The ultimate Urban jungle: de Hortus

17 juli 2016

Hartstikke hipperdepip: (kamer)planten. Zeg maar de groen-in-huis-hype. Ongeacht of het om een cactus, vijg of subtropische palm gaat: in elk hipsterhuis (koffietentje, trendy hotspot) staat de kamerplant strategisch tussen racefiets en de vintage analoge fotocamera in. De hangende tuinen van Babylon zijn na 1500 jaar weer helemaal terug, want planten moeten heden ten dage niet alleen staan, maar vooral ook hangen. In macramé knoopsels, halve kokosnoten, vintage hangers of als kokedama. Of ze dat nou leuk vinden of niet. Met kale wortels in het water kan ook (hydroponie). Wat dacht je van groen in weckpotten, dus als gesloten ecosysteem zonder verse lucht. Van die beslagen potten in de vensterbank met een mossige microbiotoop en wat kunstzinnig neergelegde kiezelsteentjes.

Museumcafé Orangerie met viltwerk van Hella Jongerius.


Geen groene vingers? Of wil je ze niet vuil maken? Niet geschikt om in de verzorgingsmodus te schieten? Geen nood. De kamerplantentrend is er voor iedereen. Behalve voor de planten zelf. Die lijden binnen de kortste keren een zieltogend bestaan. Die worden - na een onbedoelde, maar toch enigszins wrede behandeling - vanzelf en uiteindelijk allemaal kasplantjes. Armzalige, scheefgegroeide en/of gestutte 'misbaksels'. "Een groener leven is een beter leven". Klopt! Behalve voor de plant.

Vind je dat dan weer zielig? Wil je al die miezerige planten reanimeren? Begin dan - net als Rachelle een paar jaar geleden deed - een plantenasiel. Maar bezint eer ge begint, want dat heeft ze geweten. Een en ander liep dusdanig uit de klauw, dat haar hele huis binnen no time vol met asielzoekers stond. Inmiddels is haar plantenasiel een online 'bemiddelingsgroep' op Facebook.


Cultuurverschillen

Nee, dan de Hortus. De Hortus Botanicus Amsterdam, sinds 1638 (die van Leiden is trouwens ouder, namelijk uit 1590). Daar wordt de totale plantenrijkdom gekoesterd en vertroeteld. Daar zie je de complete collectie van de verschillende plantenfamilies in hun natuurlijke habitat. Staan of hangen zij in hun eigen biotoop. Neem de drie-klimaten-kas met een (a.) subtropische deel (met vegetatie die door het warme microklimaat van de Amsterdamse binnenstad ook vaak in de buitenlucht gekweekt kan worden), een echte jungle met lianen en al in het (b.) tropisch deel, en de verzengende hitte van een nagebouwd (c.) woestijngebied.

Beestjes, allemaal beestjes

Hoewel in de buurt van Artis, zie je in de Hortus geen dieren. Nou ja, geen dieren, wel beestjes. In de vlinderkas - jawel - prachtige (sub-)tropische vlinders. Wat een dankbare modellen. De ene nog fotogenieker dan de andere.


En deze merel - o zo inheems - zat zo gezellig en opgewekt te zingen en mooi te wezen, dat ik niet kon nalaten hem (volgens mij is het een mannetje) ook op de gevoelige plaat te zetten. Er is immers niks mis met een doodgewone blackbird (zijnde mijn lievelingsvogel).


Dan nog even terug naar de planten-hype. Je ziet ze overal: lucht, of air plants. En dan is het alsof deze planten, met name en veelal de Tillandsia (telg uit de Bromelia-familie) helemaal geen water nodig zouden hebben. Na het zien van de tropische kas in de Hortus weet ik beter. Kleddernat was het er. Kijk maar...


Mag ik dan hierbij een warm pleidooi houden voor een bezoek aan de Hortus? (Lijkt mij wel, toch...?). Ik had een heerlijke middag slenterend door de 1,2 hectare grote tuin met de verspreid liggende kassen. Op het terras van het museumcafé (naar eigen zeggen 'het best bewaarde geheim van Amsterdam', maar dat zou ik ook zeggen als ik ....) was het goed rusten. Één puntje van (noem het) kritiek. Het assortiment van de museumwinkel kan (wat mij betreft) wat hipper.


-X-

Hoewel? Slechts met grote moeite weerstond ik de verleiding tot aanschaf van diverse leuke planten. Die zijn bij mij geen lang leven beschoren. Zeker niet op mijn (winderige) balkonnetje.
En ik heb geen groene vingers...

Alle foto's: roomservice13.nl

PS: Ja hoor, daar is 'ie dan: de Victoria waterlelie (Victoria Amazonica).

Auto Post Signature

Auto Post  Signature