Water colors

8 januari 2017
Zo heet de vaarroute die de bezoekers van het Amsterdam Light Festival langs ruim twintig licht-installaties voert. (Nog eens 18 objecten zijn al kuierend te bekijken in de wandelroute Illuminade). En hoe toepasselijk. Er zijn een aantal kunstwerken in bescheiden en stemmig wit, maar het overgrote deel van de lichtobjecten is overweldigend kleurrijk.
Én Big Business. Honderden (duizenden?) belangstellenden varen na zonsondergang door de Amsterdamse grachten. Vandaag zie je mijn impressie van de vijfde editie van dit jaarlijks terugkerend lumineus festijn.

Klik je op 'lees verder', dan gaan we samen de boot in! [ :-) ]

Enige huishoudelijke mededelingen

Ik schrijf niet voor niks big business en open met een foto van één van de vier rederijen die de vaartroute aanbiedt (dit is dus geen sluikreclame voor Lovers). Het organiseren van zo'n lichtjes-spektakel kost vast enkele miljoenen, maar er wordt ook goed aan verdiend. Wij - mijn mede-opvarenden en ik - moesten een uur in de lange en driedubbele rij wachten om een plaatsje op de af- en aan varende boten te bemachtigen (om vervolgens achter de inmiddels beslagen ramen van de rondvaartboot plaats te nemen) en dat voor de somma van ruim twintig euri p.p. Dat tikt lekker aan. Maar afijn: dan heb je ook wat....

Dan wat anders. Eerlijkheidshalve moet ik een bekentenis doen. Iedereen met een klein beetje kennis van fotograferen weet dat in het donker plaatjes schieten heel lastig is. Door de lange sluitertijd moet de camera op een statief worden gezet, want het toestel mag namelijk niet bewegen (nou ja, mág wel, maar dan krijg je een heel ander effect). Nou, probeer dat maar eens op een varende rondvaartboot. Dat gaat niet lukken. Vandaar dat de kwaliteit van de foto leidend is geweest of ik aan een bepaald kunstwerk aandacht besteed. Jammer, maar waar en dan nog een geluk dat mijn meest favoriete object redelijk op de foto staat.
Acceptabele foto's maken betekende dat ik een plekje op het achterdek onder de sterrenhemel moest zoeken en woensdagavond (4 | 365) was het knap koud. Na afloop was ik dan ook danig verkleumd. Maar ja, je moet er wat voor over hebben.

(Ondanks al die uitvluchten wil ik mij verontschuldigen voor de matige kwaliteit van de foto's).

Water colors vaartroute

Zoals gezegd is 2016/2017 de vijfde editie van het licht-theater, dat ooit bedoeld is geweest om - letterlijk en figuurlijk - licht in de duisternis te brengen. In december en januari kun je de diverse kunstwerken bekijken tijdens de wandelroute Illuminade in de Weesper- en Plantagebuurt en/of met de vaarroute Water Colors door de Herengracht en het Oosterdok. Dit jaar koos een internationale jury uit ruim 500 ingestuurde lichtplannen 38 werken uit. En daar zitten grote namen bij. Zoals de Nederlandse architect Ben van Berkel, bekend van de Erasmusbrug en station Arnhem Centraal (niet op de foto, maar als je op de link klikt, kom je op de site). 

En het is ieder jaar weer even spectaculair, heb ik mij laten vertellen. Voor mij was het spektakel (mijn eerste kennismaking met het Light Festival) een waar genoegen. Wat een feest, al die bewegende, soms 'psychedelisch' verkleurende en in weer en wind functionerende kunstwerken die je al varend door de prachtige grachten van Amsterdam kunt bewonderen. Veel bruggen zijn het hele jaar sfeervol verlicht en in deze feestelijke december- en januari-maanden doet ook de overal aanwezige kerstverlichting vrolijk mee. Ik vond het, in één woord geweldig. Ondanks de rijen voor de loopplank, de aanzienlijke entree-prijs en de kou op het achterdek, zeer zeker de 'moeite' waard.


Zou ik een recensie mogen geven, dan krijgt het Light Festival van mij de welgemeende *****. Vooral het hierboven getoonde lichtobject 'The Lace' vond (vind) ik prachtig. Ontworpen door Choi+Shine Architects (USA) is dit poëtische werk geïnspireerd op de kanten muts uit de klederdracht van Noord-Holland. Het 650 kilo wegende object bestaat uit 18 panelen die handmatig door 9 mensen zijn geweven. In totaal is er 33.000 meter licht-reflecterend draad gebruikt.

Zoooo mooi...

Gek genoeg stopt de (verlichte) wandelroute op zondag 8 januari, terwijl je nog tot en met 22 januari aanstaande de boottocht kunt maken.

-X-


Motto van de dag: maak van loslaten je nieuwe houvast...

Wil je een paar echt mooie foto's zien van het Festival? Kijk dan hier naar een artikel in de NCR.

Alle (iPhone 6s) foto's: agreylady.nl
1. Rederij Lovers
2. 'Bunch of Tulips', Peter Koros
3. 'Together', Luigi Console & Valentina Novembre
4 en 5. 'Blueprint', Reier Pos
6. 'Wolfert's Dog', Tatiana Titova
7 en 8. 'Bridge of the Rainbow', Gilbert Moity
9. 'Nexus', Victor Vicsek
10, 11 en 12. 'Flower Strip', Aether & Hemera
13 en 14. 'The Lace', Choi+Shine Architects

Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature