Binnengluren bij Artwest

23 november 2016
Love it! Kunstroutes. Al wandelend diverse adressen aandoen, ter plekke die kunst bekijken, om je vervolgens een mening te vormen over wat je ziet. En soms, als je mazzel hebt, hangt die kunst niet in chique en daardoor soms/vaak hoogdrempelige galeries, maar - zoals in het onderhavige geval - in woonhuizen, ateliers, winkels, concept stores en broedplaatsen (en dat zijn atelier-verzamel-plekken). Want dat is natuurlijk het allerleukste. Binnengluren. In sommige gevallen leuker of mooier dan de daar getoonde kunst. En je komt nog eens ergens.
Mag ik je uitnodigen?


(Porseleinen) Rozenkrans van Anna de JongOpen ateliers & meer

Voor het tweede achtereenvolgende jaar vond afgelopen weekend ARTWEST plaats. Kunstenaars in diverse disciplines openden hun deuren voor het publiek. Denk fotografie, video, druktechnieken, schilderkunst, keramiek, textiel, smeed-, en beeldhouwwerk. De gemene deler: alle artiesten zijn werkzaam in stadsdeel Oud West (maar dat had je waarschijnlijk al begrepen). Om precies te zijn: tijdens ARTWEST zie je kunst uit De Baarsjes en het Hallenkwartier. En met ruim vijftig exposanten bleek het handig een eigen route samen te stellen, door vooraf een keuze te maken met alle persoonlijke favorieten. En die selectie kon gemaakt worden in de passage van het hippe Hallen-complex, waar een centrale tentoonstelling was ingericht met van alle deelnemens een enkel werk.

Ook ik begon mijn kunsttour in De Hallen. Deze geheel gerenoveerde voormalige tramremise achter de volkse Kinkerstraat, is gesitueerd op steenworp afstand van mijn huis. En als ik je een tip mag geven? Doe je een dagje of citytrip Amsterdam? De Hallen zijn op zich al een bezoekje waard. Überhip. Zeker nu er achter de Foodhallen een nieuwe culinaire hotspot is geopend: Kanarie Club.
Goed. Terug naar ARTWEST. 

What's not to like?

Prominent met maar liefst vier foto's, zie je hierboven het atelier en twee werken van Toon Kuijpers. Veruit mijn favoriet tijdens deze kunstroute. Want voor zowel zijn werkplek, als voor zijn kunst geldt, what's not to like? Prachtig! Loop je een onooglijk en nogal bouwvallige oude school binnen (dat je denkt "waar kom ik in hemelsnaam terecht?"), vind je op de etage een licht klaslokaal met deze realistische schilderijen. Zo onverwacht.
Ben ik té lyrisch? Mijn excuus daarvoor. Noem het gerust enthousiasme.
Maar kom, we moeten door...

Zoals uit de eerste alinea blijkt, vond (vind) ik vooral de combinatie kunst - werkplek interessant. Vandaar dat je hieronder foto's ziet van een smederij waar tot voor kort staalconstructies werden gemaakt, maar nu - onder de naam 'Metaal Atelier Meister' - vrij werk wordt gesmeed. Ook al weer zo mooi.Altijd hetzelfde liedje...

Zoals gewoonlijk heb ik weer veel te veel materiaal. Mijn overmatige geestdrift heeft tot gevolg dat ik (weer) zo'n honderdvijftig foto's heb gemaakt. Dus dat wordt schiften en in zulke gevallen krijg ik erg veel last van keuzestress. Vooral omdat ik bij elk bezoek aan een atelier in mijn vervoering die kunstenaar beloofde aandacht te zullen besteden aan zijn of haar werk. En die belofte kan ik dus niet nakomen. Misschien helpt het als ik er nu het zwijgen toe doe en jou laat kijken naar nog enkele van mijn favorieten. Dan schiet het tenminste een beetje op...
(En dan maar hopen dat de versmade kunstenaars vergevingsgezind zijn).

Nicole Bannenberg

Debby Luiten


Suzanne Kruisdijk

Bert Wouters

Nel Bannier

Nicole Ladrak

Gaïd Ombre

Nicole Bannenberg


Zo! Je hebt het overleefd. Maar onze tour langs kunstenaars uit Oud West was de moeite waard, toch?


-X-


Nog niet bevredigd qua kunstzinnigheid? Hieronder een aantal in november te bezoeken evenementen:

19 - 27 november    Big Art
24 - 27 november    Amsterdam Art Weekend
26 en 27 november Open dagen Rijksakademie voor Beeldende Kunst

Alle (iPhone 6) foto's: agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature