Breekbaarheid en textuur: keramist Ineke van der Werff

13 december 2016
Dat vraag ik mij af, he...
Wat is het toch? Waarom kan ik in vervoering raken van keramiek? Niet zozeer het grove, dikke, vaak terra-bakkende aardewerk (kan ook mooi zijn, hoor), maar het schijnbaar zo fragiele porselein. Ik heb er niet zoveel verstand van (eigenlijk helemaal niet), maar porselein is verbazend sterk. Komt dat omdat porselein op hele hoge temperatuur wordt gebakken? Ik weet het niet. En dan de textuur. Het matte van ongeglazuurd werk en het glanzendgladde van overglaasde stukken. Met soms - juist door verschillende toevoegingen aan dat glazuur - hele aparte uitkomsten. Soms Ruw-ig of zelfs struw, in andere gevallen glasachtig egaal. En juist met die verschillende texturen experimenteert keramist Ineke van der Werff.
Ik bezocht haar eerste solo-tentoonstelling bij Friday Next. Kijk je mee?

Who is

"Studio Ineke van der Werff is a ceramic design studio based in Utrecht. Ever since graduating from Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2012, it’s been all about experimenting. Ineke is constantly looking for new and exciting ways to combine and recycle materials. While pushing the boundaries of old techniques, the designs remain clean and iconic".

Tot zover de tekst op de 'about' pagina van Ineke's website. Ook als de keramist Van der Werff zichzelf voorstelt blijkt dat zij vooral een onderzoeker is. Welk materiaal doet wat in combinatie met het fijne porselein en de extreem hoge temperatuur in de oven?
Wat zou er gebeuren als....

Het begon allemaal met de (afstudeer-)serie Porcelain+. Door materialen als brons, ijzer en (gereclyled) glas door het porselein te mengen, ontstonden interessante structuren en kleuren. Zoals de zeegroene 'stippeltjes' van het toegevoegde brons. Als vervolg van alle materiaal-experimenten ontstond een nieuw project. Voor 'Enkel Glas' zocht de ontwerper samenwerking met Maltha Glasrecycling Nederland. Dit bedrijf verzamelt en verwerkt afvalglas tot nieuwe grondstoffen en halffabricaten. Desondanks blijft er nog een rest-product over. Dát deel van het afvalglas is té vervuild (met keramiek, metaaldeeltjes en organisch materiaal) om er nog een hoogwaardige toepassing voor te vinden. Behalve voor Van der Werff's porselein in haar 'Enkel Glas' project. De ontwerper heeft met het vervuilde glas een bruikbaar porseleinglazuur ontwikkeld. 
Ook voor haar meest recente collectie, genaamd 'Opgerold' maakt de keramist gebruik van het afvalglas. Alle producten uit deze lijn zijn uniek, omdat alle delen door het (glas)glazuur met de ingrediënten ijzer en brons gerold worden. De 'vlekken' afkomstig van het ijzer (bruin, goud, geel) en het brons (groen) bevattende glazuur, vormen willekeurige patronen aan de buitenkant van elke deel.
Friday next

Afgelopen vrijdag opende Van der Werff - onder het genot van een hapje en drankje - feestelijk haar eerste solo-tentoonstelling in hotspot Friday Next. Niet dat ik daar getuige van was, maar ik ken het concept van Friday Next (zijnde een conceptstore waar interieur, advies, design en horeca samenkomen) én ken het werk van Ineke van der Werff van mijn laatste bezoek aan de retailbeurs ShowUp.
Om haar werk nu te zien in de Basement Gallery van de hippe winkel, studio én café is wel heel bijzonder. Zeker als die kelder zo fotogeniek is als deze. Met een mooie, oude Winckelmans tegelvloer.

Geef je ogen nog maar even de kost. Dan doe ik er het zwijgen toe.
Heel mooi!


-X-


Fijn, het is vandaag!

Alle (iPhone 6) foto's: agreylady.nl

Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature