Met (rode) stip: Ikea in de prijzen

1 mei 2016
Mijn laatste blogpost over Ikea handelde vrijwel geheel over de met veel bombarie gelanceerde nieuwe collecties Giltig, Glödande en Viktigt, maar er is meer Ikea-nieuws onder de zon.

The continuing story....


Red Dot Design Awards

Maar liefst drie 'rode stippen' voor Ikea producten, waaronder één voor 'n fiets. Ja, je leest het goed: een fiets. En die tweewieler kreeg zelfs de hoogste mogelijke onderscheiding, namelijk Best Of The Best 2016 van de prestigieuze Red Dot Design Awards. Het (naar eigen zeggen) onderhoudsvriendelijke rijwiel - voor zowel mannen als vrouwen en vanaf augustus in Nederland leverbaar - heeft een lichtgewicht aluminium frame en is te koop met diverse accessoires.
Alleen die naam? Ikea heeft aan dit nieuwe product de naam Sladda meegegeven. Volgens Google Translate betekent dat 'slippen'. Slippen? Ja, echt. Ook als je bij Google afbeeldingen kijkt, dan zie je naast allerlei foto's van Ikea's nieuwe 'stalen' ros, slippende auto's in de Zweedse sneeuw.
Ik kan dat niet rijmen. Is toch niet handig? Een fiets die 'onderuitgaan', 'uitglijden' of 'wegschieten' heet.
Of ligt dat nou aan mij...?
Dan het aanhangwagentje (zie de persfoto). Ik citeer Ikea: "met zijn op maat gemaakte accessoires is Sladda niet zomaar een fiets, maar een stedelijke vervoersoplossing op twee wielen"! Leuk hoor, maar in Amsterdam? Lijkt mij levensgevaarlijk met al die bakfietsende moeders en vaders, jonglerende (bier-) fietstoeristen en halsbrekende toeren van (bezorg-)brommertjes en scooters :-).


Oke! Je hebt nog de twee andere prijswinnaars tegoed.
"De Lisabo tafelcollectie geeft nieuwe invulling aan woonruimte, design, duurzaamheid en zelfs installatietijd"! De tafels zijn gemaakt van essenfineer en het vernieuwende is een kleine, bijna onzichtbare oplossing waardoor je flink op de installatietijd bespaart". (Ik vermoed dat Ikea hier de montage-tijd bedoelt). "Dankzij een wigplug - een bevestigingsbeslag dat aan de tafelpoten vast zit - hoef je simpelweg alleen de poten in het tafelblad vast te zetten en klaar! De award winning tafels zijn ontworpen door Knut en Marianne Hagberg".
En last but not least won ook de draagbare Tillreda inductiekookplaat een rode stip.


Stockholm

Dan iets heel anders. Bij Ikea wordt hard gewerkt aan een update van de Stockholm-collectie. Zo is designer Ola Wihlborg druk doende (nou, op de foto valt dat wel mee...) zijn voor de eerste Stockholm-serie ontworpen draaifauteuil 'uit te bouwen' tot een grote, uitnodigende bank. Ook komt er mond-geblazen glas waarmee wordt teruggegrepen naar het ambachtelijke erfgoed van Zweden. De unieke stukken worden geblazen in een glasatelier in Nybro, Småland.

Blue, blue, electric blue, that's the color of my room...

(David Bowie).
En dan het werk van Hanna Dalrot. Zij ontwierp stoffen (op de rol én kussens) gebaseerd op de Zweedse natuur. De zon die reflecteert op het oppervlak van het water, de golven in een stormachtige zee en het landschap dat de zee of een meer omringt. Blauw, dus.
Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe Stockholm-lijn in Nederland beschikbaar komt.


Furnish with fashion

Na de eerdere samenwerking met modeontwerpers Katie Eary en Walter van Beirendonck staat er een nieuwe op stapel. Onder de naam Spridd ontwikkelt de Britse menswear-designer Kit Neale diverse nieuwe Ikea-producten. De heldere, speelse prints zijn beïnvloed door de pop-cultuur en Kit's woonplaats Londen. De eerste foto toont een (mobile and nomadic) sheltertje en op de tweede foto één van de vier - op platenhoezen en muziekvideo's geïnspireerde collages. De hier getoonde collage heet dance psycho.


Tot zover het allerlaatste Ikea nieuws.


-X-

Dan even iets heel anders...
Ik ben een mens van orde en regelmaat (met de illusie dat die twee houvast bieden in een onzekere wereld... :-) ) en dat uit zich ook in (gemiddeld en tot nu toe) drie blogberichten per week. Naar nu blijkt is dat momenteel niet haalbaar: té druk (en dan vooral in m'n hoofd), kwakkelende gezondheid en een verhuizing over vier weken.
Dus - zoals je wellicht al hebt bemerkt - ik doe het de eerstvolgende maanden wat rustiger aan (blog-wise). Het moet immer wél leuk blijven (en niet te veel gaan lijken op 'werk').

Fijn. De zon schijnt!  


Alle foto's: Ikea

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature