Perfecte imperfectie en een neusring

13 oktober 2016

't Is al weer een tijdje geleden: een blogpost over Ikea. Eind juli rapporteerde ik over de spraakmakende samenwerking van de Zweedse meubelgigant met het Deense designmerk Hay en met de Britse ontwerper Tom Dixon, maar daarna werd het stil. Tenminste, wat mij betreft. Waarom? Ik heb een nee/nee-sticker op de brievenbus van mijn nieuwe appartement en zodoende liep de postbode - zwaar beladen met de 2017 versie van de Ikea-catalogus - mijn huisje voorbij.
Vandaar.Dus het kan zomaar zijn dat jij al helemaal op de hoogte bent van de nieuwe Svärtan-collectie. Dat je die al breed uitgemeten hebt gekregen in het jaarlijkse naslagwerk van Ikea. Kan zijn. Maar hoeft niet.
Wel heel mooi. Daarom.

Martin X Svärtan

De Zweedse textiel- en modeontwerper Martin Bergström heeft zich voor deze serie laten inspireren door India. Niet het bontgekleurde, schreeuwerige glitter glamour van Bollywood, maar het moderne, stedelijke India. Samen met een groep studenten van het National Institute of Fashion Technology in New Delhi heeft de designer een moderne vertolking van India proberen te geven. De abstracte, grafische zwart-witte verfstreken vormen de 'rode' draad door de collectie.


grootsteeds India

Met motieven geïnspireerd op het stadsleven laat de Svärtan-collectie het publiek kennismaken met het grootsteeds India. In de collectie met beddengoed, textiel, papieren producten, vloerkleden, keramiek, glaswerk en metalen voorwerpen is het kleurenpalet beperkt tot zwart, wit en een heleboel tinten grijs. En alle producten zijn geïnspireerd op de ruige muren, het regenwater en de wirwar van kabels en leidingen die boven de straten van de dichtbevolkte steden hangen.

"Voor de Svärtan limited collectie wilde ik een moderne interpretatie van India en haar culturele erfgoed creëren. Toen ik voor het eerst in dit prachtige land kwam, werd ik betoverd door het licht. Daarna zag ik de schoonheid in het alledaagse: de ongelooflijke verfijning in oppervlaktes, de texturen in muren en fantastische patronen gecreëerd door de regen", vertelt Martin Bergström desgevraagd.


Perfecte imperfectie en de neusring van Martin

Door hun 'grillige' vorm zijn de mondgeblazen glazen flessen een goed voorbeeld van het perfecte imperfecte design van Martin Bergström. De designer heeft de stoere schalen eigenhandig, naar een oud Indiaas voorbeeld, vormgegeven. Grappig detail: de metalen producten hebben allemaal een gat in de zijkant: in India hangen de makers de producten aan dit gat om de verf te laten drogen. Martin besloot een replica van zijn eigen neusring door dit gat te doen om het zo onderdeel van het design te laten zijn. Oké...? (De vraag is of ik dat wel wil weten? :-)
De metalen salontafel met dienblad is inklapbaar en heeft een intrigerend patroon dat uitnodigt tot aanraken. De houten bijzettafels met hun ruige uitstraling geven karakter aan je inrichting en zijn ook als krukje te gebruiken. Altijd handig. 

De nieuwe Svärtan producten zijn sinds september te koop in de winkels en op Ikea.nl. Check - voordat je op pad gaat - eerst even de beschikbaarheid in jouw Ikea-filiaal.
Dit om teleurstelling te voorkomen.


-X-


Have a nice day!


Bron en alle foto's: Ikea.nl
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature