 21: Parijs, 23 en 24 september: Brussel, 3 tot/met 8 oktober: Londen, 9 tot/met 12 november: Parijs en tot slot op 3 december: Düsseldorf (om dan in februari 2018 elkaar weer te ontmoeten in Amsterdam tijdens Design Icons).
Hierboven zie je een wel heel curieus meubelstukje. Een stoel voor de ware design-estheet, want comfortabel zitten, ho maar! Ook de constructie lijkt mij niet al te stevig, dus zitten op eigen risico.
Wel erg leuk om van die onbekende pareltjes tegen te komen (deze stoel vond ik in de stand van InteriYours).
Mocht jij op zoek zijn naar een specifiek designobject, kijk dan eens op VNTG.com (vintage, maar dan zonder klinkers). Deze site brengt vraag en aanbod bij elkaar. Je kunt heel makkelijk zoeken op merknaam, ontwerper, meubelstuk etcetera, zodat je snel kunt zien welk stuk waar wordt aangeboden tegen welke prijs. Heel handig.

Zo. Vond je het mooi?

PS: en wil je verder lezen. Bekijk dan mijn twee berichten over de 2016-editie van Design Icons ('Confessions of a designlover' en 'The continuing story: Design Icons').


-X-


supervers van de pers

Ik ga van het ene uiterste naar het andere, want aanstaande weekend kun je (ijs en weder dienende) een blogbericht verwachten over de tentoonstelling "Goede Hoop, Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600", die 17 februari aanstaande in het Rijksmuseum opent. Ik mocht, samen met andere genodigden en het journaille, de expositie een paar dagen eerder bezoeken.
En ik vond hem prachtig en hoop ook jou enthousiast te maken. 


Alle (iPhone) foto's: agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature