Heel salonfähig: Salon West

24 december 2016
Helemaal niet stijf-deftig, want dat is wat ik op bepaalde galeries tegen heb. Zo chic en dientengevolge zo duur dat ik niet of nauwelijks op de deurmat durf te stappen (of is het andersom: duur en daarom deftig?). In zo'n schilderijen-showroom zie je ook geen prijskaartjes, want over geld praten is zooo not done. In de Amsterdamse Spiegelstraat heb je een paar van die zaken. Die zitten op steenworp afstand van het Rijksmuseum en de clientèle moeten gezocht worden in de hoek van de Middenoostelijke olie-sjeiks, Amerikaanse popsterren en andere celebrities. Dat kan niet anders. Maar in het onderhavige geval, niets van dat alles. Integendeel: bij Salon West staat de deur wagenwijd open. Figuurlijk dan.
Stap je met mij mee over de drempel?Laagdrempelige kunst

Het komt goed uit, dat ruig, industrieel en wabi sabi (perfecte imperfectie) op dit moment erg hip is, want anders hadden ze bij Galerie Salon West een groot probleem. En misschien hebben ze het er wel een beetje om gedaan: bij de verbouwing vooral niet te netjes afwerken. Want in zo'n rauwe, shabby-chique ambiance komen de kunstwerken extra goed tot hun recht. Tenminste, die mening ben ik toegedaan en mét mij dus ook de uitbaters van deze kunstwinkel. Ik zeg uitbaters (meervoud) want bij Salon West zijn ze met zijn achten. Acht creatievelingen die hun krachten hebben gebundeld. Een mooi voorbeeld van joint venture: een samenwerkingsverband tussen twee of meer partijen om samen één economische activiteit te ondernemen. In dit geval het tonen, maar liever nog, het verkopen van door de deelnemende kunstenaars gemaakte werken. 

De keuze is reuze

Initiatiefnemer van Salon West is kunstenaar Gaïd Ombre. Een duizendpoot en alleskunner. Nou ja, in zijn algemeenheid weet ik dat natuurlijk niet, maar professioneel heeft zij diverse kunst-disciplines in de vingers. Zij schildert, etst én maakt sculpturen (zie het charmante beeldje op bovenstaande foto). Ik leerde Gïad kennen toen ik haar werkplaats aandeed tijdens de Atelier-route 'ArtWest' (dat verslag lees je hier). Onder de indruk als ik was (en ben) over haar werk, ontstond er ook nog eens een klik tussen ons (een beetje popie-jopie taal, maar a la en het is ook nog eens waar...).
Gaïd is dus één van de artiesten die de handen ineen hebben geslagen. Haar partners (in crime) zijn Charlotte BurgmansEdith BrouwerLuz Elena Cabbalero, Mark Louisse, Edit Elshof-Stevens en Erik Timmermans, ieder voor zich met uniek en enig werk. (Vandaar dat ik alle betrokken kunstenaars link naar hun eigen website-pagina). Er is één 'vreemde eend in de bijt' en dat is Eks'Kwizit. Dit kledingmerk maakt zelf geen kunst, maar verkoopt art-shirts voor mannen en vrouwen. De custom made t-shirts en sweaters zijn bedrukt met kunstwerken van nationale- en internationale artiesten, waaronder met werk van mede-winkeliers van Salon West.
Zoals je ziet, vind je bij Salon West een creatieve diversiteit van jewelste.10 x 10 = 100% WEST

Begin van de maand opende de Salon haar deuren in een bruisend en up coming, voormalige volksbuurt in Amsterdam West. Met het hippe Hallencomplex op steenworp afstand, is er voor stijfigheid en misplaatste dikdoenerij geen ruimte (de buurt is nog niet zo lang geleden omgedoopt tot 'Hallenkwartier', tot ongenoegen van de 'oude', oorspronkelijke bewoners). Doe maar gewoon! Met een beetje mazzel zie je er de 'dienstdoende' kunstenaar aan het werk en kun je, én mag je ook binnenlopen voor een kijkje of een praatje.
Die buurtfunctie wordt benadrukt door het project '10 x 10 = 100% West'. Begin 2017 gaan 100 mensen uit de buurt gezamenlijk een kunstwerk maken. Op doekjes van tien-bij-tien centimeter zullen 'Westerlingen' hun verhaal over het stadsdeel 'vertellen' en verbeelden. Uiteindelijk worden deze 100 werkjes samengebracht tot één verhaal, maar wel een heel divers verhaal. 
De galerie is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 12 uur tot 19 uur. Mocht je een bezoek willen brengen aan Salon West, laat dat dan even weten. Dan krijg je van ondertekende een rondleiding, desnoods door de gehele buurt.

Hoogstpersoonlijk!

-X-

Fijn (kerst)weekend!

Alle (iPhone 6) foto's: www.agreylady.nl

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature