37 days until Christmas

17 november 2016

Een doodzonde, dat is het. Ja, ik kan daar erg streng in zijn (en niet alleen daarin, trouwens :-)). Over kerstmis beginnen terwijl de Goedheiligman en de (al dan niet, schoorsteen-) Pieten nog maar net vaste voet aan wal hebben gezet. Maar voor deze gelegenheid maak ik graag een uitzondering. En hoewel de bovenstaande foto* het tegendeel doet vermoeden, gaat dit blogbericht toch echt over kerst. 
Waarom de uitzondering? Dat lees je hier.

Rockende Santa's

In de loop van de maand oktober begint voor de detailhandel het (of is het 'de') holiday season. Elke winkel, warenhuis of tuincentrum heeft dan zijn 'kerstshow' operationeel. En ik weet daar alles van. Waarom vraag je je wellicht af? Daarvoor neem ik je even mee terug in de tijd. Een tiental jaar geleden heb ik een carrière nagestreefd in de bloemenbranche. Ja, ja, ik heb ooit een bloemisten-opleiding gedaan.(Die loopbaan bleek achteraf heel kortstondig. Maar goed, dat laatste doet er hier niet toe...). Om dat beroep uit te kunnen oefenen ben ik een half jaar gestationeerd geweest in een van die mega-grote tuincentra die ons land rijk is. Een van die tuincentra waar dus ook half oktober het grote kerstspektakel gaat 'draaien'.

Gék werd ik er van. De hele dag door "I'm dreaming....", "Last Christmas (I gave you my heart)", "Jingle Bell Rock", "Ik zit hier heel alleen Kerstfeest te vieren" etc. etc. In alle soorten en maten (en allemaal tegelijk) rockende Santa's. Knipperde, flikkerende (bont-gekleurde) kerstverlichting, bellende merry go rounds, stoomafblazende kersttreintjes in drukke miniatuur-kerstdorpen met verlichte skipistes en een kerstliedjes spelend orkest in het muziekkapelletje op het pleintje. De binnenwaaiende geur van oliebollen met poedersuiker van de kraam voor de ingang.
Kortom: overal herrie en té veel indrukken.
Na 8 weken had ik overgeprikkelde zintuigen wegens kerststress, terwijl het 'echte' feest nog moest beginnen. Ik bedoel maar (dus graag een beetje clementie voor die geïrriteerde verkoopmedewerkers met kort lontjes in Nederlandse tuincentra).
Vandaar dat ik zo streng ben. Maar een uitzondering moet kunnen, zeker omdat de hier getoonde 'kerstshow' chic, barok en smaakvol is.
(En stil...).
Wunderkammer in het Cromhouthuis

"Het Cromhouthuis staat volledig in het teken van de feestdagen. Stylistencollectief Wunderkammer heeft de historische vertrekken van het monumentale pand voorzien van sfeervolle kerstdecoraties, die het huis nog meer tot leven brengen. Naast de pracht van Wunderkammer is het Cromhouthuis dit najaar dé plek om culinair te genieten en feestelijke muzikale evenementen of workshops bij te wonen".
Dát is precies de reden voor dit bericht. Het team van Wunderkammer heeft in de haar zo kenmerkende stijl het 17de eeuwse grachtenpand omgetoverd, waardoor een prettige, warme kerst-ambiance is ontstaan. Ga vooral zelf eens kijken in het prachtige stadspaleis aan de Amsterdamse grachtengordel, waar in de gouden eeuw notabelen en de gegoede burgerij residence hielden. Dwaal door het huis met zijn magnifiek gebeeldhouwde trappenhuis en weelderige salons met plafondschilderingen en authentieke meubelen. Persoonlijk vind ik (ook) het souterrain de moeite waard. Een intacte, 17de eeuwse keuken, een 'opkamer' en in de gezellige tuinkamer Café Cromhout (kijk daar vooral even in het charmante, smalle gangetje mét marmeren fonteintje die leidt naar de barokke tuin).
-X-


Kijk voor het volledige programma (bijvoorbeeld de zondagmiddag kamer-concerten), aanmeldingen en meer informatie hier.


* Dit zijn 'afgietsels' (modellen) van barokke Venetiaanse Moren: 'i Mori'.

Alle iPhone 6 foto's: agreylady.nl
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature