Amsterdam Open Garden Days 2016

19 juni 2016
Het is ruim een maand geleden dat ik voor het laatst een bericht online zette, maar nu laat ik weer van mij horen. Vandaag hef ik de radiostilte op en zoals afgesproken zal ik - als ik daar reden toe zie - berichten over onderwerpen die mij verbazen, ontroeren, enthousiasmeren en/of inspireren.Open tuinen-dagen: een rondje Amsterdamse grachtengordel

Voor de dertigste keer organiseert Museum Van Loon dit weekend (17,18 en 19 juni) de openstelling van de zogenaamde Keurtuinen van Amsterdam. Keurtuinen zijn kwetsbare, vaak historische grachtentuinen. Ieder jaar worden zo'n dertig tuinen aan de grachtengordel voor het publiek opengesteld. Bezoekers krijgen de kans om achter de (vaak prachtige) façaden in de gesloten bouwblokken een kijkje te nemen en te ervaren hoe groen en bijzonder het daar kan zijn. Eeuwenoude bomen, tuinhuizen en priëlen, oude tuinmuren, zonnewijzers en klassieke beelden. Veel groen uiteraard: formeel en symmetrisch of soms modern met natuurlijke beplantingen en veel kunst. Heel veel kunst.

Kleine, grote, particuliere en bedrijfstuinen; historische, klassieke, moderne en hagelnieuwe tuinen: tijdens de open tuinen-dagen in Amsterdam zie je 400 jaar tuingeschiedenis.


Het verborgene van de stad: binnengluren

Maar om in de achtertuin te komen, moet je eerst het huis door. En kijk, dat is natuurlijk altijd leuk. En passant kun je tijdens de open tuinen-dagen een glimp opvangen van de levens die in die grachtenpanden geleid worden. Ook leuk(er) voor dit blogbericht, vandaar dat je ook nog wat impressies krijgt van wat ik ín de huizen aantrof.
Waar nodig lever ik commentaar.

De florale aankleding in Museum de Cromhouthuizen is van Wunderkammer.
 
Uitstalling in het tuinhuis van kostuum-ontwerper Rien Bekkers
Een beeldhouwwerk op de afgebroken arm.....
De lange (vaak marmeren) gang door en dan trappetje op, trappetje af.....
In het tuinhuis Barretje Hammerstein. Advocaat Oscar tapt desgewenst uw biertje. Rode wijn mag ook.

 

Dit is niet wat je denkt...

kijk maar eens goed! Dit is geen 'fallus' neus, maar een 'Amsterdammertje' lange neus: zo'n typisch Amsterdams 'anti-op-de-stoep-parkeer-paaltje'. Het is een politieke spotprent van de burgemeester (of een van de wethouders) die bepalend was in de destijds felle discussie over die vermaledijde paaltjes.
Hangend in een gang (ik weet helaas niet meer in welk huis) baarde dit schilderij veel opzien, vooral onder de vele buitenlandse tuin-liefhebbers (die er wél een fallus-neus in zagen...).

Vanmiddag doe ik het laatste rondje open tuinen. Nog acht (van de negenentwintig) te gaan en dan heb ik alle huizen, eh... tuinen gezien. Ben benieuwd.


-X-


Fijne zonnige (Vader)dag!

Alle foto's: roomservice13.nl


   

Auto Post Signature

Auto Post  Signature