Broedplaats Lola Luid

21 september 2016

Wat is een broedplaats?
Naar mijn weten is een broedplaats een nest waar vogels of reptielen hun eieren uitbroeden, maar in Amsterdam heeft dit woord nog een andere betekenis. In de hoofdstad werken startende kunstenaars en andere creatieve ZZP'ers in atelierverzamelgebouwen, die om wat voor reden dan ook broedplaatsen zijn gaan heten. Vaak zijn het anti-kraakpanden, dus twee vliegen in één klap. 1. Voorkoming van leegstand en dientengevolge aftakeling én 2. goedkope, of in ieder geval betaalbare werkplekken voor zogeheten start ups.

(Na wat googelen blijkt dat al sinds 1999 broedplaatsen in Amsterdam bestaan, maar dat is dus aan mij voorbij gegaan. Ben ik toch benieuwd of ook andere steden iets dergelijks kennen onder die naam?).


Een luidruchtige broedplaats: Lola Luid!

Lola Luid timmert behoorlijk aan de weg. Woordvoerders of, zoals zij zelf zeggen 'kwartiermakers' Emilie Kröner en Bart van Heesch zijn volgens mij heel goed in staat Lola Luid op deze pagina te pitchen (dat is dan weer een ander woord voor jezelf presenteren :-) ).
"Lola Luid! is een broedplaats en pop-up mall in Amsterdam Nieuw-West. Wij geloven in leegstandsbeheer met een maatschappelijke meerwaarde. Geen lege gebouwen midden in woonwijken, maar een bruisende plek met open karakter, waar buurtbewoners een kop koffie drinken, een evenement bezoeken of gewoon even binnen lopen en elkaar ontmoeten".

Afgelopen zondag bezocht ik Lola Luid in het kader van de Amsterdamse Broedplaatsendagen 2016.
Het voormalige gebouw van het Cartesius Lyceum aan de Piet Mondriaanstraat (Overtoomse Veld) biedt, totdat er een nieuwe bestemming voor is gevonden, ruimte aan kunstenaars, schrijvers, modeontwerpers, meubel- en fietsenmakers en zelfs een kapperszaak, schoonheidssalon én een parfumerie. De homemade carrotcake bij lunchroom Box is een absolute aanrader (waarschijnlijk net als veel andere versnaperingen op de kaart).
Een oud, gedateerd en ietwat vermoeid schoolpand uit 1959 met - juist door dat verval - een ruige entourage waar van alles gebeurt. Het gonst er van de bedrijvigheid en tijdens mijn bezoek raakte ik gaandeweg dan ook steeds enthousiaster over de creatieve vibe die in Lola Luid heerst. 
En daar word ik heel blij van.


Over starters en celebs 

Zoals gezegd, volop leven in de brouwerij bij Lola Luid. Veelal jong, startend en onbekend. Nog wel, want ik denk dat alle ondernemers die huis houden in de broedplaats dromen van een glansrijke (nieuwe) carrière. Vandaar mijn verbazing toen ik een bekende naam bespeurde. Op één van de deuren in een gang vol met voormalige klaslokalen, nu werkplaatsen: 'Aziz Bekkaoui' en in de deuropening een, mij enigszins bekend voorkomend, heerspersoon met - naar later bleek - dezelfde naam. (Ik ken weinig of geen BN'ers, ik lees geen roddelbladen en ik kijk nooit naar RTL Boulevard, dus ik spot zelden een Vip).

Een hele aardige man. Hij 'verklaarde' zijn aanwezigheid in Lola Luid alsvolgt. (En het is natuurlijk niet, dat hij zich zou móeten verklaren). Ook, of misschien wel juist, voor een aan de weg timmerende mode-ontwerper en designer is het belangrijk voeling te houden met wat er leeft 'op straat' en daarmee bedoelde hij niet de PC (Hooftstraat), maar gewoon een straat in een woonwijk in bijvoorbeeld Nieuw West. Vandaar. Begrijpelijk en bewonderenswaardig.

Ik kreeg een T-shirt.
Een echte Bekkaoui :-).De 5de editie van de Amsterdamse Broedplaatsendagen (alle atelier-verzamelplaatsen liggen overigens buiten de ring) is dé gelegenheid om verrassende kunst en het edele ambacht te ontdekken.
De vele exposities en open werkplaatsen bieden een uitgesproken kans om werk van jonge, maar (dus) ook gevestigde kunstenmakers te bekijken.

Kijk hier voor het actuele programma.


-X-
Alle foto's: roomservice13.nl.

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/18255749/?claim=anfnha2k49s">Follow my blog with Bloglovin</a>

Auto Post Signature

Auto Post  Signature