museum for a day

10 juli 2016

Gisteren waren een zevental huizen in de hoofdstedelijke Kolenkitbuurt getransformeerd tot 'echte' musea. Opmerkelijk, want het wijkje rondom De Kolenkit (de bijnaam van de markante Opstandingskerk van de Pinkstergemeente) is onderdeel van Amsterdams' 'Wilde Westen'. In 2009 nog uitgeroepen tot meest problematische wijk van Nederland. En dan hangt er op een alledaagse zaterdag in juli zo maar echte museumkunst bij willekeurige mensen thuis.
Aan de muur, op de salontafel of op de schouw.
Bij Museumstraat worden collectiestukken van musea tentoongesteld bij bewoners thuis en diezelfde bewoners worden daarmee 'museumdirecteur voor één dag'. Enthousiaste buurt-burgers die door middel van een 'meet & match' werden gekoppeld aan een van de deelnemende Amsterdamse musea, om daarna gezamenlijk een presentatie of mini-tentoonstelling te maken met het verhaal van de bewoner als uitgangspunt.

De Pop Up museumdirecteuren openden tijdens Museumstraat heel gastvrij hun voordeuren en verwelkomden iedereen die het leuk vond om in een huiselijke omgeving kunst te zien en interessante verhalen te horen. Musea die voor deze editie stukken uitleenden waren EYE, Arcam, de Appel, de Hortus, Foam, Multatuli Huis, NEMO en het Van Eesterenmuseum.

Fietsen naar de maan


Van EYE waren in Manja's appartement fragmenten te zien van de film 'Fietsen naar de maan' (1963), een recent door EYE gerestaureerde Nederlandse speelfilm met Jeroen Krabbé en Ton Lensink. Een prachtig tijdsbeeld van het Amsterdam uit de zestiger jaren.


 

Joke en het Van Eesterenmuseum vonden elkaar in hun liefde voor de fifties en het gevolg was dat haar flatje werd omgetoverd tot een plek die sommigen (ik) zullen herkennen uit hun jeugd.

Debora & Nemo

In het (volledig gerenoveerde) appartement van Debora (ook) een trip down memory lane. Huishoudelijke objecten uit de collectie van Nemo Science Museum vervingen de moderne apparaten van de bewoonster.

Erica & Multatuli

Als Multatuli in 2016 geleefd zou hebben dan was hij vast een blogger (of vlogger) geweest. Samen met het Multatuli Museum maakten Erica en Cees een presentatie die liet zien dat schrijven over én delen van idealen nog altijd, of net zo, modern is als in Multatuli's tijd.


De laatste twee foto's zijn genomen in het kleurrijke huis van schrijver Imdat. Samen met De Appel Arts Centre toonde hij aan dat boeken niet alleen heel interessant zijn om te lezen, maar dat je er ook kunst mee kunt maken.

Tijdens Museumstraat was het weer fijn kunstkijken én binnengluren. Alleen jammer dat er dit jaar 'maar' zeven musea (en dus ook bewoners) meededen. Nee, dan vorig jaar. Toen waren het er nog elf (lees mijn verslag van de vorige editie hier). Een tip voor de organisatoren: kom volgend jaar naar Oud West (De Baarsjes), dan heb je hierbij je eerste museumdirecteur voor één dag.
Me, myself, I....

Alle foto's: roomservice13.nl

De ideeën van Multatuli
Max Havelaar chocolade....
Ruiken, voelen en proeven bij Maartje, André & de HortusAuto Post Signature

Auto Post  Signature