Penny shoes en paardenmeisjes

7 april 2016
Misschien een wat vreemde associatie, maar bij het Franse modehuis Hermès denk ik altijd penny shoes* en paardenmeisjes. En dat is ten onrechte, want inmiddels volkomen achterhaald. Maar die automatische en vooringenomen koppelingen zijn vaak heel hardnekkig. Die krijg je er zomaar niet uit (niet bij mij, tenminste).

En toch is het ook weer niet zó gek, want oprichter Thierry Hermès startte in 1837 in Parijs een zadelmakerij en zijn zoon en opvolger opende een winkel met die handgemaakte zadels en aanverwante zaken zoals halsters en paardentuigen. De clientèle behoorden tot de happy few en andere rijke Europese (adellijke) families.
Dus 'paarden' en 'rijk' zit Hermès wel in het bloed.


De Hollandsche Manege en Hermes
Zeer treffend is dan ook het door Hermes gekozen decor voor het rondreizende Festival des Métiers. In de (neoclassicistisch) Hollandsche Manege aan de Amsterdamse Overtoom - de oudste rijschool van Nederland - zijn sinds afgelopen vrijdag de ambachtsmannen en -vrouwen van Hermès neergestreken. Een perfecte match!

Tijdens dit festival kun je met eigen ogen zien waarom de producten van Hermès zo prijzig zijn. De exclusiviteit zit 'em in de bewerkelijkheid van het handwerk. Neem de beroemde - 100% zijden - sjaals van het Franse modemerk. Met uiterste precisie én onder gecontroleerde omgevingsfactoren worden in verschillende zeefdrukgangen de kleuren aangebracht. Zeer arbeidsintensief. Vervolgens zie je dat de zoompjes niet machinaal, maar met de hand in onzichtbare, minuscule steekjes gerold en vastgezet worden. Ook al zo’n tijdrovend werkje. Hetzelfde geldt voor de stropdassen.


Wat is er nog meer te zien? De ambachtslieden zijn in kleine stands druk doende een brede selectie van met de hand gemaakte Hermès producten te vervaardigen. Je ziet porselein beschilderd worden, horloges in de maak, sieraden waar miniscule steentjes in worden gezet, voorbeelden van de soepele kalfsleren handschoenen en (niet te vergeten) the making of iconische items zoals de Birkin Bag.
Het festival biedt een boeiend inzicht in de tradities en waarden van Hermès.

Hermès Festival des Métiers, nog tot 10 april, van 11.00 tot 19.00 uur in De Hollandsche Manege, naast Overtoom 179. Entree gratis.* Penny shoes zijn instappers met op de wreef een muntje.

Alle foto's: roomservice13.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature